Van Overeem: ‘Mooie avond voor de jeugdopleiding’

Gepubliceerd op 30 oktober 13, 21:15
ALKMAAR- Het bekerduel met Achilles ’29 betekende een hoogtepunt voor de AZ Jeugdopleiding. Met goals van Ridgeciano Haps, Fernando Lewis en de scorende debutant Joris van Overeem op het wedstrijdformulier. De laatste sprak: “Leuk dat het publiek ons zo enthousiast ontving.”

“Ik scoor niet heel vaak, dan wel bij mijn debuut. Dat is mooi”, lachte van Overeem. “We kwamen al snel op voorsprong, dus toen dacht ik al dat een debuut er wel inzat. Toen ik maandag werd gebeld dat ik bij de wedstrijdselectie zou zitten, begon het al te kriebelen. Achilles is geen Eredivisie-club. Ik verwachtte dus een grote uitslag. Daardoor zouden mijn kansen op speelminuten toenemen. Bepaalde spelers kregen rust, dus waarom niet mij erin gooien?”

Rechtsback
“Tijdens het warmlopen werd ik geroepen om in te vallen, als rechtsback nog wel”, glimlachte de Amsterdammer. “Op die positie had ik nog nooit eerder gespeeld. Achilles speelde 4-4-2, dus ik kon veel op het middenveld voetballen. Ik had een beetje moeite met mijn rol, maar ik had zelfs als keeper willen invallen. Het doelpunt maakte het alleen nog maar mooier.”

Spanning
Van Overeem: “Er stond een beetje spanning op, maar ik was minder zenuwachtig dan toen ik voor het eerst op de bank mocht zitten. Toen ik erin kwam, voelde ik wel iets meer spanning. Na de eerste bal was dat wel weg. De trainer was ook heel relaxed voor mijn invalbeurt. Hij zei: ‘Gewoon naar voren spelen, de bal vragen en vooral plezier hebben’. Dat heb ik gedaan.”

‘Graag de bal hebben’
“Hoe ik mezelf zou omschrijven?”, kaatste de jongeling de vraag terug. “Ik ben een voetballende speler, die graag de bal wil hebben. In de passing leg ik risico in mijn spel. Verder speel ik graag wat meer achter de bal, controlerend op het middenveld. Van daaruit wil ik het positiespel bepalen en het spel verleggen.”

AZ Jeugdopleiding
“Dit was een mooie avond voor de AZ Jeugdopleiding. Fernando Lewis werd met twee doelpunten Man of the Match, Ridgeciano speelde sterk en scoorde en ik mocht debuteren en was trefzeker. Leuk dat het publiek ons zo enthousiast ontving. Deze club moet toch een beetje leunen op de eigen opleiding.”

Teleurstelling
Vorige week kreeg Van Overeem - net als zes andere talenten - te horen dat hij voortaan niet meer met de A-selectie meetraint. “Dat was een behoorlijke teleurstelling voor me. Tot dat moment had mijn ontwikkeling altijd een stijgende lijn naar boven laten zien. Ik was gevoelsmatig dicht bij een debuut en toen kreeg ik die zware mededeling. Toch mooi dat het juist nu tot een debuut kwam. Ik ben iemand die zich snel over teleurstellingen heen kan zetten. Dit debuut is weer een grote motivatie voor me.”

Tekst: Daan Ruiter / AZ Media
Foto's: Ed van de Pol /
www.edvandepol.nl