'Voetbalschool Toernooi prachtig podium'

Gepubliceerd op 11 oktober 18, 14:24
ZAANSTAD- Het AFAS Trainingscomplex is zondag het strijdtoneel van het dertiende AZ Voetbalschool in de Regio Toernooi. De verschillende regionale voetbalscholen strijden onderling om de felbegeerde bokaal. “Dit is een prachtig podium om je te onderscheiden.”

“De spelers uit de AZ Voetbalschool in de Regio trainen iedere zondag bij een club in hun eigen omgeving onder de hoede van AZ-trainers”, vertelt AZ Voetbalschool-coördinator Michael van Zijtveld. “Zij krijgen hier de kans zich op hoog niveau te ontwikkelen en onderscheiden. Technische vaardigheden, spelplezier en de wil tonen om uit te blinken staan bij deze trainingen hoog in het vaandel. En alles wat zij al geleerd hebben, komen zij tijdens het AZ Voetbalschool in de Regio Toernooi laten zien.”

‘Heel leerzaam’
“Altijd een mooie happening als de grootste talenten uit de regio hier hun kunsten komen vertonen”, haakt Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg in. “Je hebt alle voetbalscholen bij elkaar in Zaanstad, waardoor de spelers komen te spelen tegen de beste voetballers uit de andere regio's. Heel leerzaam. Zij komen voor het eerst hier op het complex waar zij moeten omgaan met spanning en een nieuwe omgeving. Dat is alleen maar goed voor ze.”

Aan de poort
De AZ Voetbalschool in de Regio werd in 2012 in het leven geroepen. Van Zijtveld: “Voor de AZ Jeugdopleiding is het belangrijk de ‘juiste’ spelers binnen te halen. Wij zoeken aan de poort naar spelers die de potentie hebben om binnen onze visie op voetbal en talent te presteren. We willen het opleidingstraject dus met de juiste spelers ingaan; spelers waarvan we weten dat zij het traject acht jaar kunnen en willen volhouden.”

Langdurig traject
Om de ‘juiste’ talenten te vinden, biedt AZ het scoutingstraject aan een grote groep talenten aan. “Wij willen de spelers een langdurig scoutingstraject laten doorlopen om uiteindelijk de ‘juiste’ keuze te maken”, legt Brandenburg uit. “Zo zien we spelers in hun natuurlijke gedrag en kunnen zij zonder prestatiestress trainen. Wij leren de spelers goed kennen, creëren een relatie met ouders en kinderen in de regio en geven een stimulans aan het voetbaltalent in Noord-Holland.”

Sociale omgeving
De trainingen worden aangeboden op zondag. Van Zijtveld legt uit dat bewust is gekozen voor een dag die zo min mogelijk conflicteert met het sociale leven van de spelers. “En het is in onze visie ook essentieel dat wij naar hen toe komen. Op deze jonge leeftijd is het belangrijk dat zij in hun eigen sociale omgeving blijven, zonder vele uren te verliezen door het reizen.”

Prachtig podium
Brandenburg noemt het AZ Voetbalschool in de Regio Toernooi een prachtig podium voor de pupillen om zich te onderscheiden. “Zij meten zich met de spelers uit de andere regio’s en laten zien wat ze geleerd hebben. Het is natuurlijk mooi voor die jongens om te kunnen uitblinken op het AFAS Trainingscomplex, een omgeving die in alles voetbal ademt.”

Programma
Het AZ Voetbalschool in de Regio Toernooi begint zondag om elf uur en wordt afgesloten om drie uur ’s middags. Daarna volgt de prijsuitreiking.

Foto's: AZ Media / Sanne Smak