Wijndal: 'Nonchalante is eraf'

Gepubliceerd op 17 januari 20, 12:16

ALKMAAR- Hij is dit seizoen als verdediger geregeld een radar in de aanvalsmachine van AZ. Owen Wijndal over zijn definitieve doorbraak, zijn doelstellingen en de opponent van zaterdag: Willem II.

Wat was het moment dat jij dacht: dit wordt míjn seizoen?
“Dat was na mijn assist op Myron Boadu tijdens de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Toen werd mijn naam ineens meer genoemd in de media, ook vanwege de samenwerking met Oussama Idrissi. Voor dat duel werd veel gezegd: AZ wint niet in De Kuip. Maar we speelden heel goed en wonnen met 0-3. Vanaf die dag zijn we echt iets aan het neerzetten met elkaar.”

“Voor Feyenoord - AZ speelde ik ook al wel goed, maar toen viel het de buitenwereld nog niet zo op. Ik kan mezelf wel heel goed vinden, maar het is handig als het andere mensen ook opvalt. Pas dan kan het echt mijn seizoen worden.”

Waarin heb je de grootste stappen gemaakt ten opzichte van jouw jaren als bankzitter?
“In verdedigend opzicht ben ik betrouwbaarder, stabieler. Ik weet nu beter hoe ik moet doseren tussen aanvallen en achterin blijven. Het nonchalante is eraf.”

Je bent onderdeel van een goed draaiende ploeg. Wat is in het kort het geheim?
“We zijn een hecht team. Iedereen kan goed met elkaar overweg en wil hard voor elkaar werken. Ja, je werkt nog harder voor teamgenoten die je graag mag. We zijn ook goed in druk zetten en hebben veel aanvallende kwaliteiten. Verder beschikken we over ingeslepen patronen en slimme loopacties.”

Er zitten ook vrienden in dit team. Gaat dat samen met topsport?
“We zijn heel eerlijk naar elkaar toe. We vertellen het elkaar als het niet goed was en benoemen wat er beter moet. In het veld hebben we ook wel eens ruzie. Het verschil is dat ik kritiek van vrienden sneller accepteer dan van anderen.”

Wanneer is het seizoen voor jou geslaagd?
“We willen in alle competities uiteraard zo lang mogelijk actief blijven. Maar wat betreft de Eredivisie: als we lager eindigden dan de top-2, hebben we het uit handen gegeven. Daar zou ik erg van balen.”

En individueel?
“Ik wil meer assists en scoren, eindelijk scoren. Ik heb in de competitie nu vier assists, dat moeten er minimaal acht worden. En ik wil drie keer scoren. Verder wil ik graag het Nederlands elftal halen. Dat is voor mij heel belangrijk.”

Dat je tegen Willem II mag spelen, is best bijzonder…
“Haha, ja. Ik sta al vrij lang op scherp. Het is twee keer gebeurd dat ik voortijdig ben gewisseld om een gele kaart te ontlopen. Dat was in aanloop naar de wedstrijden tegen FC Utrecht en Ajax. Ik ben er heus wel mee bezig maar weet ook: als het voor het team belangrijk is, moet ik geel pakken.”

Sta je in de lente nog steeds op scherp?
“Ik ben ook benieuwd hoe lang ik dit nog kan volhouden.”

Willem II
Lees hier in AZ Speelt wat Wijndal verwacht van het thuisduel met Willem II en welke uitslag hij voorspelt.