Vonk: ‘Mandela unieke man’

Gepubliceerd op 06 december 13, 11:05
ALKMAAR- Voor AZ-teammanager Hans Vonk (43) was sinterklaasavond 2013 er eentje met een bijsmaak vanwege het overlijden van Nelson Mandela. Als keeper van het Zuid-Afrikaans elftal ontmoette hij de oud-president tweemaal: “Dat was belangrijker dan het winnen van een beker.”

“Ik heb Mandela twee keer mogen ontmoeten”, blikt Vonk terug. “De eerste én mooiste keer was voordat we in 1998 met het Zuid-Afrikaans elftal op weg gingen naar het WK in Frankrijk. Hij was toen nog ontzettend fit. Mandela nam de tijd. We hebben ruim een uur met hem gestaan. Alle spelers en trainer kregen een handje en we mochten allemaal met hem op de foto. Tijdens deze ontmoeting kwam de humor van Mandela goed naar voren. Ik stond daar tegenover hem, met mijn lijf van zo’n twee meter. Mandela lachte en keek ervan op toen ze vertelden dat ik voetbalkeeper was. ‘You look like a basketball player’, zei hij.”

Held
“In de periode van deze eerste ontmoeting in 1998 was hij al een grote held in Zuid-Afrika”, gaat de oud-doelman verder. “Toen was hij net zo’n acht jaar uit de gevangenis. Het was de president van het land, maar zijn hele achtergrond kende ik niet zo goed. Die ontmoeting had op dat moment dus niet zo’n impact op mij. De donkere Zuid-Afrikaanse spelers waren toen al wel helemaal gek op hem. Hij was hun grote leider. Ik ben eigenlijk pas jaren later gaan beseffen hoe uniek die man was.”

Prijs
“Pas vorig jaar heb ik de foto uit de doos gehaald en ‘m opgehangen”, zegt Vonk, knikkend naar de foto aan de muur in zijn kantoor in het AFAS Stadion. “Ik ben niet zo van het verzamelen van bekers en prijzen, maar deze foto voelt als een prijs. Dit moment is achteraf gezien belangrijker dan het winnen van een beker. Mandela stond voor vrijheid en verzoening, het grootste goed in de wereld. Zonder Mandela had Zuid-Afrika er heel anders uitgezien. Deze man heeft donker en blank samengebracht. Zonder hem had ik in het Zuid-Afrikaans elftal nooit met donkere jongens samen kunnen spelen.”

Geen trieste dag
“Ik hield al maanden rekening met zijn mogelijke dood”, sluit Vonk af. “Hij lag natuurlijk al lange tijd slecht. Ik vind zijn sterfdag geen trieste dag. Mandela is 95 jaar geworden. Wat wil je nog meer? Laten we vanaf nu elk jaar zijn 95-jarig bestaan vieren. Ik hoop dat zijn dood een positief effect heeft op de huidige politiek en maatschappij. Het zou mooi zijn als mensen gaan leven in de geest en spirit van Mandela. Vrijheid en verzoening zou de wereld een stuk aangenamer maken.”

Tekst: AZ Media / Daan Ruiter
Foto: Sieb Oostindie