Seuntjens helpt AZ aan zege

Gepubliceerd op 03 november 18, 22:32
ALKMAAR- AZ heeft zaterdagavond het Eredivisie-duel met De Graafschap gewonnen. In het AFAS Stadion maakte Mats Seuntjens de enige treffer: 1-0. Calvin Stengs stond na ruim vijftien maanden blessureleed weer in de basis.

Na zijn korte midweekse invalbeurt, begon Stengs drie dagen later in de basis. Dat ging ten koste van Albert Gudmundsson, die op de bank startte. Voor Stengs was het zijn eerste basisplaats nadat hij 448 dagen moest toekijken met een zware knieblessure.

Druijf
Voordat er werd afgetrapt, kreeg Ferdy Druijf de prijs voor Beste Talent én Topscorer van de 1e periode in de Keuken Kampioen Divisie uitgereikt. Broer Jordy overhandigde de twee Bronzen Schilden aan de spits.

Alkmaars gevaar
Vanaf minuut één werden de intenties van De Graafschap duidelijk, want de ploeg uit Doetinchem parkeerde de bus en zakte ver terug op eigen helft. AZ probeerde die muur te slechten met afstandschoten van Jonas Svensson, Teun Koopmeiners en Stengs, maar de pogingen vlogen ruim over het doel van Hidde Jurjus.

Redding Jurjus
Vervolgens draaide Seuntjens zich na een klein halfuur vrij tussen vijf verdedigers van de gasten en haalde uit in de korte hoek. Dit keer lag Jurjus op de goede plek en kon redden.

Idrissi
Niet veel later zocht Oussama Idrissi de combinatie met Seuntjens, maar de linksbuiten besloot zijn actie met een schot dat over ging. De laatste kans voor rust was eveneens voor Idrissi, alleen miste zijn schot, na een fraaie solo, kracht.

Muur
Ook na de onderbreking had AZ moeite de blauw-witte muur te slechten. Met een klein uur op de klok belandde de bal voor de voeten van Fredrik Midtsjø, die ‘m vervolgens laag en hard in het zijnet ramde.

Overtal
De grootste kans van de wedstrijd viel na 68 minuten te noteren. De thuisploeg veroverde de bal via de ingevallen Gudmundsson op het middenveld en creëerde op die manier een 3-tegen-2-situatie. De IJslander gaf de bal vervolgens mee aan Stengs. Zijn voorzet richting Idrissi was niet op maat, waardoor de bal over de achterlijn rolde.

Zoektocht
AZ bleef op jacht naar een doelpunt en kwam niet veel later via Idrissi opnieuw tot een mogelijkheid. Thomas Ouwejan fungeerde als bliksemafleider aan de linkerkant, waardoor de rechtspoot naar binnen kon trekken. Zijn schot belandde op de vuisten van Jurjus.

Ban gebroken
Na 76 minuten was het dan eindelijk raak voor de Alkmaarders. Seuntjens combineerde met Midtsjø, speelde Sven Nieuwpoort uit en schoot de bal via de binnenkant van de paal achter Jurjus: 1-0.

Winst
De voorsprong kwam uiteindelijk niet meer in gevaar en AZ trok de overwinning over de streep.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - De Graafschap 1-0 (0-0)
Eredivisie

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Pantelis Hatzidiakos, Ron Vlaar (61. Albert Gudmundsson), Thomas Ouwejan; Fredrik Midtsjø, Guus Til, Teun Koopmeiners; Calvin Stengs (68. Bjørn Johnsen), Mats Seuntjens (86. Marko Vejinovic), Oussama Idrissi.
Opstelling De Graafschap: Hidde Jurjus; Leeroy Owusu (80. Furdjel Narsingh), Bart Straalman, Sven Nieuwpoort, Lars Nieuwpoort (Myenty Abena), Jordy Tutuarima; Frank Olijve, Erik Bakker, Robert Klaasen; Fabian Serrarens, Youssef El Jebli (65. Daryl van Mieghem).

Scoreverloop: 76. Seuntjens 1-0
Gele kaarten: Midtsjø (AZ)
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Björn Kuipers
Toeschouwers: 15.428
Zell-Gerlos Man of the Match: Mats Seuntjens

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl