Wat jij moet weten over FC Astana

Gepubliceerd op 22 oktober 19, 10:54

ALKMAAR- AZ speelt donderdag in de groepsfase van de Europa League de thuiswedstrijd tegen FC Astana. Wie is de enige Nederlander ooit voor de club uit Kazachstan? En speelde Astana eerder tegen een club uit Nederland? De opmerkelijkste feiten op een rij.

AZ trapt de tweede thuiswedstrijd van de groepsfase af tegen FC Astana. De club staat op dit moment op een tweede plaats in de Kazachse competitie. Echter schilt het slechts twee punten met koploper FC Kairat en speelde Astana een duel minder. Astana kwam in het verleden drie keer uit in de Europa League. 


Team
De selectie van trainer Roman Hryhorchuk kent een gemiddelde leeftijd van ruim 28 jaar. Marin Tomasov is een speler om in de gaten te houden. Astana speelde in aanloop naar het Europa League-duel met AZ een belangrijke wedstrijd tegen Kairat. Uitblinker Tomasov opende de score. Hiermee maakte hij zijn vijftiende competitiedoelpunt in 27 wedstrijden. Daarnaast heeft de 32-jarige aanvaller van Astana veertien assists op zijn naam staan.

Bekenden
Ook hier treft AZ een oud-speler: Dorin Rotariu. De buitenspeler maakte vorig seizoen een halfjaar deel uit van de selectie van AZ. De Alkmaarders huurde hem van Club Brugge. De Roemeen vertrok vervolgens naar Astana. In zijn tijd bij AZ trof hij de Kazachse tegenstander Kairat. In Alkmaar kwam Rotariu tot tien officiële duels in de hoofdmacht. Hij kwam tot één doelpunt in de bekerwedstrijd tegen Alcides.

Rotariu in het shirt van AZ

Nederlanders
In 2018 verwelkomde FC Astana de eerste Nederlander in de historie van de club. Tevens is het de eerste speler met de Nederlandse nationaliteit die voor een topclub uit Kazachstan voetbalt. Rangelo Janga kwam via AA Gent over naar de vijfvoudig kampioen van Kazachstan. Hij maakte zes doelpunten dit seizoen. In Nederland kwam de Rotterdammer uit voor Willem II, Excelsior en FC Dordrecht. Tegenovergesteld stond er bij AZ nog nooit een speler uit Kazachstan onder contract.

Historie Nederlandse clubs
Astana treft met AZ de eerste Nederlandse club in haar historie. Tevens komt de Kazachse club met Manchester United en Partizan voor het eerst een Engelse en Servische tegenstander tegen. Wel ontmoette het nationale team van Kazachstan het Nederlands elftal voor het eerst in 2014. In die wedstrijd speelden Alexandr Mokin en Dmitri Shomko uit de huidige selectie van Astana voor het nationale elftal. Nederland won de kwalificatiewedstrijd voor het EK in de ArenA met 3-1.

Historie Kazachse clubs
AZ treft voor de vierde keer in haar historie een Kazachse tegenstander in een officieel duel. De laatste ontmoeting dateert uit vorig seizoen. In de tweede kwalificatieronde van de Europa League werkten de Alkmaarders een tweeluik af met Kairat. Op Kazachse bodem maakte Myron Boadu zijn basisdebuut. Hiermee werd de 17-jarige de jongste basisspeler ooit voor AZ in een Europese competitie. Na twee duels bleek de club uit Kazachstan door één uitdoelpunt de sterkste te zijn. Naast Kairat ontmoette AZ ook FK Aktobe en Shakhter Karagandy. De wedstrijden tegen Kazachstan zijn officieel de verste uitduels in de historie van AZ.


Kaartverkoop
AZ - Astana begint donderdag om 18:55 uur in het ADO Den Haag Stadion. Heb jij nog geen tickets? Bekijk hier de kaartverkoop.

Live
Niet in het stadion aanwezig? De wedstrijd tegen Astana is live te volgen via FOX Sports en de AZ Twitter. Met andere supporters discussiëren over de opstelling en het wedstrijdverloop? Dat kan via onze Facebook- en Instagram-pagina.

Wedstrijd

6
Europa League
AZ - FC Astana
donderdag 24 okt 2019, 18:55
Wedstrijd informatie
0