'Werken in kolkend AFAS Stadion'

'Werken in kolkend AFAS Stadion'

Gepubliceerd op 28 april 21, 10:51

ALKMAAR- Het geluid van een kolkend AFAS Stadion, euforische supporters aan de bar en van dichtbij een voetbalwedstrijd meemaken. Het is een greep uit een werkdag van Esther Lute en Joël Erades. Zij maken als oproepkracht al jaren deel uit van AZ's horecateam. 

Erades begon in 2015 bij AZ, met Grand Café Van Gaal als voornaamste werkplek. Sinds 2019 is de Heiloo'er onderdeel van de Algemene Dienst voor de afdeling Horeca. "Het team is in al die tijd nauwelijks veranderd. Dat is best bijzonder, aangezien het werk voor veel van hen een bijbaantje is. Ze vinden het allemaal leuk om in het AFAS Stadion te komen. AZ is een grote organisatie, maar voelt tegelijk ook klein en knus. Het is een grote familie."

Gedekte tafels
"Het werk is daarnaast heel dynamisch", vult Lute aan. De Castricumse is sinds 2016 werkzaam bij AZ en voorafgaand aan thuisduels vaak te vinden in de Georg Kessler Lounge. "De setting is daar wat formeler. In de Georg Kessler Lounge zitten gasten aan gedekte tafels en krijgen een driegangenmenu. Na de wedstrijd kunnen zij nog rustig wat drinken en komt ook de Man of the Match langs."

Kroegsfeertje
Ook in Grand Café Van Gaal wordt eten geserveerd. Erades: "Met middagwedstrijden hebben we een buffet en 's avonds een driegangenmenu. Bij dat laatste zit er aardig wat druk op, aangezien alle gasten op tijd hun gerechten moeten krijgen. Na de wedstrijd komen veel van hen terug en gaat de muziek wat harder. Dan worden de lichten gedimd en ontstaat er wat meer een kroegsfeertje."

Achter de bar
Tegen die tijd is Lute vaak al één verdieping naar beneden gegaan. Zij springt dan bij in de Kees Kist Lounge, de grootste businessruimte in het AFAS Stadion. "Vanaf het einde van de eerste helft sta ik achter de bar en blijf daar de rest van de avond. De verschillende verdiepingen hebben voortdurend contact met elkaar om te bespreken waar nog extra handen nodig zijn."

Hecht team
"Het is een hecht team met veel verschillende mensen", vult Erades aan. "Dat is goed ook, aangezien hetzelfde geldt voor onze gasten. Collega’s van publiekscatering in de verkooppunten langs het veld hebben met andere mensen te maken dan zij die in de businessruimtes werken. Het leuke is dat ze wel allemaal affiniteit met voetbal hebben."

Van hot naar her
Het is één van de eigenschappen waarover horecamedewerkers van AZ moeten beschikken. Lute: "Je moet kunnen werken in teamverband, omgaan met onregelmatige werktijden en bestand zijn tegen drukte om je heen. Buiten de wedstrijddagen worden er ook veel evenementen in het stadion georganiseerd. Dat is heel afwisselend. Het zijn steeds weer andere mensen op een andere plek in het stadion. Het gaat van hot naar her en dat maakt het zo leuk."

Kolkend stadion
Wanneer AZ in eigen huis speelt is het volle bak voor het horecapersoneel. "Dan maak je een hoop kilometers", vertelt Erades. "Het is veel grootser dan het werk in een 'normaal' restaurant. Je hebt hier te maken met een vol stadion dat kolkt wanneer er wordt gescoord. Als je even pauze hebt kun je op het veld jouw helden zien lopen. Dat is kicken. Daarnaast heeft AZ als voetbalclub ook een bepaalde aantrekkingskracht. Iedereen kent de club waarvoor jij werkt en vindt het leuk daarover te praten."

Losse sfeer
"De omgeving is ook erg gemoedelijk", weet Lute. "Je hebt te maken met vaste gasten die je na een paar wedstrijden al herkent. De sfeer is losser en de saamhorigheid is erg leuk. De werkdag begint in een restaurant en eindigt in een kroeg. En als alles voorbij is kun je na afloop met de collega’s nog een drankje drinken."

Solliciteer
AZ is op zoek naar nieuwe collega’s voor de afdeling horeca. Ook is er ruimte voor extra handen op de afdelingen verkeersregeling en veiligheid. Wil jij tijdens wedstrijddagen werken in het AFAS Stadion? Kijk dan op www.werkenbijaz.nl of klik op de onderstaande afbeelding en solliciteer op één van de openstaande vacatures. 


Tekst: AZ Media / Mitchell Burger
Foto: AZ Media / Jarrik Bijsterbosch