Veerkrachtig AZ langs Fortuna

Veerkrachtig AZ langs Fortuna

Gepubliceerd op 02 december 21, 20:37

ALKMAAR- AZ heeft donderdag een sprong op de ranglijst gemaakt door een 2-1 zege op Fortuna Sittard. In het AFAS Stadion kwamen de Limburgers al vroeg op voorsprong, maar de thuisploeg herstelde zich met goals van Vangelis Pavlidis en Jesper Karlsson.

In een leeg AFAS Stadion speelde AZ zijn eerste van drie thuiswedstrijden op rij. Daarin kreeg Fortuna al in de openingsminuut een aardige mogelijkheid. Na een overtreding van Bruno Martins Indi schoot Nigel Lonwijk hard over uit een vrije trap.

Rake rebound
AZ kreeg in de openingsfase geen grip op de wedstrijd en keek binnen tien minuten tegen een achterstand aan. Uit een Limburgse corner redde Peter Vindahl nog knap op een kopbal van Zian Flemming, maar de Fortunees schoot in de rebound alsnog raak.

Op gang
Na een kwartiertje kwam AZ op gang, met een eerste doelpoging van Albert Gudmundsson. Die ging in de handen van Yanick van Osch. Fredrik Midtsjø schoot even later vanuit de tweede lijn naast, terwijl Dani de Wit net tekort kwam om voorzetten van Aslak Witry en Karlsson af te ronden.

Karlsson
De beste kans was voor Karlsson zelf. Owen Wijndal slingerde de bal voor het doel, waar de Zweed alleen een hoek hoefde uit te kiezen. Hij volleyde echter recht in de handen van Van Osch. De doelman ving ook toen Karlsson het direct daarna weer probeerde met een schot in de verre hoek.

Gelijkmaker
Kort voor rust was daar dan toch de langverwachte gelijkmaker. Pavlidis krulde de bal eerst nog over, maar ontving daarna een piekfijne voorzet van De Wit. De Griekse spits knikte raak in de verre hoek. Voor Pavlidis was het zijn vijfde doelpunt in de Eredivisie.

Ommekeer
De tweede helft was vijf minuten oud toen de Alkmaarse ommekeer werd voltooid. Karlsson kwam vanaf links naar binnen en haalde met rechts vernietigend uit: 2-1. Vrijwel direct was er ook de kans om de marge op twee te brengen, maar Wijndal schoot voorlangs.

Defensie staat goed
Fortuna kwam in de achtervolging slechts tot een paar mogelijkheden, want de AZ-defensie stond goed. Die zag voormalig clubgenoot Mats Seuntjens naast schieten en in de slotfase Emil Hansson van afstand een metertje over pegelen.

Verzuimd
AZ verzuimde zelf de wedstrijd voortijdig in het slot te gooien. Een aangeraakt schot van Karlsson werd van de doellijn gehaald en Yukinari Sugawara, Pavlidis en Tijjani Reijnders kregen behoorlijke kansen.

Eredivisie-debuut
In de slotfase maakte Yusuf Barasi nog zijn Eredivisie-debuut. Het jeugdexponent van de club speelde vorig seizoen al eens mee in de Europa League en maakte nu zijn eerste minuten in de vaderlandse competitie. Bijna kon hij ook direct een assist bijschrijven, maar na een goede vooractie van hem kon Zakaria Aboukhlal niet afronden.

Sprong op ranglijst
Door de nipte overwinning klom AZ van de twaalfde naar de achtste plaats op de ranglijst. Zondag wacht de volgende thuiswedstrijd, als Sparta Rotterdam op bezoek komt. Het duel met de Spangenaren begint om 14:30 uur.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - Fortuna Sittard 2-1 (1-1)

Eredivisie

Opstelling AZ: Peter Vindahl; Aslak Witry (61. Yukinari Sugawara), Pantelis Hatzidiakos, Bruno Martins Indi, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Dani de Wit, Jordy Clasie (62. Tijjani Reijnders); Albert Gudmundsson (86. Zakaria Aboukhlal), Vangelis Pavlidis (86. Yusuf Barasi), Jesper Karlsson.
Opstelling Fortuna Sittard: Yanick van Osch; Nigel Lonwijk, Martin Angha (80. Toshio Lake), Ivo Pinto (90. Ryan Johansson), George Cox; Tesfaldet Tekie (80. Emil Hansson), Deroy Duarte, Richie Musaba (60. Andreas Samaris); Tijjani Noslin (60. Ben Rienstra), Zian Flemming, Mats Seuntjens.

Scoreverloop: 9. Flemming 0-1, 41. Pavlidis 1-1, 51. Karlsson 2-1.
Gele kaarten: Hatzidiakos (AZ), Musaba (Fortuna Sittard).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Dennis Higler.
Toeschouwers: 0.

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl

Wedstrijd

2
Eredivisie
AZ - Fortuna Sittard
donderdag 2 dec 2021, 18:46
Bestel nu Wedstrijd informatie
1