Verbeek: 'Bosz durft risico’s te nemen'

Gepubliceerd op 29 maart 13, 15:36
ALKMAAR- Gertjan Verbeek blikte vrijdag in het bijzijn van de media vooruit op het competitieduel met Heracles Almelo. De trainer sprak over de muzikale voorbereiding van deze week, superscout Willie Overtoom en Aron Jóhannsson: “Hij gaat dit seizoen nog een rol spelen.”

Donderdag stond er voor AZ in plaats van een reguliere training een teambuildingactiviteit op het programma. De selectie werkte een samba-workshop af. “Het is weer eens iets anders”, reageerde Verbeek op de muzikale voorbereiding. “Ik heb dit al eens eerder gedaan bij Heracles. Deze workshop liet ons zien dat je met goede samenwerking, communicatie en focus iets moois kunt bereiken. Uiteindelijk klonk het heel aardig, zeker voor een groep niet-muzikanten.” Ook de teruggekeerde internationals maakten deel uit van de ‘sambagroep’. Alle spelers kwamen fit terug in Alkmaar.

Overtoom
Tegen Heracles Almelo kan Verbeek niet beschikken over de geblesseerden Maarten Martens (knie) en Willie Overtoom (bovenbeen). Overtoom had wel een belangrijke rol in aanloop naar het duel. “Natuurlijk heb ik Willie om informatie gevraagd”, reageerde Verbeek. “Hij kent Peter Bosz goed. Alleen Heracles zal zondag veel verschillen van toen Willie er nog speelde. Ze hebben drie schorsingen en hijzelf en Samuel Armenteros zijn inmiddels vertrokken.”

Bosz
“Bosz houdt als trainer van verzorgd en aanvallend voetbal”, ging Verbeek verder. “Heracles speelt veel korte combinaties en legt regelmatig driehoekjes op de mat. Bosz durft risico’s te nemen. Dat levert hem punten op, maar het kost ook wel eens punten. Heracles scoort hoog qua doelpunten voor en doelpunten tegen.”

Jóhannsson
Tegen Heracles maakt Aron Jóhannsson wellicht voor het eerst zijn opwachting in de wedstrijdselectie van AZ. De IJslandse spits kwam deze winter als topscorer van Denemarken naar Alkmaar. “Ik zie voor hem dit seizoen nog een rol weggelegd”, zei Verbeek. “Hij is fit, dus ik kan hem selecteren voor het duel met Heracles. Die beslissing neem ik later. Waar iemand bij komt, moet namelijk ook iemand afvallen.”

Zomertijd
Ten slotte ging Verbeek in op de zomertijd, die dit weekend aanbreekt. “Ik heb mijn spelers woensdag verteld dat de klok zaterdag een uur vooruit gaat. Dat zal ik vrijdagmiddag en zaterdag weer een keertje doen. Verder is het aan mijn spelers om daarop te anticiperen. Ze verstaan allemaal Nederlands. Zelfs Aron Jóhannsson verstaat het al, terwijl die pas twee maanden hier is.”