Wijndal: 'Geen plek voor gemakzucht'

Gepubliceerd op 13 maart 16, 09:01
ZAANSTAD- Het zijn hoogtijdagen voor Owen Wijndal (16). Waar de vleugelverdediger dit seizoen begon bij AZ Onder 17, is hij nu vaste waarde bij Onder 19. Ondanks dat hij het ook bij de jeugdteams van Oranje prima doet, blijft de Zaandammer nuchter.

We kunnen rustig stellen dat je het momenteel bijzonder goed doet!
"Haha, ja het gaat zeker lekker. Ik heb mijn debuut in de basis van Onder 19 gemaakt in de wedstrijd tegen Ajax. Een week later speelde ik ook negentig minuten tegen PSV en daar ben ik natuurlijk blij mee. Hoewel de resultaten niet zo goed waren, heb ik het voor mijn gevoel goed gedaan. Ik had aan het begin van dit seizoen de doelstelling om aanvoerder van Onder 17 te worden. Dat is al gelukt en daarnaast wilde ik een contract verdienen. Ook dat ligt ondertussen voor mij klaar."

Jouw ontwikkeling blijft niet onopgemerkt. Vind je het moeilijk om met die aandacht om te gaan?
"Er zijn iedere dag wel mensen die ernaar vragen en dat vind ik geen enkel probleem. Ik vind het leuk dat mijn ontwikkeling niet onopgemerkt blijft, maar laat mij er zeker niet door van de wijs brengen. Ik weet van mezelf dat ik dit niveau aankan, maar van gemakzucht zal geen sprake zijn. Er zijn misschien wel eens mensen die dat denken, die mij soms arrogant vinden. Hoewel ik zo niet wil overkomen, denk ik dat het te maken heeft met mijn grote mond. Ik zeg altijd wat er in mij opkomt."

Ben je zo'n nuchtere jongen?
"Ik denk het wel, al heb ik ook ontzettend veel aan mijn familie en vrienden. Ik bespreek veel met ze. Gelukkig word ik daarnaast niet snel zenuwachtig van nieuwe uitdagingen. In de winterstop mocht ik met Onder 19 mee naar Japan en dat verliep allemaal goed. Speelde precies de helft van alle drie de wedstrijden en kon goed meekomen."

Dat blijkt, je bent ondertussen basisspelers. Dat uitblinken binnen de AZ Jeugdopleiding gaat je ieder jaar bijzonder goed af, hoe komt dat?
"Toen ik tien jaar oud was, kwam ik bij de AZ Jeugdopleiding en de club heeft mij vanaf het begin af aan duidelijk gemaakt wat het betekent om topsporter te zijn. Goed letten op je voeding, het belang van rust en soms 'nee' tegen feestjes en vrienden zeggen. Het gaat mij ondertussen allemaal goed af, al heb ik met dat laatste wel moeite gehad. Ik kon er flink van balen als ik een leuk feest moest laten lopen of op vrijdagavond niet met mijn vrienden kon afspreken omdat ik de volgende dag moest spelen. De laatste tijd heb ik ook veel aan José Fortes Rodriguez. Hij begeleidt mij als speler. Vertelt hoe ik moet omgaan met de interesse van buitenaf en, belangrijker nog, wat ik aan mijn spel kan verbeteren."

En? Wat kan er nog beter?
"Ik heb nog wel eens moeite met hoge ballen die in de ruimte achter onze verdediging worden gespeeld. Ook vind ik dat het neerzetten van de spelers voor mij nog beter kan. Het dichtzetten van de passlijnen. Als ik eerlijk ben, kan ik ook niet zo goed omgaan met kritiek. Ik wil namelijk altijd alles goed doen en hoewel ik weet dat het opbouwend is, kan kritiek mij soms wel irriteren."

Ondanks kritiek gaat het gewoon ontzettend goed met je. Waar gaat dit eindigen?
"Uiteindelijk hoop ik bij Real Madrid te kunnen spelen. Dat is toch wel mijn ultieme doel. Op de korte termijn wil ik gewoon de beste speler van Onder 19 worden, van waarde zijn bij Oranje Onder 17 en volgend seizoen doorstromen naar Jong AZ."

Tekst: Robbert Daalder / AZ Media
Beeld: Jarrik Bijsterbosch / AZ Media