AZ boekt vijfde zege op rij

AZ boekt vijfde zege op rij

Gepubliceerd op 10 november 19, 21:51

DEN HAAG- AZ heeft zondagavond de vijfde zege op rij geboekt. In het Cars Jeans Stadion werd eenvoudig afgerekend met FC Emmen: 3-0. Voor de rust waren Teun Koopmeiners en Myron Boadu trefzeker. In het tweede bedrijf maakte Calvin Stengs de derde Alkmaarse goal.

Arne Slot koos tegen FC Emmen voor dezelfde namen die drie dagen eerder nog met liefst 0-5 wonnen in Kazachstan. 

Openingsfase
AZ had in de beginfase de nodige moeite om een gaatje te vinden in de hechte Drentse defensie. Het eerste echte schot kwam op naam van Fredrik Midtsjø, die een vrije trap van een meter of achttien in de handen van Dennis Telgenkamp schoot.

Vrije trap
Met 23 minuten op de klok veerde het Cars Jeans Stadion weer even op. Bij een hoekschop van Midtsjø kroop Myron Boadu naar de eerste paal en met een fraai hakje verraste hij bijna de Emmen-doelman. Die sloeg de bal met een reflex voor zijn lijn weg.

Penalty
Na ruim een halfuur kwam de thuisploeg op voorsprong. Jonas Svensson werd door Telgenkamp naar de grond gebeukt, waarop scheidsrechter Siemen Mulder een penalty gaf. Dat buitenkansje was wel besteed aan aanvoerder Koopmeiners, die onberispelijk raak schoot: 1-0.

Kansen
Via een knappe volley van Boadu kreeg AZ de kans om de voorsprong te verdubbelen, alleen lag de Emmen-doelman in de goede hoek. Aan de andere kant kregen de bezoekers via Marko Kolar een grote kans op de gelijkmaker, maar Marco Bizot had een sterke redding in huis en voorkwam een tegentreffer.

Boadu 2-0
In de laatste minuut van de eerste helft werd het alsnog 2-0. Een voorzet van Svensson werd bij de tweede paal binnen gewerkt door Boadu. Het betekende de veertiende goal van het seizoen (22 officiële wedstrijden) voor de spits, die afgelopen week voor het eerst werd geselecteerd voor Oranje.

Paal
Na de onderbreking zocht AZ wederom de weg richting het doel van de Emmenaren. Oussama Idrissi schoot een afvallende bal snoeihard op de paal, terwijl Boadu een voorzet van Svensson verzuimde binnen te tikken.

Stengs
Nog voordat er een uur op de klok stond, werd het 3-0. Via Boadu en Idrissi kwam de bal voor de voeten van Stengs, die al vallend de bal tegen de touwen werkte.

Reijnders
Met een aantal wissels aan beide kanten ging de AZ-storm wat liggen. De beste kans was voor invaller Tijjani Reijnders. Hij roste de bal uit de lucht richting Telgenkamp, die kon redden. Uiteindelijk werd er niet meer gescoord in Den Haag.

Clubrecord
De 3-0 overwinning betekende de achttiende clean sheet in de Eredivisie van het kalenderjaar 2019. Dat gebeurde nog nooit eerder in de AZ-historie: een clubrecord. 

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
AZ - FC Emmen 3-0 (2-0)
Eredivisie

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Pantelis Hatzidiakos, Stijn Wuytens, Owen Wijndal (63. Thomas Ouwejan); Fredrik Midtsjø, Dani de Wit (76. Tijjani Reijnders), Teun Koopmeiners; Calvin Stengs, Myron Boadu, Oussama Idrissi (76. Ferdy Druijf).
Opstelling FC Emmen: Dennis Telgenkamp; Glenn Bijl, Michaël Heylen, Keziah Veendorp, Lorenzo Burnet; Michael Chacón (86. Robbert de Vos), Sergio Pena, Tom Hieriej; Nikolai Laursen (62. Luciano Slagveer), Michael de Leeuw, Marko Kolar (62. Jafar Arias).

Scoreverloop: 36. Koopmeiners 1-0 (pen.), 45. Boadu 2-0, 59. Stengs 3-0.
Gele kaarten: Chacón, Telgenkamp (FC Emmen)
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Siemen Mulder
Toeschouwers: 5.565
Man of the Match: Marco Bizot