Van der Vegt: 'Udinese beste scouting Europa'

Gepubliceerd op 08 maart 12, 00:00
ALKMAAR- Hij werd op 26-jarige leeftijd begeerd door Feyenoord en FC Twente, maar koos voor een avontuur in Udine. Henry van der Vegt (40) over zijn eigen jaren als voetballer in noord Italië, het geheim van Udinese en de kwaliteiten van Antonio Di Natale. “Hij is heel moeilijk af te stoppen.”

“Een wonderlijke, familiaire club die al decennia lang boven verwachting presteert”, typeert Van der Vegt Udinese. “Als je kijkt naar de grootte van de club en de stad, hebben ze veel minder mogelijkheden dan de traditionele topclubs. Toch nestelt Udinese zich er elk jaar weer tussen. Hoe ze dat doen? Door het aantrekken van grote talenten. Dat is hun grootste kracht. Die talenten scouten ze elders, want vanuit de eigen jeugdopleiding komt eigenlijk niets door. Dat is overigens een veelvoorkomend probleem in heel Italië.”

Van der Vegt: “Udinese haalt spelers uit de meest onbekende streken die vervolgens fantastisch blijken te passen in de cultuur, de club en het spelsysteem. Hun scouting is dus enorm goed. Je zou zelf kunnen zeggen dat ze dat op dit moment het beste doen van alle Europese clubs. Daardoor maken ze ook enorme sprongen voorwaarts.”

Ondanks die sprongen, verbaast het Van der Vegt dat de Kleine Zebra’s momenteel vierde staan in de Serie A. “Want afgelopen zomer hebben ze niet alleen Alexis Sánchez verkocht aan Barcelona, ook verdediger Cristián Zapata en middenvelder Gökhan Inler zijn weggekocht door Villarreal en Napoli. Dat is bij elkaar dus hun hele as…”

De ogen zijn dit seizoen massaal gericht op Antonio Di Natale, de 34-jarige topscorer van de Serie A. “Hij is nu weer fit nadat hij er even uitlag met een gebroken teen. Het is heel moeilijk om hem af te stoppen. Antonio is niet groot maar wel heel sterk. Hij ontloopt slim de duels, is tweebenig en hij heeft maar weinig ruimte nodig om te schieten. Je moet er een speler voor reserveren om hem te bewaken.”

“Ik heb Udinese dit seizoen een aantal keer zien spelen”, vervolgt de Kampenaar zijn analyse. “Ze spelen met een 3-5-2-systeem dat nog wel eens genuanceerd wil worden naar 4-4-2. Hun buitenste middenvelders hebben enorm veel loopvermogen en snelheid. Het ziet er al met al verzorgd uit en ze staan dit seizoen bekend om hun enorm snelle omschakeling van verdediging naar aanval.”

“AZ zet met pressie druk op de opbouw van de tegenstander en speelt met veel ruimte in de rug. Udinese zal wachten op een foutje om vervolgens snel weg te wezen. Anderlecht was daar in de vorige ronde ook goed in, maar Udinese beheerst dit nóg een tandje beter. AZ maakt echter een goede kans omdat ze prima voetbal spelen. Hun kans ligt in de thuiswedstrijd, want uit heeft Udinese het dit seizoen Europees gezien niet erg goed gedaan.”

“Udinese neemt de Europa League overigens heel serieus”, weet Van der Vegt. “Ze hebben niet een heel brede selectie maar stelden wel steeds de beste spelers op als ze Europees speelden. En dat terwijl ze ook druk zijn met de beker en de competitie, toernooien die daar hoger worden aangeschreven. Landskampioen worden telt in Italië bijvoorbeeld zwaarder dan de Champions League winnen.”

Van der Vegt stond tussen 1998 en 2002 onder contract bij Udinese. Een periode als een heerlijke maaltijd met een bedorven dessert. “De eerste twee jaren waren mooi. Na een aanpassingsperiode begon ik in het eerste elftal te komen en ging het hartstikke goed. Aan het begin van het derde seizoen raakte ik pittig geblesseerd aan mijn schouder. Ik had ‘m gebroken; vrij gecompliceerd. Toen ik daarvan hersteld was, bleek opeens dat ik hartritmestoornissen had. Dat is iets dat één op de zoveel miljoen mensen overkomt.”

“Het heeft me het vervolg van mijn carrière gekost”, vervolgt Van der Vegt. “Het was namelijk te gevaarlijk om er topvoetbal mee te bedrijven. Ik ben Udinese er nog steeds dankbaar voor hoe ze dat toen allemaal hebben afgehandeld en hoe ze me hebben begeleid bij dat hele proces. Bewonderenswaardig.”

Lees het complete interview met Van der Vegt in AZ Speelt, met magazine dat wordt uitgedeeld aan de bezoekers van AZ – Udinese.

Tekst: Eelke Schulte Nordholt / AZ Media

Foto’s: Archief Henry van der Vegt, Pics-United