Verbeek: 'Heracles heeft een idee'

Gepubliceerd op 17 augustus 12, 00:00
ALKMAAR- Gertjan Verbeek blikte vrijdagmiddag tijdens het gebruikelijke persmoment vooruit op het treffen van zondag met Heracles Almelo. De trainer sprak over de komende tegenstander, blessuregevallen in zijn selectie en transferperikelen rondom de Alkmaarse club: “‘Nee’ is ook een antwoord.”

Verbeek kan tegen Heracles Almelo niet beschikken over de geblesseerden Thomas Lam (bovenbeen), Ali Messaoud en Celso Ortiz (beiden knie). Niklas Moisander verzwikte in de slotfase van de interland tussen Noord-Ierland en Finland zijn enkel, maar, zo zegt Verbeek: “Hij heeft zich vrijdagmorgen niet bij onze dokter gemeld. Het lijkt er dus op dat hij zelf verwacht de wedstrijd tegen Heracles te gaan halen.”

Behalve Moisander kwamen de internationals van AZ donderdag fit en met een lach terug in Alkmaar. “Voor Adam Maher en Nick Viergever is het prachtig dat ze hun eerste interland hebben gespeeld. Jammer van het verlies, maar het was voor allebei een mooie ervaring die ze weer meenemen naar AZ.”

Indien fit begint Verbeek tegen Heracles Almelo met dezelfde elf spelers als in de derby tegen Ajax (2-2). Op de vraag of de verloren halve finale van de KNVB beker van vorig seizoen nog meespeelt, antwoordde Verbeek: “Bij mij niet. Dan kun je ook vragen of de competitiezege vlak daarvoor een rol speelt. In beide wedstrijden waren we beter, maar we wonnen er slechts eentje.”

“Heracles moet het van voetbal hebben”, besprak Verbeek zijn voormalige werkgever. “Ze hebben een idee, van daaruit willen ze punten halen. Ze spelen thuis en uit ongeveer hetzelfde. Heracles komt niet naar Alkmaar om de boel dicht te timmeren, op de counter te loeren en sneaky de punten mee te nemen.”

Gevraagd naar de transferperikelen rondom zijn spelers, was Verbeek duidelijk: “Er ligt momenteel geen bod. Rondom Moisander is er weer wat ruis op de lijn. Echt concreet is er nog niks. Mocht hij vertrekken, dan hebben we daar met Thomas Lam en Etiënne Reijnen al op ingespeeld. Wij willen verder alleen nog zaken doen als er uitzonderlijke bedragen op tafel komen. Ik verwacht niet dat zoiets nog gaat gebeuren. ‘Nee’ is ook een antwoord.”

Dat ‘nee’ ook een antwoord is heeft AZ zelf ondervonden in de zoektocht naar een opvolger van Rasmus Elm. “Wij kregen onlangs ook nul op het rekest”, gaf Verbeek de status aan. “Als een speler een doorlopend contract heeft bij een club die niet wil onderhandelen, dan respecteren wij dat en gaan we verder kijken. De tijd begint te dringen. Wij gaan echter geen breedteversterking halen. Als we iemand voor het middenveld kopen, moet die competitief zijn aan de middenvelders die zondag tegen Ajax aanwezig waren.”