Wijnker: 'Talenten blijven uitdagen'

Gepubliceerd op 06 december 13, 09:30
ALKMAAR- Aloys Wijnker is de Hoofd Jeugdopleiding van AZ. Van achter zijn bureau op Sportcomplex ’t Lood bespreekt hij belangrijke zaken rondom de jeugdteams. Dit keer bespreekt hij een bezoek van KNVB-coaches, lange reizen en ontwikkeling.

Komend weekend wordt Sportcomplex 't Lood bezocht door verschillende KNVB-coaches van de nationale jeugdselecties. "Wij zullen dan onze visies uitwisselen", vertelt Wijnker over het bezoek van de trainers. "We vertellen over 'het waarom' van onze werkwijze en wat voor talenten wij willen opleiden. Zij zullen dat op hun beurt ook doen. Het moment is belangrijk om meer begrip te krijgen voor elkaars visie en om de coaches onderling contact te laten hebben."

Reis
Ook dit weekend zitten enkele teams weer lang in de bus. AZ Onder 19 maakt zaterdag de lange reis naar Kerkrade, Onder 16 gaat op bezoek bij FC Twente. "Elk team vult die tijd anders in", zegt Wijnker over de invulling de busrit. "Trainers gebruiken het om SOP-gesprekken met hun spelers te voeren, er wordt een dvd'tje gekeken en er worden ook wel eens wedstrijden uit de Eredivisie gekeken."

Meten
De jeugdteams zijn inmiddels alweer op de helft van de competitie. "Richting de winterstop zijn de teamresultaten uitstekend", weet Wijnker. "Nu komen de eerste wedstrijden tegen tegenstanders waar de teams eerder dit seizoen al tegen hebben gespeeld. Voor de trainers is dat een mooie kans om de ontwikkeling van hun talenten te meten. Al blijft een wedstrijd natuurlijk altijd een momentopname."

Uitdagen
De talenten die zich goed ontwikkelen worden nieuwe uitdagingen geboden. "Dat hoeft niet te betekenen dat zij automatisch bij een hoger team gaan trainer. Doorschuiven is niet altijd de beste optie. Een trainer kan ook zijn verwachtingen van een speler verhogen. Het is aan de coaches om hun talenten dagelijks uit te dagen. Dat is een continu proces en eigenlijk hun belangrijkste taak."