Wijnker: 'Aandacht voor afwerking'

Gepubliceerd op 08 november 13, 15:42
ALKMAAR- Aloys Wijnker is de Hoofd Jeugdopleiding van AZ. Van achter zijn bureau op Sportcomplex ’t Lood bespreekt hij belangrijke zaken rondom de jeugdteams. Dit keer heeft hij aandacht voor de wedstrijden van AZ Onder 17 en Onder 12.

"Het is een weekend waarin veel teams bij winst een sprongetje naar boven maken en de aansluiting met de top vinden", blikt Wijnker vooruit op aanstaande zaterdag. "Daarnaast zijn er twee wedstrijden die er voor mij uitspringen", vertelt de Hoofd Jeugdopleiding.

Derby
"Als eerste de stadsderby van Onder 12 tegen AFC '34", aldus Wijnker. "Een mooie wedstrijd, ook omdat enkele spelers met elkaar hebben gespeeld. Voor AFC '34 is dit één van de wedstrijden van het jaar. Zij zullen door en door gemotiveerd zijn. Nu ervaren de spelers dat wel vaker, maar het is mooi om te zien hoe zo een wedstrijd leeft. Ik verwacht een leuke wedstrijd en ben zeker aanwezig."

Scoren
De tweede wedstrijd die de Hoofd Jeugdopleiding met extra belangstelling volgt, is het duel van Onder 17 op bezoek bij Vitesse B1. "Dat team is echt toe aan een goed resultaat", stelt Wijnker. "Zij hebben nu al een paar wedstrijden niet gewonnen. Vooral het scoren is een probleem. Dat terwijl zij in de verloren duels genoeg kansen kregen en er ook voldoende scorend vermogen in de ploeg zit."

Aandacht
Wijnker ziet in het maken van doelpunten sowieso een belangrijk ontwikkelpunt. "Spelers moeten leren dat eigenlijk elke kans er in moet. In Nederland hebben wij minder aandacht voor het scoren dan voor het positiespel en het creëren van kansen. Dat is ook heel belangrijk, want je moet wel in scoringspositie komen. Ik denk alleen dat het afwerken op dit moment te weinig wordt belicht. Daar is ruimte voor ontwikkeling, want alles wat je aandacht geeft dat groeit."