'Veel gevraagd van AZ-keepers'

'Veel gevraagd van AZ-keepers'

Gepubliceerd op 18 februari 20, 16:09

ZAANSTAD- Doelmannen Rome-Jayden Owusu-Oduro en Tristan Kuijsten maakten onlangs hun debuut als jeugdinternational. Het duo voegde zich bij het rijtje sluitposten uit de AZ Jeugdopleiding die al eerder in actie kwamen voor nationale jeugdteams. Keeperstrainer Nick van Aart vertelt over de opleiding van AZ-goalies.

De AZ-keepers zijn in trek bij de coaches van de KNVB. Naast Owusu-Oduro en Kuijsten zijn ook collega-doelmannen Jasper Schendelaar, Mees Bakker, Daniël Deen, Sem Westerveld en Wout Blaauboer meermaals opgeroepen voor Oranje-jeugdteams. In de jongere leeftijdscategorieën behoorden Kiyani Zeggen en Jeroen Bromet onlangs nog tot de landelijke Onder 14-groep.

Uitzonderlijk
De vele oproepen voor Oranje-jeugdteams zijn volgens Van Aart, keeperstrainer van AZ 1, een goed signaal richting de AZ Jeugdopleiding. “Het toont aan dat we bij AZ een goed programma voor de keepers hebben. De talenten worden hier heel breed opgeleid, maar tegelijk streven we ernaar ze in ieder aspect uitzonderlijk te maken.”

Mees Bakker en Jasper Schendelaar met AZ 1 op trainingskamp in Spanje.

Balvaardigheden
“Het is niet gemakkelijk een AZ-keeper te worden”, vervolgt Van Aart. “Wij geloven erin dat de doelman een belangrijk onderdeel is in de opbouw. We trainen hen van jongs af aan dan ook balvaardig te zijn, door hen mee te laten doen met oefenvormen voor veldspelers.”

Een kracht
Naast Van Aart beschikt AZ over nog een aantal andere keeperstrainers. Zo werkt Dennis Nederlof met de onderbouw, terwijl Bela Szénási zich focust op de bovenbouw en Martijn Kranendonk actief is in de AZ Voetbalschool in de Regio. Onderling is er veel overleg over de te varen koers. "We zijn daarin heel transparant en toegankelijk naar elkaar. Het is echt een kracht dat we samenwerken om er iets moois van te maken."

Nabootsen
In de trainingen die gericht zijn op de keepers zelf worden vooral wedstrijdsituaties nagebootst. Van Aart: “Daarin werken we met drie opleidingscomponenten: balbezit, indirect gevaar en direct gevaar. Naast het meevoetballen moet de keeper potentiële kansen onschadelijk maken en natuurlijk ballen kunnen tegenhouden. Hoe ouder de keepers worden, hoe meer we daar mee aan het werk gaan.”

Extra kans
In het keepersvak speelt ook ervaring een grote rol. De uitverkiezingen voor Oranje-jeugdteams zijn volgens Van Aart daarin een mooie bijkomstigheid. “Het is een extra kans op ontwikkeling. Ze spelen en trainen met de beste voetballers van hun leeftijdscategorie. Daarnaast is het ook een leuke opsteker en een teken dat ze goed bezig zijn.”

Rome-Jayden Owusu Oduro en Tristan Kuijsten debuteerden als jeugdinternational. 

Pinatar

Owusu-Oduro en Kuijsten deze beloning onlangs toebedeeld. Laatstgenoemde streek met Oranje Onder 15 neer in het Spaanse San Pedro Del Pinatar. Met ook AZ’er Teun Gijselhart in de gelederen - die net als Kuijsten debuteerde als jeugdinternational - won de ploeg een vierlandentoernooi. Kuijsten maakte zijn eerste minuten in een met 6-1 gewonnen wedstrijd tegen Spanje.

Strafschoppen
Ook Owusu-Oduro kende een geslaagd debuut. De sluitpost schreef met Oranje Onder 16 een vergelijkbaar toernooi in Portugal op zijn naam. Clubgenoten Wouter Goes, Daniël Beukers, Maxim Dekker en de debuterende Ernest Poku waren hier ook van de partij. Owusu-Oduro maakte in een strafschoppenserie met Portugal een beslissende save.

Keihard
Hoewel de uitverkiezing voor vertegenwoordigende jeugdteams een mooie opsteker is, zegt het volgens Van Aart nog weinig. “Het gaat erom dat je op latere leeftijd, en niet als zestienjarige, de beste bent. Je mag zeker trots zijn op je uitverkiezing, maar je hebt er eigenlijk nog niets mee en moet elke dag keihard blijven werken.”

Drive
“Het verschil tussen keepen in jeugdteams en in het eerste van AZ is groot”, vervolgt de keeperstrainer, die zelf ook tien jaar in de AZ Jeugdopleiding werkzaam was. “Er wordt veel gevraagd van keepers in het topvoetbal. Om dat niveau te bereiken moeten ze zelf de drive hebben er iets van te maken. Het moeten atleten zijn die er alles aan doen om zowel binnen als buiten het veld continu beter te worden.”

Van Aart: "Wordt veel gevraagd van keepers in het topvoetbal."

Tekst: AZ Media / Mitchell Burger
Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl