AZ wint van VVV

AZ wint van VVV

Gepubliceerd op 01 december 19, 18:37

DEN HAAG- AZ heeft zondagmiddag met minimaal verschil gewonnen van VVV-Venlo: 1-0. In het Cars Jeans Stadion schoot Yukinari Sugawara op slag van rust de enige treffer tegen de touwen. 

Arne Slot moest voor het duel met VVV enigszins puzzelen. Pantelis Hatzidiakos komt dit seizoen door een zware blessure niet meer in actie, terwijl Fredrik Midtsjø vlak voor de warming-up ziek afhaakte. Zij werden vervangen door Jordy Clasie en Sugawara.

Van de lijn
De Limburgers lieten de bal vanaf het eerste fluitsignaal aan de thuisploeg. Een afwachtend begin leverde na een kleine tien minuten de eerste goede mogelijkheid op. De bal belandde voor de voeten van Owen Wijndal, die van een meter of vijftien uithaalde en zag hoe Tobias Pachonik voor de doellijn redding bracht.

Clasie & Stengs
Een paar minuten later schoot Clasie net over, terwijl Calvin Stengs met een hard schot de vuisten van Thorsten Kirschbaum vond.

Voorsprong
Vlak voor rust brak Sugawara eindelijk de ban voor AZ. De Japanner had een heerlijke actie in huis om de zestien binnen te dringen, waarna hij de bal met rechts tegen de touwen joeg: 1-0. Bij het juichen stak hij Hatzidiakos een hart onder de riem door het shirt van Griek omhoog te houden.

Dominantie
Na rust gingen de Alkmaarders verder met domineren. Kirschbaum moest direct ingrijpen op een laag schot van Oussama Idrissi. Niet veel later kon hij een puntertje van Myron Boadu vangen, die even daarvoor knap werd aangespeeld door Stengs.

Redding Bizot
In de 68e minuut kon ook Marco Bizot voor het eerst aan de bak. Elia Soriano kwam op snelheid het strafschopgebied binnen gerend en haalde snoeihard uit, maar de AZ-keeper was scherp en redde met zijn voeten.

Weer van de lijn
In de slotfase waren de roodwitten nog een keer dicht bij een treffer. Een snelle uitbraak eindigde bij de opgekomen Wijndal, die opnieuw zag hoe zijn poging van de lijn werd gehaald. Nu was Nils Röseler een sta-in-de-weg.

Kans Soriano
Aan de andere kant werd VVV nog één keer gevaarlijk. Een Venlose voorzet kon bijna worden ingetikt door Soriano, alleen de Duitse Italiaan werkte de bal naast.

Recordjacht
Door de 1-0 overwinning hield Bizot in het kalenderjaar 2019 voor de 20e keer de nul in een Eredivisie-wedstrijd. De keeper zet daarmee zijn jacht op het record van Heinz Stuy (24 clean sheets, in 1971) voort.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN 
AZ - VVV-Venlo 1-0 (1-0)

Eredivisie

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Teun Koopmeiners, Stijn Wuytens, Owen Wijndal; Dani de Wit, Calvin Stengs, Jordy Clasie; Yukinari Sugawara (88. Zakaria Aboukhlal), Myron Boadu (74. Ferdy Druijf), Oussama Idrissi.
Opstelling VVV-Venlo: Thorsten Kirschbaum; Tobias Pachonik, Nils Röseler, Christian Kum, Roel Janssen (88. Richard Neudecker); Evert Linthorst, Danny Post, Peter van Ooijen (72. Jerome Sinclair); Jonathan Opoku (78. John Yeboah), Elia Soriano, Haji Wright.

Scoreverloop: 39. Sugawara 1-0.
Gele kaarten: Svensson, Koopmeiners (AZ).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof 
Toeschouwers: 6.007

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl