Veerkrachtig AZ verslaat FC Groningen

Gepubliceerd op 08 februari 15, 18:35
GRONINGEN- AZ heeft zondag de Eredivisie-wedstrijd tegen FC Groningen met 2-4 gewonnen. Na een 2-0 achterstand boog AZ de stand in een sterke tweede helft om via Steven Berghuis, Jeffrey Gouweleeuw en Markus Henriksen (2x). Door deze zege staat AZ gedeeld derde. 

De enkelblessure waarmee Aron Jóhannsson afgelopen donderdag tegen Ajax uitviel, was dusdanig ernstig dat de spits het duel in Groningen aan zich voorbij moest laten gaan. Zijn plek werd ingenomen door Robert Mühren, die 2 november tegen Excelsior zijn laatste basisplaats had. Het was tevens de enige wijziging in vergelijking met de wedstrijd tegen Ajax.

Feller
Dat FC Groningen een 2-0 voorsprong nam, was te wijten aan het feit dat de thuisclub de eerste helft feller voor de dag kwam. De openingstreffer kwam echter op naam van Berghuis, die een vrije trap van Tjaronn Chery onhoudbaar van richting veranderde voor Esteban: 1-0. De doelman van AZ was ook niet klemvast bij een schot van Maikel Kieftenbeld, waarna Michael de Leeuw van dichtbij de losgelaten bal kon binnenschieten: 2-0.

Aansluitingstreffer
AZ was blij vlagen wel gevaarlijk, maar kwam met een schot van Berghuis (over), een inzet van Guus Hupperts (gestopt) en een schot van Markus Henriksen (voorlangs) lange tijd niet tot scoren. Dat lukte pas in de blessuretijd van de eerste helft. Nemanja Gudelj gaf de bal voor vanaf links en Berghuis gleed de aansluitingstreffer binnen bij de tweede paal: 2-1.

Herboren
Met Thom Haye voor Hupperts kwam AZ als herboren uit de kleedkamer. De dominantie die dat teweeg bracht, leidde tot talloze kansen. Nadat Sergio Padt Robert Mühren eerst nog van de gelijkmaker afhield, was hij kansloos op de intikker van Jeffrey Gouweleeuw uit de opvolgende corner: 2-2. Niet veel later nam AZ verdiend de leiding via de Henriksen, die Padt met een laag schot passeerde: 3-2.

Klap
FC Groningen kwam de klap van de 3-2 niet meer te boven. AZ speelde met de Groningers en creëerde de ene kans na de andere. Henriksen besliste de wedstrijd vanuit vrije positie met zijn tweede treffer van de middag, waarna AZ huiswaarts kon keren met de gedachte dat het voor het eerst in vijftien jaar in een wedstrijd een 2-0 achterstand wist om te buigen in een overwinning.

Van den Brom: ‘Beste tweede helft’
“Hier zit een blije trainer, die vooral tevreden is over de invulling van de wedstrijd door AZ in de tweede helft”, zei trainer John van den Brom op de persconferentie. “We kwamen voor rust terecht op achterstand, bijna kansloos. Vlak voor rust kwamen we een paar keer voor de goal en hebben we het geluk dat we de aansluiting pakken met een mooie goal. Dan ga je toch iets anders de rust in.”

“Van de tweede helft heb ik genoten. Als staf op de bank zeiden we al tegen elkaar dat dit de beste tweede helft van dit seizoen was. Het zegt veel dat je hier uit een heel moeilijke situatie op gelijke hoogte komt om dan ook nog eens overtuigend te winnen. Alles wat ik als trainer wil zien, heb ik gezien. Daar mogen we even van genieten. Maar niet te lang, want vrijdag wacht PSV al.”

WEDSTRIJDSTATISTIEKEN:
FC Groningen - AZ 2-4 (2-1)

Eredivisie

Opstelling FC Groningen: Sergio Padt; Johan Kappelhof, Eric Botteghin, Martijn van der Laan, Hans Hateboer (75. Juninho Bacuna); Albert Rusnak (64. Danny Hoesen), Maikel Kieftenbeld, Simon Tibbling, Tjaronn Chery; Mimoun Mahi, Michael de Leeuw.
Opstelling AZ: Esteban; Mattias Johansson, Jeffrey Gouweleeuw, Wesley Hoedt, Simon Poulsen; Markus Henriksen, Dabney dos Santos (90. Ridgeciano Haps), Nemanja Gudelj; Steven Berghuis, Robert Mühren, Guus Hupperts (46. Thom Haye).

Scoreverloop: 9. Berghuis (e.d.) 1-0, 37. De Leeuw 2-0, 45+2. Berghuis 2-1, 59. Gouweleeuw 2-2, 65. Henriksen 2-3, 82. Henriksen 2-4.
Gele kaarten: Kieftenbeld (FC Groningen), Hoedt (AZ).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof
Toeschouwers: 18.807

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl