Boadu kopt AZ naar derby-zege

Boadu kopt AZ naar derby-zege

Gepubliceerd op 15 december 19, 18:19

ALKMAAR- AZ heeft zondagavond in de laatste minuut afgerekend met Ajax. Bij de terugkeer in het AFAS Stadion kopte Myron Boadu de Alkmaarders naar de zege in de Noord-Hollandse derby. Door de overwinning staat AZ gelijk in aantal punten met de Amsterdammers. 

De wedstrijd tegen Ajax betekende de terugkeer van AZ in Alkmaar sinds het instorten van een gedeelte van het dak in augustus. In een uitverkocht AFAS Stadion werd de ploeg van Arne Slot onthaald met vuurwerk en een prachtig spandoek.

Sterkte openingsfase
Dat warme welkom deed de thuisploeg zichtbaar goed, want het nam vanaf het eerste fluitsignaal het heft in handen. Zo kon een schot van Boadu nog net worden geblokt door Lisandro Martínez, terwijl een poeier van Jonas Svensson smoorde in de Amsterdamse defensie.

Zijnet
Vlak voor rust klopte Boadu de Mexicaan Edson Álvarez op snelheid en schoot met links in het zijnet. Niet veel later kreeg Donny van de Beek een grote kans om de gasten op voorsprong te zetten, maar hij schoot van een meter of zes voorlangs.

Golven 
Na rust golfde het spel wat meer op en neer. Eerst kapte Calvin Stengs zich knap vrij en schoot hij al vallend naast met rechts. Aan de andere kant moest Marco Bizot ingrijpen op een poging van Klaas Jan Huntelaar.

Corners
Ook in de slotfase, waarin de wind een belangrijke rol speelde, bleef AZ strijden voor een overwinning. Uit een indraaiende hoekschop van Fredrik Midtsjø schoot Stijn Wuytens maar net voorlangs.

Boadu
In de laatste minuut van de officiële speeltijd leverde zo’n hoekschop de winnende treffer op voor AZ. Midtsjø trapte, wederom indraaiend, de bal naar de eerste paal. Boadu hield Perr Schuurs achter zich, terwijl Andre Onana zich verkeek, en kopte raak: 1-0.

41 punten
De zege kwam niet meer in gevaar en daardoor staat de Alkmaarse equipe in punten gelijk met Ajax. Beide ploegen voeren de Eredivisie-ranglijst aan met 41 punten.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - Ajax 1-0 (0-0)

Eredivisie

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Jordy Clasie, Stijn Wuytens, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Dani de Wit, Teun Koopmeiners; Calvin Stengs, Myron Boadu, Oussama Idrissi (89. Zakaria Aboukhlal).
Opstelling Ajax: Andre Onana; Joël Veltman, Per Schuurs, Lisandro Martínez, Noussair Mazraoui (90+2. Lassina Traore); Edson Álvarez, Donny van de Beek, Razvan Marin (83. Nico Tagliafico); Hakim Ziyech, Klaas Jan Huntelaar, Dusan Tadic.

Scoreverloop: 90. Boadu 1-0.
Gele kaarten: Svensson, Clasie, Idrissi (AZ), Ziyech (Ajax).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Danny Makkelie
Toeschouwers: 17.002