Vlaar: 'Is iets machtigs'

Gepubliceerd op 05 mei 18, 11:08
ALKMAAR- Hij is de aanvoerder van AZ en knokte zich na maanden blessureleed terug in de basis: Ron Vlaar (33). De 32-voudig international over het seizoen van AZ, toekomst plannen en 05-05-2005. “Dat was iets unieks.”

Het seizoen zit er bijna op en AZ heeft veel complimenten voor het spel gekregen. Welk gevoel overheerst?
“Als je kijkt naar waar we vandaan komen en de stappen die we hebben gezet, dan kun je tevreden zijn. Alleen wil je iets tastbaars winnen. Die kans hebben we gehad, maar dat is helaas niet gelukt. Toch hebben we een prima seizoen. We hebben heel goed voetbal laten zien en het publiek vermaakt. Dat was één van onze doelstellingen en ik denk dat dat goed gelukt is. Natuurlijk kan het altijd beter. Ik merk ook aan de groep dat er meer inzit en er dingen voor verbetering vatbaar zijn. Dat is een uitdaging. Het is goed om te proeven dat de groep daarmee bezig is.”

Hoe kijk je terug op jouw eigen seizoen?
“Ik had het me natuurlijk anders voorgesteld. In welke situatie ik ook zat, ik heb nooit bij de pakken neer gezeten. Ik ben altijd doorgegaan. Ik had meer willen spelen en fitter willen zijn. Op het moment dat ik weer fit was, stond het elftal gewoon goed. Toen heb ik geduld moeten hebben. Ik heb gas gegeven op de training. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de andere jongens die wél speelden. Concurrentie maakt je beter. Het gaat om de club. Dat heeft me dan ook geen moeite gekost en ik ben daar ook nog nooit gefrustreerd over geweest.”

Jouw contract loopt tot het einde van het seizoen. Hoe verlopen de gesprekken?
“Ik heb het gevoel dat we eruit gaan komen. Ik heb het naar mijn zin en ben op mijn plek bij AZ. We hebben ook gesproken over een carrière na het voetbal. In welke rol dat zou zijn, dat weet ik nog niet. Ik wil hier gewoon graag blijven. Ik denk dat de club heel stabiel is en een duidelijke structuur heeft. Ik kan dus heel veel leren en ik denk dat ik ook zeker wat te bieden heb. Volgend seizoen gaan we kijken wat daarbij past.”

Deze zomer staat er een WK op het programma zonder Oranje. Hoe bijzonder was het WK in Brazilië?
“Dat was ontzettend bijzonder. De sfeer, de hele entourage en uiteindelijk de prestatie. Want dat we derde werden, had niemand verwacht. Op een WK gaat het om zeven potjes winnen en dan ben je wereldkampioen. Je weet nooit hoe het loopt in het voetbal. We waren in Brazilië zo ontzettend gefocust en dat was heel gaaf. Uiteindelijk bracht het ons brons.”

Alireza Jahanbakhsh gaat met Iran wel naar Rusland. Hebben jullie het daar wel eens over?
“Ja. Hij was er in 2014 ook bij. Voor hem is het geweldig dat hij opnieuw zo’n ervaring gaat beleven. Dat is natuurlijk ook goed voor de club. Het WK is iets machtigs.”

AZ Speelt
Lees het complete interview met Vlaar in wedstrijdmagazine AZ Speelt door hier te klikken.

Tekst: Sander Nanne / AZ Media