'Verfrissende' jubileumeditie AZ Seminar

'Verfrissende' jubileumeditie AZ Seminar

Gepubliceerd op 08 maart 19, 13:58

ALKMAAR- "Mooi dat AZ dit doet voor het achterland." De jubileumeditie van het AZ Voetbalschool Seminar leverde net als de vorige negen weer veel voldane gezichten op. In het AFAS Stadion gingen donderdag prominenten met totaal uiteenlopende expertises in op de vraag 'Wat is echt talent?'.

Zo’n 450 trainers, leiders en bestuursleden van bij de AZ Voetbalschool aangesloten verenigingen kwamen voor het AZ Seminar samen in de Georg Kessler Lounge. Het aantal mensen dat het symposium nauwgezet volgde, lag evenwel vele malen hoger. Voor het eerst werd het jaarlijkse symposium namelijk ook live uitgezonden op het YouTube-kanaal van AZ.

Met inspiratie naar bed
Zo stroomden online al tijdens het symposium de eerste reacties binnen. “Gelukkig zendt AZ het seminar live uit”, tweette Lars Delnoy bijvoorbeeld. De jeugdtrainer van het Duitse Alemannia Aachen redde het niet op tijd in Alkmaar te geraken. “Kijken dus, je gaat met zoveel meer inspiratie naar bed vanavond. Heel bijzonder dat AZ zoveel kennis wilt delen.” Ook NOS-commentator Jeroen Elshoff was te spreken over het initiatief:

Wat is echt talent?
De avond werd afgetrapt door Marijn Beuker. AZ’s Hoofd Prestatie & Ontwikkeling was de host van het seminar en gaf het publiek een introductie in het thema: ‘Wat is écht talent?’. Met die vraag werd het dilemma aangekaart of we in Nederland – met zaken als het geboortemaandeffect en biologische leeftijd in het achterhoofd – wel de ‘juiste’ jeugdspelers selecteren. Beuker: “We scouten te veel op prestaties in het nu in plaats van op potentie voor de toekomst.”

Meetbaar voetbalbrein
Beuker sloot de introductie af door de drie bouwstenen van talent op een rijtje te zetten: fysiek, motivatie en cognitie. Op dat laatste onderdeel ging de eerste spreker van de avond vervolgens dieper in. Eric Castien, oprichter van het neurowetenschappelijk bedrijf BrainsFirst, vertelde over het herkennen van talent op basis van het voetbalbrein en het meetbaar maken van spelintelligentie.

‘Omslag in benadering talent’
Na zijn lezing werden vanuit de zaal nog flink wat vragen afgevuurd op Castien en collega Mike Keijser. De aanwezigen waren geboeid door het verhaal van BrainsFirst, dat al jaren samenwerkt met AZ. “Dat was heel interessant”, zei Ralph van der Winden (leider Alphense Boys Onder 12) bijvoorbeeld in de pauze die volgde. “Uitstekend dat er een omslag plaatsvindt in het benaderen van talent en dat nu meer naar de cognitieve ontwikkeling wordt gekeken. Leuk dat AZ daar een voorloper in is.”

‘Nieuwe prikkel’
Niet alleen vanuit het amateurvoetbal werd met enthousiasme gereageerd op Castiens presentatie. “Het verhaal over cognitie is voor de amateurtrainers een eye-opener, maar ook voor mij een nieuwe prikkel”, zei René Paauw, trainer van de voetbalschool van SC Cambuur. “Het is altijd goed om met dit soort innovatieve nieuwe zaken in contact te komen. Wat dat betreft een heel verfrissende avond. Mooi dat AZ dit doet voor het achterland.”

Panel
Na de koffie ging een panel met vier sportprominenten in op de vraag waar talent precies in zit: Calvin Stengs, tweevoudig wereldkampioen kickboksen L’houcine ‘Aussie’ Ouzgni, Merijn Zeeman (Sportief Directeur wielerploeg Jumbo) en AZ’s hoofdscout Carlos Aalbers. Zeeman benadrukte dat er geen heilige graal van talentherkenning is, maar het kwartet kwam wel tot de conclusie dat één eigenschap altijd aanwezig moet zijn om de top te halen: de absolute bereidheid daar alles voor opzij te zetten.

Hulp
Het panel duurde ongeveer een uur, waarna het laatste woord aan AZ’s Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg was. Hij vertelde onder meer waar je als amateurclub op moet letten bij het selecteren van de jongste jeugd en waar je tot een bepaalde leeftijd juist niet te veel focus op moet leggen. Brandenburg gaf ook aan dat bij de AZ Voetbalschool aangesloten verenigingen hierbij altijd de hulp van AZ kunnen inroepen.

‘Breder opleiden’
Het verhaal van Brandenburg sprak onder anderen Roy Walstra (trainer Victoria O Onder 13) zeer aan. “Interessant om te horen dat je er als club goed aan doet alle jeugdteams even veel aandacht te geven. Dus net zoveel tijd stoppen in de F3 als in de F1; breder opleiden en pas vanaf de Onder 13 op niveau selecteren. Dat is zeker iets dat ik meeneem naar mijn club.”

Kennisuitwisseling
Marco Ghiglioni van Flamingo’s ’64 had van begin tot eind genoten van het AZ Seminar. “Het was mijn eerste keer en ik vond het top”, zei Ghiglioni, die ook atletiektrainer en sportjurist is, tijdens de naborrel. “Het is altijd mooi om kennis te vergaren en hier krijg je echt een kijkje in de keuken. Het verhaal van Castien boeide me heel erg, ook het panel was leuk. En dan heb je ook nog de kans kennis uit te wisselen met mensen van andere clubs uit de regio. Allemaal ontzettend waardevol.”

Terugkijken
Het AZ Voetbalschool Seminar 2019 is volledig terug te kijken. De live uitgezonden jubileumeditie staat in zijn geheel op het YouTube-kanaal van AZ. Spoel de video door naar 1:44:15 voor de start van het symposium.

Tekst: AZ Media / Sven Bersee
Foto’s: Ed van de Pol / edvandepol.nl