Verschuivingen trainers jeugdopleiding

Gepubliceerd op 01 november 13, 11:00
Door een nieuwe situatie bij Jong AZ vond afgelopen week een aantal wijzigingen plaats binnen de AZ Jeugdopleiding. Hoofd Jeugdopleiding Aloys Wijnker vertelt over de reden van de veranderingen en hoe de Alkmaarse club dit intern heeft opgelost.

De verschuiving binnen de trainersstaf vindt zijn oorsprong in de recente overheveling van Eli Babalj, Raymond Gyasi, Thom Haye, Jonas Heymans, Wesley Hoedt, Thomas Lam en Joris van Overeem naar Jong AZ. De spelers die tot vorige week bij de A-selectie trainden, zijn nu dagelijks op Sportcomplex ’t Lood te vinden om daar samen met de grootste talenten van AZ Onder 19, onder leiding van Reinier Robbemond, hun oefenstof af te werken. “Dat zullen de spelers in eerste instantie als teleurstellend ervaren. Daar hoeven wij geen doekjes om te winden”, weet Wijnker.

“Toch denk ik dat het positief voor hen zal uitpakken. Er wordt nu veel individueler met de talenten gewerkt. Het valt niet mee om direct uit de jeugd de overstap naar het eerste elftal te maken. Voor een exceptioneel talent als Adam Maher was dat weggelegd, maar Jeremain Lens maakte bijvoorbeeld eerst een tussenstap bij NEC. Jong AZ wordt voor de talenten tussen 18 en 23 jaar het team waar zij worden voorbereid op de stap naar het eerste elftal.”

Eigen organisatie
Met Robbemond werd binnen de eigen organisatie een trainer gevonden die voor de groep kon komen te staan. Het zette direct een aantal wijzingen in gang. De plek van Robbemond bij AZ Onder 19 wordt overgenomen door Koen Stam, die overkomt van AZ Onder 15. Het gat dat daar valt wordt gevuld door Paul Brandenburg. Het oude team van Brandenburg, AZ Onder 13, komt onder leiding te staan van Jeroen Peetoom, die tot op heden elke zondag de AZ Voetbalschool in de regio op de velden van RKVV DEM verzorgde en ervaring heeft als technisch jeugdcoördinator bij AFC '34.

Peetoom is de enige coach die nog niet dagelijks op Sportcomplex ’t Lood te vinden was. De trainer werkte sinds het begin van het vorige seizoen met de beste E-pupillen uit de omgeving van Beverwijk. “Door die werkzaamheden is Jeroen al een ingewijde bij de opleiding. Met de AZ Voetbalschool in de regio brengen we sinds 2012 niet alleen jonge talentenvolle E-pupillen in kaart, maar ook ambitieuze trainers”, legt Wijnker uit.

Minder kwetsbaar
“Zij staan elke zondag voor de groep en raken gewend met de visie van AZ. Daarnaast is Paul Brandenburg als coördinator regelmatig aanwezig om hen te ondersteunen. De coaches worden bekend met de manier van werken bij de jeugdopleiding. Op deze manier kan een eventuele vacature, zoals in dit geval, makkelijk worden ingevuld en zijn wij als organisatie minder kwetsbaar.”

Wijnker is blij dat alle veranderingen intern konden worden opgevangen. “We hadden ook op zoek kunnen gaan naar iemand van buitenaf voor alleen Jong AZ, dan was er minder geschoven, maar ik denk dat dit de beste oplossing is. Een nieuw persoon heeft toch tijd nodig om de organisatie te leren kennen.”

Geruisloos
Wijnker ontkent niet dat de situatie op korte termijn wél gevolgen heeft. “De spelers en trainers hebben toch afscheid van elkaar moeten nemen. De coaches assisteren elkaar bij de trainingen, dus ze hebben gerust nog wel contact met hun oude talenten, maar de hoofdtrainer van zo’n elftal is het belangrijkst. Hij maakt de opstelling en heeft het laatste woord op de training.”

Toch verwacht het Hoofd Jeugdopleiding dat de verschuivingen geen onoverkoombare problemen zullen verzogen. “Het moment van de verandering, zo midden in het seizoen, is natuurlijk niet ideaal. Toch denk ik dat het allemaal vrij geruisloos zal gaan. Onze visie op voetbal en talent is door de gehele jeugdopleiding hetzelfde. Natuurlijk is de oefenstof wel aangepast per leeftijdsgroep. De toekomst zal moeten uitwijzen wat de gevolgen zijn, maar ik heb er alle vertrouwen dat dit allemaal positief uitpakt en dat het uiteindelijk de beste oplossing is voor onze talenten.”

Door de verschuivingen ziet de trainersstaf van de AZ Jeugdopleiding er nu zo uit:

Jong AZ: Reinier Robbemond
AZ Onder 19: Koen Stam
AZ Onder 17: Michael Buskermolen
AZ Onder 16: Caspar Dekker
AZ Onder 15: Paul Brandenburg
AZ Onder 14: Wesley Visser
AZ Onder 13: Jeroen Peetoom
AZ Onder 12: Michael Rippens

Tekst: Rick Stet / AZ.nl/Jeugd
Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl