AZ verliest heenduel in finale play-offs

AZ verliest heenduel in finale play-offs

Gepubliceerd op 26 mei 22, 21:51

ARNHEM- AZ heeft de heenwedstrijd in de finale van de play-offs om een Europees ticket verloren van Vitesse. In GelreDome werd het mede door een laat doelpunt van Loïs Openda 2-1. Jordy Clasie maakte het enige Alkmaarse doelpunt.

In de finale van de play-offs trad AZ donderdagavond aan tegen Vitesse. De nummers vijf en zes van de Eredivisie maken in een tweeluik uit wie zich kwalificeert voor de tweede voorronde van de UEFA Europa Conference League. 

Vroege wissel
AZ begon in GelreDome met dezelfde formatie waarmee het enkele dagen eerder sc Heerenveen versloeg. Toch moest Pascal Jansen na een kwartier noodgedwongen wisselen. Fredrik Midtsjø ging geblesseerd van het veld en werd vervangen door Tijjani Reijnders.

Vitesse op voorsprong
De eerste grote kans was voor de gasten uit Noord-Holland. Evjen draaide weg bij Million Manhoef, maar werd naar de grond gewerkt in de zestien. De bal kwam echter bij Vangelis Pavlidis die met een fraai lobje de bal op de lat schoot. In de 22e minuut kwam de thuisploeg wel op voorsprong. Openda gaf voor vanaf rechts en bediende Thomas Buitink op maat. De spits schoot de voorzet van een meter of elf in de lange hoek: 1-0.

Mogelijkheden AZ
Vervolgens was AZ weer aan zet. Twee minuten na de openingstreffer belandde een voorzet van Clasie via de kluts bijna bij Jesper Karlsson. Helaas was Vitesse-doelman Jeroen Houwen sneller bij de bal. Weer een aantal minuten later werd een schot van Håkon Evjen geblokt.

Paal
Tien minuten voor rust zag Pavlidis zijn schot vanaf de rand van het zestienmetergebied in de handen van doelman Houwen eindigen. En kort daarop draaide een scherpe voorzet van invaller Reijnders net voorlangs gaan. De grootste kans was één minuut voor rust voor Karlsson. Een lange bal belandde achter de Vitesse-defensie bij de Zweedse vleugelaanvaller. Karlsson kapte naar binnen maar schoot op de paal. Op slag van rust haalde AZ nog opgelucht adem, toen Bruno Martins Indi goed ingreep, terwijl Openda de bal voor het inschieten leek te hebben.

Kerkez komt door
De intenties van AZ waren vanaf minuut 46 direct weer duidelijk. Het eerste gevaar van de tweede helft kwam op naam van Milos Kerkez, de linksback die de geblesseerde Owen Wijndal opnieuw verving. Kerkez kwam door op de linkerflank en bleef sterk op de been. Toch ondervond hij te veel hinder van zijn tegenstander Romaric Yapi, waardoor zijn poging naast ging. 


Clasie met gelijkmaker
In de 58e minuut werd Vitesse opnieuw gewaarschuwd. Nu pegelde Reijnders de bal van afstand richting de kruising, maar zat doelman Houwen er goed bij. Uit de daaropvolgende corner was het wel raak. De afgeslagen bal werd in één keer op doel geschoten door Clasie, die de vorige wedstrijd nog goed was voor twee assists. Onderweg werd de bal nog getoucheerd door Vitesse-invaller Tomás Hájek, waarna de ruim zeshonderd meegereisde supporters konden juichen: 1-1.

Clasie schiet de 1-1 tegen het net / Foto: Ed van de Pol
Counter
Een kwartier voor tijd dook Vitesse ineens op voor het AZ-doel. Na balverlies op het middenveld stuurde Openda met een goede pass Matúš Bero diep. Hij duelleerde met Pantelis Hatzidiakos, waarna AZ-goalie Peter Vindahl de bal kon klemmen en daarmee het gevaar verijdelde.

Late tegengoal
Zoals wel vaker dit seizoen moest AZ in de slotfase een tegengoal incasseren. Openda kreeg de bal aan de linkerkant van het strafschopgebied, dribbelde naar binnen en haalde laag uit: 2-1.Return
Zondag vindt de return plaats in het AFAS Stadion (aanvang 14:30 uur). Seizoenkaarthouders hebben gratis toegang tot het duel. Ook is er losse kaartverkoop. Klik hier om kaarten te bestellen.


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
Vitesse - AZ 2-1 (1-0)

Play-offs

Opstelling Vitesse: Jeroen Houwen; Romaric Yapi (76. Miliano Jonathans), Riechedly Bazoer, Danilho Doekhi, Million Manhoef; Sondre Tronstad, Matúš Bero, Patrick Vroegh (76. Daan Huisman), Toni Domgjoni (46. Tomás Hájek); Loïs Openda (89. Marcus Steffen), Thomas Buitink (76. Gyan de Regt).
Opstelling AZ: Peter Vindahl; Pantelis Hatzidiakos, Sam Beukema, Bruno Martins Indi, Milos Kerkez; Fredrik Midtsjø (16. Tijjani Reijnders), Dani de Wit, Jordy Clasie; Håkon Evjen, Vangelis Pavlidis, Jesper Karlsson.

Scoreverloop: 22. Buitink 1-0, 59. Clasie 1-1, 86. Openda 2-1.
Gele kaarten: Hájek (Vitesse)
Rode kaarten: - 
Scheidsrechter: Pol van Boekel
Video Assistent Referee (VAR): Allard Lindhout