Wat jij moet weten over Rijeka

Gepubliceerd op 27 oktober 20, 11:31

ALKMAAR- AZ vervolgt donderdag de Europa League met een thuiswedstrijd tegen het Kroatische HNK Rijeka. Hoe bereikten de Kroaten de groepsfase en welke twee AZ’ers komen een oude teamgenoot tegen? AZ Media zocht het voor je uit.

Historie
HNK Rijeka werd in 1946 opgericht als NK Kvarner. Vlak daarna werd Rijeka onderdeel van Joegoslavië, waardoor de club in de Joegoslavische competitie kwam te spelen. In 1954 verandert de club haar naam naar NK Rijeka en in 1958 wordt voor het eerst promotie naar de hoogste Joegoslavische divisie afgedwongen. In 1995 wordt de naam veranderd tot HNK Rijeka. De grootste successen vierde de club eind jaren ’70, met het winnen van de Joegoslavische beker (twee keer), en vanaf 2005, met zes Kroatische bekers en één landstitel. Het winnen van de landstitel in 2016-2017 betekende ook een einde aan de hegemonie van Dinamo Zagreb, dat vanaf 2005-2006 maar liefst 11 keer achter elkaar kampioen werd.

HNK Rijeka Stadion
De thuisbasis van de huidige nummer drie van Kroatië is het Stadion Rujevica, of het HNK Rijeka Stadion, zoals het officieel heet. De club speelt hier sinds 2015 zijn thuiswedstrijden, in afwachting van de bouw van haar nieuwe stadion. Rujevica is onderdeel van het jeugdcomplex van de club en heeft een capaciteit van 8.279 toeschouwers. Hoewel de ligging van het oude stadion ongeëvenaard was, hebben de supporters van Rijeka ook in hun tijdelijke onderkomen over uitzicht niet te klagen.

Stadion Rujevica, met uitzicht op de Adriatische Zee. (Bron: Nel Pavletic)

Afgelopen seizoen
De Riječki bijeli (Rijeka Whites) eindigden het voorbije seizoen als nummer 3 in de 1. HNL, achter Dinamo Zagreb en NK Lokomotiva. Daarnaast prolongeerde de ploeg de Kroatische beker, waardoor ze voor de derde maal op rij mochten aantreden in de derde kwalificatieronde voor de Europa League. Driemaal bleek scheepsrecht en na overwinningen op het Oekraïense Kolos Kovalivka en het Deense FC Kopenhagen, mochten de Kroaten zich voor het eerst sinds 2016-2017 weer gaan opmaken voor de groepsfase van de Europa League.

Simon Rožman
De formatie uit West-Kroatië staat onder leiding van Simon Rožman, een 37-jarige Sloveen. Hij staat sinds 23 september 2019 aan het roer bij Rijeka. Ondanks zijn jonge leeftijd staat hij al een aantal jaar langs de lijn: op 31-jarige leeftijd maakte hij zijn trainersdebuut bij NK Celje, in de hoogste Sloveense divisie.

Oude bekenden
Slechts voor Dani de Wit en Jordy Clasie kent de selectie van Rijeka een oude bekende. Rechtsbuiten Robert Muric speelde tussen 2016 en 2018 samen met De Wit in de jeugdopleiding van Ajax. Jordy Clasie speelde bij Club Brugge een half jaar samen met Ivan Tomečak. Daarnaast heeft Clasie al eens tegen Rijeka gespeeld. In het seizoen 2014-2015 was hij aanvoerder van Feyenoord toen zij Rijeka troffen.

Nederlandse spelers
Eén speler met een Nederlands paspoort stond ooit bij Rijeka onder contract. In 2011 was dat Sergio Zijler, die in een half jaar tot vier invalbeurten kwam aan de Kroatische westkust.

AZ begon de Europese campagne goed, met een 0-1 overwinning op het Italiaanse Napoli.

Bronnen: Transfermarkt, UEFA.com

Wedstrijd

4
Europa League
AZ - HNK Rijeka
donderdag 29 okt 2020, 21:00
Wedstrijd informatie
1