AZ verliest van Heerenveen

Gepubliceerd op 28 oktober 18, 18:35
ALKMAAR- AZ heeft zondag verloren van sc Heerenveen: 2-3. Na een vroege voorsprong van de Alkmaarders, waren het de gasten uit Friesland die de drie punten meenamen naar huis. Thomas Ouwejan en Albert Gudmundsson verzorgden de AZ-goals.

Voor het duel met Heerenveen keerde Ron Vlaar terug in de basis, terwijl de rest van het team er hetzelfde uitzag als in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht een week eerder.

Ouwejan
AZ begon dominant aan de wedstrijd en dat resulteerde via onder meer Oussama Idrissi en Teun Koopmeiners in een paar goede kansen. In de 16e minuut werd het 1-0 door de mee opgekomen Ouwejan. De linksback kreeg de bal uit de kluts voor zijn voeten en schoot de bal in de verre hoek achter keeper Warner Hahn.

Gelijkmaker
De eerste keer dat Heerenveen de aanval zocht, was direct goed voor een doelpunt. Terwijl Arber Zeneli over de linkerkant doorkwam, sloot Michel Vlap door de as aan en stiftte de bal over de kansloze Marco Bizot: 1-1.

Vlap 1-2
Na de rust kwam AZ wel een aantal keer voor Heerenveen-doelman Hahn, maar écht grote mogelijkheden leverde dat niet op. Aan de andere kant was de eerste kans van het tweede bedrijf van de gasten wel meteen een doelpunt. Het was opnieuw Vlap die de bal tegen de touwen werkte, ditmaal met een fraaie lob: 1-2.

Gelijk via Gudmundsson
Voor Heerenveen was dat het teken om te starten met tijdrekken en achterin heel compact te gaan staan. AZ had moeite de Friese muur te doorbreken, maar in de 80e minuut lukte dat toch. Ouwejan denderde over links richting de achterlijn en lepelde de bal met een bekeken voorzet op het hoofd van Gudmundsson. De IJslander knikte op zijn beurt hard raak: 2-2.

Lammers 2-3
Vier minuten later kregen de Alkmaarders de volgende klap te verwerken. Een snelle counter zorgde ervoor dat Sam Lammers over rechts het strafschopgebied van AZ indook. Met een aantal scharen speelde de huurling van PSV Vlaar en Koopmeiners uit en schoof de bal in de verre hoek: 2-3.

Negende
Die klap kwam AZ niet meer te boven, waardoor Heerenveen de drie punten meenam naar Friesland. AZ is na tien speelronden de nummer negen van de Eredivisie.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - sc Heerenveen 2-3 (1-1)
Eredivisie

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Pantelis Hatzidiakos (69. Marko Vejinovic), Ron Vlaar, Thomas Ouwejan; Fredrik Midtsjø (60. Adam Maher), Guus Til, Teun Koopmeiners; Albert Gudmundsson, Bjørn Johnsen (60. Mats Seuntjens), Oussama Idrissi.
Opstelling sc Heerenveen: Warner Hahn; Sherel Floranus, Daniel Høegh, Dave Bulthuis, Kik Pierie; Ben Rienstra, Michel Vlap (85. Pelle van Amersfoort), Morten Thorsby; Yuki Kobayashi (87. Jizz Hornkamp), Sam Lammers, Arber Zeneli (66. Mitchell van Bergen).

Scoreverloop: 16. Ouwejan 1-0, 30. Vlap 1-1, 56. Vlap 1-2, 80. Gudmundsson 2-2, 84. Lammers 2-3.
Gele kaarten: Hatzidiakos, Koopmeiners (AZ), Floranus, Rienstra, Kobayashi (sc Heerenveen)
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük
Toeschouwers: 16.535
Cavallaro Napoli Man of the Match: Ouwejan

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl