Verbeek: 'Klavan is fris en speelt'

Gepubliceerd op 21 september 11, 00:00
ALKMAAR- Gertjan Verbeek nam woensdag bijna een uur lang de tijd om samen met de aanwezige media vooruit te blikken op het bekerduel met FC Groningen. De trainer sprak over de selectieplaats voor Kevin Luckassen en een wisseling in de basis: “Ragnar Klavan speelt.”

“FC Groningen was in staat om ons spel te ontregelen”, zei Verbeek over de meest recente ontmoeting tussen beide ploegen. “Wij wonnen met 0-3, maar het was van beide kanten een matige wedstrijd. De laatste jaren stond FC Groningen in thuiswedstrijden voor pressie en spektakel. Dat heb ik niet gezien, wat ook onze verdienste was. Deze keer spelen wij thuis. En het verschil tussen uit- en thuiswedstrijden is bij ons groot.”

“Ik verwacht dat FC Groningen morgen niet vol op de aanval gaat spelen”, ging Verbeek verder. “Dat risico is misschien te groot in een bekerwedstrijd. Het elftal is de laatste weken op een aantal plaatsen gewijzigd. Zoiets zie je vaker bij matige resultaten. Van Dijk en Sparv zijn gekomen voor Ivens en Holla. Ook Texeira speelt nu, terwijl Matavz weg is. Texeira is een spits die vaker in de bal komt en erg handig is. Matavz wacht vaak af, meestal op het randje van buitenspel.”

Tegen FC Groningen kan Verbeek niet beschikken over de geblesseerden Erik Falkenburg (onderbeen), Maarten Martens (enkel), Charlison Benschop (dijbeen) en Ruud Boymans (enkel). Brett Holman is nog een twijfelgeval. Nick Viergever begint donderdag op de bank. Verbeek: “Dat kan als je een frisse Klavan achter de hand hebt. De verschillen tussen de spelers achterin zijn minimaal. Op deze manier is Nick weer fit voor de wedstrijd tegen Feyenoord.”

Door de absentie van Boymans en Benschop zit spits Kevin Luckassen op de bank. Het 18-jarige talent uit de eigen opleiding profiteert van de relatief smalle selectie dit jaar. “Kevin mag eigenlijk nog in de A-junioren spelen”, zei Verbeek. “Hij is echter vooral fysiek al veel verder dan die jongens. Daarom zit hij bij de A-selectie. En je ziet het. Ik heb hem al snel genoeg nodig.”

Verbeek gaf aan dat hij niet erg content is met de loting: “In deze fase van de competitie zit ik niet te wachten op FC Groningen. Andersom ook niet, lijkt me. Zo vliegt er toch een ploeg uit die de ambitie heeft om ver te komen. Ik zie liever een loting waar bepaalde ploegen geplaatst zijn, hoewel dat ook weer z’n plussen en minnen zal hebben. Of ik vrees voor een verlenging richting zondag? Tja, dan moeten we het maar voor die tijd afmaken.”

Toch kleven er volgens Verbeek ook voordelen aan een opponent van naam: “Als speler van sc Heerenveen ben ik een keer uitgeschakeld door een amateurteam. Toen werden we door iedereen belachelijk gemaakt. Terecht. Fritz Korbach was trainer en zette de dag erna een groot vierkant uit. Daar moesten we de hele training rondjes omheen lopen. De ene groep linksom, de andere rechtsom. Dat was vervelend, hoor. Steeds dezelfde chagrijnige koppen tegenkomen. Korbach zei: ‘Jullie kut spelen, ik kut trainen’.”