Vlaar: 'Uit comfortzone getrokken'

Vlaar: 'Uit comfortzone getrokken'

Gepubliceerd op 06 april 20, 17:12

ALKMAAR- Het voetballeven ligt stil en ook AZ-verdediger Ron Vlaar is voor een groot deel gebonden aan zijn huis. In deel 4 van de interview-serie op AZ.nl vertelt de routinier onder meer over fitheid, het aanhouden van ritme en onkruid wieden. 

Hoe gaat het met je?
“Het gaat goed. Ik zit met mijn vriendin en zoon thuis. We zijn allemaal gezond en proberen zo goed mogelijk voor elkaar te zorgen. Wel mis ik het trainen met de selectie al. Ik barst van de energie, maar heb momenteel alleen invloed op de dingen die ik zelf kan doen.”

Hoe ziet het dagelijks leven er bij jou momenteel uit?
“De trainingen staan nog steeds centraal op de dag, maar verder is het wel relaxter dan normaal. Ik train ’s ochtends en ’s middags, ondersteun de thuisscholing van mijn oudste twee kinderen en ben met het huishouden bezig. Het is nu een mooi moment om bijvoorbeeld de zolder wat op te ruimen of onkruid te wieden in de tuin. Daar kom ik anders niet aan toe. Door de trainingen bij AZ zit er doorgaans veel structuur in mijn leven. Dat is nu tijdelijk even iets anders, maar gelukkig weet ik van mezelf dat ik zo weer in dat stramien kan stappen.”

"Door de trainingen bij AZ zit er doorgaans veel structuur in mijn leven."

Heb je thuis de ruimte om zelfstandig te kunnen trainen?
“Ja, ik heb wat fitnessapparatuur staan en kan veel oefeningen in de tuin doen. Ik zorg ervoor dat het gebruikelijke ritme er zoveel mogelijk in blijft. Het is wel anders dan ik gewend ben. De veldtrainingen geven normaal gesproken een bepaalde prikkel en dat is moeilijk na te bootsen. Daarnaast zijn groepstrainingen ook veel leuker dan wanneer je zelfstandig aan de gang gaat.”

Hoe ga je om met het verplicht thuisblijven?
“Het voelt gelukkig niet alsof ik opgesloten zit. Je kunt gewoon naar buiten om boodschappen te doen of een rondje te fietsen. Zolang je maar afstand houdt. Daar ben ik wel echt bewust mee bezig, want we willen allemaal zo snel mogelijk weer terug naar hoe het was.”

De NOS zond vorige week een herhaling uit van het duel tussen Nederland en Spanje op het WK van 2014. Hier was ook een hoofdrol weggelegd voor jou. Heb je nog gekeken?
“Ik heb de uitzending opgenomen. Het blijft natuurlijk een fantastische herinnering. Ook is het mooi om te zien hoe ik als speler ben veranderd. Toen ik het terugkeek zag ik dingen die ik nu beter zou doen. Denk daarbij aan het doorbewegen en aanspeelbaar zijn. Dat toont aan dat ik mezelf verder heb ontwikkeld.”

"Dat toont aan dat ik mezelf verder heb ontwikkeld."

Hoe ga jij om met de onzekerheid over het restant van dit seizoen?
“Ik kan zelf alleen maar zorgen dat ik er klaar voor ben als we weer mogen voetballen. Op welk moment dan ook. De drang om straks weer helemaal fit te kunnen beginnen stroomt door mijn lijf.”

Voordat het seizoen stil kwam te liggen, stond je een paar weken aan de kant met een blessure. Ben je daar al van hersteld?
“Zeker. Ik zou in het uitduel met VVV-Venlo waarschijnlijk al bij de wedstrijdselectie zitten, al is dat natuurlijk aan de trainer. Die speelronde werd door de uitbraak van het coronavirus uiteindelijk afgelast. Nu is het zaak mijn fitheid verder uit te bouwen.”

Onlangs werd bekend dat jouw contract formeel is opgezegd, maar dat er nog wordt gesproken over de toekomst. Hoe staat het daarmee?
“Het belletje van Max Huiberts kwam niet als een verrassing. Dat is de afgelopen jaren ook steeds gebeurd, al was dat toen bij hem op kantoor. Wanneer het balletje weer rolt gaan we zitten over het volgende seizoen. Zelf ben ik nog niet van plan te stoppen met voetballen. Ik ben er klaar voor om door te gaan, maar we zien wel hoe het verder loopt.”

Tot slot, heb je nog tips voor de AZ-fans die ook thuis zitten?
“Ik adviseer iedereen om lekker bezig te blijven. Sporten geeft je energie en van niks doen word je lui. Je hebt er niet veel voor nodig om in beweging te blijven. Een rondje hardlopen kan iedereen. We zijn door het coronavirus allemaal uit onze comfortzones getrokken. Wellicht kom je jezelf daardoor tegen, maar daar word je alleen maar wijzer van. Het is vooral belangrijk om gezond en dicht bij jezelf te blijven.”

Interviews
Lees hier de eerdere interviews uit deze serie met Marco BizotMyron Boadu en Owen Wijndal

Tekst: AZ Media
Foto’s: Ed van de Pol & Ron Vlaar

Stengs
Bekijk hieronder hoe Calvin Stengs zijn dagen invult.