Voetbal doet lezen: ‘Superleuk!’

Voetbal doet lezen: ‘Superleuk!’

Gepubliceerd op 07 juni 21, 16:56

ALKMAAR- Groep 4/5 van de Vinckhyusenschool is de winnaar van het leesproject Scoor een Boek!. De dertien leerlingen lazen samen maar liefst 145 boeken. Daarmee had de schoolklas uit West-Graftdijk gemiddeld het hoogste aantal gelezen boeken per leerling.

De klas mag zich niet alleen de trotse winnaar van Scoor een Boek! noemen, maar wint ook een digitale meet & greet met een AZ-speler. Deze zal nog voor het einde van het schooljaar plaatsvinden, als de A-selectie aan de voorbereiding begonnen is.

Klein klasje
Melanie was een van de dertien kinderen uit de winnende schoolklas. Zij is trots op de overwinning. “Ik vond het superleuk dat we gewonnen hebben en dat met zo’n klein klasje! Het leven van een loser! vond ik het leukste boek.” Ook Tom is blij: “Ik heb er zes gelezen en mijn leukste boek was wel 240 bladzijden dik!”

Heksje Lilly
De winnende deelnemers reageren enthousiast op het meedoen aan Scoor een Boek!. “Ik vond het leuk om te lezen”, zegt Demi. “Ik heb meer boeken gelezen dan anders, want ik wilde winnen en dus deed ik extra mijn best. Heksje Lilly vond ik het leukst.”

De tel kwijt
Ook Siebe vermaakte zich uitstekend: “Ik weet eigenlijk niet meer hoeveel boeken ik precies gelezen heb, maar het zijn er in ieder geval tien. Vooral Foeksia en de heksensoep vond ik leuk!” Kai: “Ik vond boeken over de boerderij het leukst, want daar woon ik. Het is leuk dat wij gewonnen hebben, maar wel jammer voor de andere groepen die ook hun best gedaan hebben.”

Meer prijswinnaars
Ook groep 6 van De Sterrenwachter uit Alkmaar, groep 5/6 én groep 6 van Het Kompas uit Alkmaar, De Kiem uit Egmond aan den Hoef, De Matthiasschool uit Alkmaar en groep 5/6 van De Driemaster uit Egmond aan Zee sleepten prijzen in de wacht. Zij wonnen AZ-ballen en het kindervoetbaltijdschrift Panna! Magazine.

Scoor een Boek!
Het leesproject Scoor een Boek! koppelen Bibliotheek Kennemerwaard en AZ lezen en voetbal aan elkaar. Het doel is om zoveel mogelijk kinderen te stimuleren om met plezier te lezen. Naast sporten en spelen, is namelijk ook lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde leefstijl, terwijl boeken ook de creativiteit kunnen prikkelen. Scoor een Boek! geeft op speelse wijze een duw in de goede richting.

In cijfers
Bij Bibliotheek Kennemerwaard deden dit jaar in totaal 652 leerlingen mee met Scoor een Boek!. Samen lazen zij op achttien scholen 2.493 boeken. Daarnaast was er ook een flink aantal deelnemers bij de thuiseditie van het leesproject: 5.736. Landelijk zijn door 14.184 leerlingen 74.191 boeken op 433 deelnemende scholen.