Volwassen AZ pakt driepunter in Zwolle

Gepubliceerd op 27 oktober 13, 16:29
ZWOLLE- AZ heeft zondag de lastige uitwedstrijd tegen PEC Zwolle met 0-2 gewonnen. De ploeg van trainer Dick Advocaat speelde drie dagen na de zware reis naar Kazachstan zeer volwassen en zakelijk. De Alkmaarse goals kwamen op naam van Joost Broerse (eigen doel) en Nick Viergever.

Advocaat gaf in het IJsseldelta Stadion het vertrouwen aan dezelfde elf spelers die een punt pakten in Astana. Ruim 4.000 kilometer westwaarts moest Zwolle-trainer Ron Jans wel noodgedwongen sleutelen aan zijn elftal. Mustafa Saymak - nog uitblinker tegen ADO - was één van de afwezigen bij de thuisploeg.

Reflex Esteban
Na een sobere openingsfase, waarin Celso Ortiz van afstand doelman Kevin Begois op de proef stelde, bloeide de wedstrijd pas na een halfuur spelen op. Esteban redde met een katachtige reflex op een prima vrije trap van Stef Nijland. Roy Beerens zag zijn slappe inzet gekeerd door Leon ter Wielen, die de geblesseerde Begois al vroeg kwam vervangen.

Broerse: 0-1
Na 37 minuten spelen kwam AZ via een standaardsituatie op voorsprong. Ortiz kreeg een vrije trap mee, die Maarten Martens diep bij de tweede paal legde. Geheel onnodig kopte Broerse de bal in de korte hoek hard langs zijn eigen doelman: 0-1.

Hiwat
PEC Zwolle startte sterk aan de tweede helft. Rechtsbuiten Giovanni Hiwat was twee keer dichtbij de gelijkmaker, maar vond eerst Esteban op zijn pad en schoot daarna in het zijnet.

Viergever: 0-2
Nog geen tien minuten na de rust kopte Viergever zijn ploeg op een 0-2 voorsprong. De linkerverdediger was bij de eerste paal attent na een goede corner van Martens. Het doelpunt was nagenoeg een kopie van zijn treffer van eerder dit seizoen tegen PSV.

Zekerheden
Advocaat bouwde het laatste halfuur van de wedstrijd steeds meer zekerheden in bij zijn team. Met de fysiek sterke Viktor Elm en Markus Henriksen voor Johann Berg Gudmundsson en Maartens Martens hield AZ de poorten gesloten, ondanks aandringen van de thuisploeg.

Uitbraken
Het waren de bezoekers die via gevaarlijke uitbraken de grootste kansen kregen. Beerens en Mattias Johansson konden Ter Wielen niet passeren, terwijl invaller Steven Berghuis de bal in zeer kansrijke positie centimeters naast schoot.

Derde plaats
Door de knappe 0-2 zege op PEC Zwolle en het puntenverlies van veel concurrenten, stijgt AZ naar de top van de ranglijst. De Alkmaarders hebben na elf duels evenveel punten als FC Twente en Ajax. Alleen Vitesse en FC Groningen kunnen later op zondag nog op een punt voorsprong van het drietal komen.

Advocaat: ‘Heel blij met uitslag’
“We zijn heel blij met deze uitslag”, zei Advocaat na afloop. “Vooraf wisten we dat PEC Zwolle in een flow zat. Zeker na hun ruime zege op ADO Den Haag hadden ze veel zelfvertrouwen. Het is een jonge ploeg die graag voetbalt. Dat voetbal wilden wij ontregelen. Daardoor werd het een rommelige wedstrijd. We hadden wat geluk met de eigen goal en op het goede moment maakten we de 0-2. Daarna nam PEC alle risico’s, waardoor het 1-2 maar ook 0-3 of 0-4 had kunnen worden.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
PEC Zwolle - AZ 0-2 (0-1)


Opstelling PEC Zwolle: Kevin Begois; Bram van Polen, Darryl Lachman, Joost Broerse (56. Bart van Hintum), Rochdi Achenteh; Kamohelo Mokotjo, Stef Nijland, Mateusz Klich; Giovanni Hiwat, Fred Benson, Leroy Labylle (74. Mimoun Eloisghiri.
Opstelling AZ: Esteban; Mattias Johansson, Jeffrey Gouweleeuw, Jan Wuytens, Nick Viergever; Nemanja Gudelj, Celso Ortiz, Maarten Martens (68. Markus Henriksen); Roy Beerens, Aron Jóhannsson (74. Steven Berghuis), Johann Berg Gudmundsson (63. Viktor Elm).

Scoreverloop: 37. Broerse 0-1 (e.d.), 53. Viergever 0-2.
Gele kaarten: -
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Ed Janssen
Toeschouwers: 12.218

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl