Viergever: ‘Staan er goed voor’

Gepubliceerd op 27 oktober 13, 17:14
ZWOLLE- Hij zorgde zondag met een rake kopbal voor de bevrijdende tweede treffer in Zwolle, waar AZ met 0-2 won. Nick Viergever over de verhoudingen in de Eredivisie en het effect van een nieuwe trainer: “Hij houdt iedereen scherp.”

“Tijdens de eerste helft vond ik ons niet goed aan de bal”, begon de linksback zijn analyse. “Gelukkig hebben we wel goed als team verdedigd en voerde iedereen zijn taken uit. Zwolle kon makkelijker voetballen en toonde aanvankelijk meer lef. Wij gingen vroeg druk zetten met onze aanvallers, terwijl dat niet de bedoeling was. Na rust hebben we dat beter gedaan.”

Viergever: “Nadat wij op 0-2 kwamen, ging Zwolle anders spelen: met vier man op het middenveld. Daar hadden we het even lastig mee, vandaar dat Viktor Elm er bij ons in kwam voor Johann Berg Gudmundsson. Op een paar kleine kansje na, hebben we amper meer iets weggegeven. Voor onze goal stond het goed dicht.”

‘Goede afspraken’
AZ scoorde uit twee standaardsituatie: voor rust kopte Joost Broerse een vrije trap van Maarten Martens achter zijn eigen doelman. In het tweede bedrijf was Viergever het productieve eindstation van een corner van Martens. “Een kopie van mijn goal tegen PSV? Ja, eigenlijk wel. Je ziet maar weer dat je heel gevaarlijk kan zijn bij dit soort situaties als je goede afspraken maakt. Daar win je dus wedstrijden mee. Dat is nu beter dan voorheen.”

Eredivisie
Viergever: “Bijna alle concurrenten hebben punten verspeeld, heb ik net gehoord. Dat is leuk, ja. Nu staan we er echt goed voor. We weten nu dat we in deze competitie voor de bovenste plekken kunnen meedoen. Dat besef moet je hebben. De ploeg moet elke week hongerig zijn om te winnen en deze positie vast te houden. Dan kan je heel ver komen in de Eredivisie.”

Verfrissend
“De sfeer in de groep is goed”, verklaarde Viergever de vele lachende gezichten. “Een nieuwe trainer werkt altijd verfrissend, en zeker als de resultaten goed zijn. Hij houdt iedereen scherp. Normaal hadden we dit soort wedstrijden waarschijnlijk verloren, zoals bijvoorbeeld uit bij FC Utrecht of FC Groningen. Toen ontbrak de beleving in het veld. En nu hield iedereen elkaar scherp en win je ‘m, ondanks dat het spel nog niet naar behoren is.”

Tekst: Eelke Schulte Nordholt / AZ Media
Foto’s: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl