Verbeek: 'VVV richt zich op tegenhouden'

Gepubliceerd op 24 januari 13, 00:00
ALKMAAR- Gertjan Verbeek keek donderdag tijdens het gebruikelijke persmoment vooruit op het uitduel van vrijdag met VVV-Venlo. De trainer sprak verder over het herstel van Fernando Lewis en Maarten Martens, Willie Overtoom en mogelijke andere transfers: “We zijn druk bezig.”

“VVV is bij ons begonnen om de tering naar de nering te zetten”, zei Verbeek over de komende tegenstander. “Ze richten zich op tegenhouden en counteren. Tegen ons was dat met veel kunst-en-vliegwerk goed voor drie punten. Vooral omdat ik vond dat we moesten winnen en we in de slotfase alles op de aanval gooiden. VVV zal die verdedigende strijdwijze ook in de tweede seizoenhelft gaan hanteren. Op die manier hebben ze al redelijk wat punten bij elkaar geharkt. Het gat tussen VVV en AZ is niet zo groot, dus voor beide ploegen is winst noodzakelijk.”

Giliano Wijnaldum is tegen VVV de logische vervanger van de geschorste Nick Viergever: “Hij heeft het maandag bij Jong AZ naar behoren gedaan. De spoeling is achterin wel erg dun geworden, want Thomas Lam verblijft in Finland vanwege familieomstandigheden. Daarom komt Ridgeciano Haps bij de wedstrijdselectie. Als er nog een centrale verdediger uitvalt, moeten we schuiven. Dirk Marcellis zou ook in het centrum kunnen spelen.”

Fernando Lewis traint en speelt na een langdurige knieblessure weer volop mee met de selectie. “Het gaat de goede kant op”, zei Verbeek tevreden. “Fernando gaat er weer stevig in. Gisteren kreeg hij de op training een stevige tackle van Dirk Marcellis te verwerken. Daarna stond hij weer op. Test doorstaan. Angst kwijtraken is de laatste stap in het herstelproces.”

Verbeek was ook positief over het herstel van Maarten Martens: “Hij is druk bezig op het veld. Tot nog toe heeft Maarten geen enkele terugslag gehad, dus het ziet er positief uit. Hij hoopt zelf nog dit seizoen in actie te kunnen komen. Dat zou mooi zijn, maar het is niet ons streven.”

AZ is druk bezig om Willie Overtoom terug te halen naar Alkmaar. Desgevraagd ging Verbeek in op de mogelijke versterking: “Willie kan op zeven of acht posities uit de voeten. Op de training bij Heracles deed hij het zelfs als keeper soms heel aardig. Net als Adam Maher heeft hij een ontzettend goed spelinzicht, waardoor hij op veel posities een hoog niveau kan halen. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen, een goed schot en is creatief. Wij willen hem halen voor de vier posities voorin: op de vleugels, als spits of als diepgaande middenvelder. Hij zou een welkome aanvulling zijn voor onze selectie. Ik vind dat de concurrentie moet toenemen om zo collectief een hoger niveau te halen.”

“Het kan heel goed zijn dat er nog meer spelers bijkomen”, sloot Verbeek af. “Jeffrey Gouweleeuw? Daarvoor moet je bij Earnest Stewart zijn. Maar dat lijkt een gepasseerd station. We zijn verder aan het kijken. Graag willen we in iedere linie een versterking. We zijn druk bezig. Wie op de nominatie staan om te vertrekken? Niemand van de basis.”