Veraart: 'Op zijn minst in top vier'

Veraart: 'Op zijn minst in top vier'

Gepubliceerd op 18 oktober 19, 11:49

ZAANSTAD- AZ Onder 13 is weer volop in de race om plaatsing voor de kampioenspoule. De ploeg kende een magere start, maar heeft de stijgende lijn te pakken. Komende zaterdag is FC Twente de volgende horde. Trainer Sander Veraart gaat in op de laatste ontwikkelingen.

De jonge AZ’ers begonnen ongelukkig aan het nieuwe seizoen. Op bezoek bij ADO Den Haag kwam er al vroeg een einde aan het bekertoernooi, waarna de ploeg ook in de eerste vier competitiewedstrijden onderuit ging tegen Vitesse, Ajax, PSV en Feyenoord.

Even wennen
“Het is voor ons even wennen geweest”, blikt Veraart terug. “We speelden tegen Vitesse en Ajax niet eens heel slecht, maar waren in de laatste fase niet scherp genoeg. Dat zorgde voor ongelukkige nederlagen. Tegen Feyenoord en PSV gaven we echter niet thuis en verloren we terecht.”

Uitzinnig van vreugde
Tegen Sparta Rotterdam kwam de ommekeer. De Kasteelheren werden op het AFAS Trainingscomplex overtuigend met 5-2 verslagen en dit werkte als een bevrijding. Dat zij een goed gevoel aan het duel overhielden bleek de daaropvolgende week op bezoek bij FC Groningen. Hier werd het sterke spel doorgetrokken, wat resulteerde in een vrijwel probleemloze 0-5 overwinning.

Het besef
“Dat goede gevoel begon al in de week voor de wedstrijd tegen Sparta”, vertelt Veraart. “We hebben de jongens er aan herinnerd dat ze vorig seizoen als Onder 12 kampioen van Nederland zijn geworden. Zij moeten dus van iedereen kunnen winnen. Het geloof was daarna al terug te zien op de trainingen, waar ze keihard gewerkt hebben. Dat vertaalde zich vervolgens ook naar de wedstrijden. Na die ruime overwinning op Sparta kwam het besef echt binnen.”

Julian Sijbrands springt in de armen van Hessel de Wit tijdens het gewonnen duel met Sparta Rotterdam.

Kwestie van gewenning
Ook beginnen de AZ’ers steeds meer gewend te raken aan het spelen op een groot veld. “Voor Onder 13-teams is het zaak om de basisvaardigheden te vertalen naar een veld waar de afstanden veel groter zijn. Daarnaast zitten de jongens midden in de groeileeftijden, waardoor sommigen fysiek nog moeite zullen hebben met de vergrote afstanden. Dat is een kwestie van gewenning en hier worden iedere week stappen in gezet.”

Top vier
AZ Onder 13 wacht de komende weken duels met FC Twente en Vitesse, wat teams zijn met een vergelijkbaar puntenaantal als de Alkmaarders. “Dat zijn belangrijke wedstrijden”, weet Veraart. “We willen na de winter weer meespelen in de hoogste poule en hebben een selectie dat op zijn minst in de top vier moet eindigen. Dan moeten dit soort duels ook gewonnen worden.”

Programma
De wedstrijd tussen AZ Onder 13 en FC Twente wordt zaterdag om 10:30 uur afgewerkt op het AFAS Trainingscomplex. Verder komen er nog zes andere jeugdteams in actie. Klik hier voor het volledige programma.

Tekst: AZ Media / Mitchell Burger
Foto's: AZ Media / Jarrik Bijsterbosch

Wedstrijd

7
Landelijke Onder 13 competitie
AZ - FC Twente
zaterdag 19 okt 2019, 10:30
Wedstrijd informatie
0