AZ naar laatste 16 bekertoernooi

Gepubliceerd op 31 oktober 18, 20:35
ALKMAAR- AZ heeft zich woensdag geplaatst voor de achtste finales van de TOTO KNVB Beker. In het AFAS Stadion werd VVV-Venlo met 2-0 verslagen. Mats Seuntjens en Oussama Idrissi schoten AZ naar de volgende ronde. Calvin Stengs maakte na lang blessureleed zijn rentree.

John van den Brom koos voor het bekerduel met VVV voor een nagenoeg ongewijzigd elftal. Alleen Mats Seuntjens verscheen als spits aan de aftrap, waardoor Bjørn Johnsen naar de bank werd verwezen. Daar zat ook Stengs, die meer dan een jaar aan de kant stond met een knieblessure.

Dominant AZ
De thuisploeg begon sterk aan de wedstrijd en dat leverde als snel wat gevaar op via Idrissi (redding Lars Unnerstall) en Thomas Ouwejan (over). Na een fraaie solo, kreeg Idrissi de bal net niet bij aanvoerder Guus Til.

Defensief
VVV probeerde het vooral op de counter, maar zag hoe spits Martin Samuelsen onschadelijk werd gemaakt door Ron Vlaar en Pantelis Hatzidiakos. Met de langste selectie van de Eredivisie wisten de Limburgers ook niet te profiteren van dode spelmomenten.

Voorsprong
Direct na de rust zette AZ het overwicht om in een voorsprong. Til drong aan de rechterkant het strafschopgebied binnen, legde af en bood Mats Seuntjens een niet te missen kans. De spits benutte het buitenkansje dan ook en hij schoot overtuigend raak: 1-0.

Doorgaan
Niet veel later trok Idrissi naar binnen, alleen ging zijn schot via een VVV-been net over. Fredrik Midtsjø kwam in kansrijke positie door een overstapje van Albert Gudmundsson, maar Unnerstall redde met zijn voet. AZ bleef gevaar stichten en de Duitse doelman moest gestrekt naar de hoek op een poeier van Idrissi en een kopbal van Vlaar. Ook op een laag schot van Idrissi bracht Unnerstall redding.

Megakans
Met 72 minuten op de klok kreeg Idrissi een megakans. Til stuurde de linksbuiten alleen richting de doelman van VVV, maar de rechtspoot schoot in de korte hoek naast. Til vond niet veel later de vuisten van Unnerstall, na een vlammend afstandsschot.

Beloning
Idrissi bleef zoeken naar zijn treffer en vond die in de slotfase. Hij slalomde over de linkervleugel, zocht de combinatie met Midtsjø en tikte eenvoudig binnen: 2-0.

Rentree
Direct na zijn treffer werd Idrissi gewisseld voor Stengs. Stengs kon zijn invalbeurt opluisteren met een goal, toen scheidsrechter Allard Lindhout in blessuretijd een strafschop gaf na een overtreding op Til. Stengs zag zijn inzet echter gekeerd worden door Unnerstall.

Loting
Door de 2-0 overwinning zit AZ bij de laatste zestien van de TOTO KNVB Beker. De loting volgt `zaterdag om 23:00 uur.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - VVV-Venlo 2-0 (0-0)
2e ronde TOTO KNVB Beker

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Pantelis Hatzidiakos, Ron Vlaar, Thomas Ouwejan; Fredrik Midtsjø, Guus Til, Teun Koopmeiners; Albert Gudmundsson (82. Ricardo van Rhijn), Mats Seuntjens (85. Ferdy Druijf), Oussama Idrissi (89. Calvin Stengs).
Opstelling VVV-Venlo: Lars Unnerstall; Moreno Rutten, Nils Röseler, Christian Kum (66. Peniel Mlapa), Axel Borgmann; Damian van Bruggen, Danny Post, Peter van Ooijen (79. Jonathan Opoku); Jay-Roy Grot, Patrick Joosten (66. Ralf Seuntjens), Martin Samuelsen.

Scoreverloop: 46. M. Seuntjens 1-0, 87. Idrissi 2-0.
Bijzonderheden: 90. Stengs mist penalty.
Gele kaarten: -
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Allard Lindhout
Toeschouwers: 6.026
NHD Man of the Match: Mats Seuntjens

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl