Update stadion: eindrapport

Gepubliceerd op 10 april 20, 16:29

ALKMAAR- Royal HaskoningDHV heeft het onderzoek naar het instorten van een deel van het dak van het AFAS Stadion afgerond. Zoals beloofd bij het presenteren van het tussenrapport op 30 augustus 2019, deelt AZ ook de eindconclusies met alle betrokkenen.

Conclusies eindrapport
- De belangrijkste oorzaak van de instorting is dat de lassen te dun zijn uitgevoerd en ontwerpfouten bij de verbindingen hebben bijgedragen aan de instorting.
- Door neerwaartse windbelasting, waarop het dak niet was berekend, is het dak ingestort.
- De constructie is waarschijnlijk, kort na de opening van het stadion, al verzwakt door een storm. Dit werd duidelijk naar aanleiding van gedetailleerd onderzoek na de instorting.

Duidelijkheid
“Het is fijn dat Royal HaskoningDHV de oorzaak van het gedeeltelijk instorten van het dak zo zorgvuldig heeft onderzocht”, reageert AZ’s Algemeen Directeur Robert Eenhoorn. “Daardoor is namelijk duidelijkheid ontstaan over de oorzaak. We zijn nog altijd ongelofelijk blij dat het stadion leeg was toen de instorting plaatsvond, waardoor er geen gewonden zijn gevallen. Nu kunnen we een nieuwe stap gaan zetten. In samenspraak met alle relevante partijen richten we ons nu op de toekomst en gaan we hard aan de slag zodra we de corona-crisis achter ons hebben gelaten. Op dit moment is gezondheid uiteraard de belangrijkste prioriteit, maar we houden u op de hoogte van de ontwikkelingen rond het nieuwe dak. Uiteraard heeft de veiligheid van onze supporters en medewerkers daarbij de hoogste prioriteit.”

Eindrapport
Bekijk hier het eindrapport van Royal HaskoningDHV. Voor eventuele vragen aan AZ: communicatie@az.nl

Foto: Ed van de Pol / edvandepol.nl