WK-duo AZ: ‘Pijnlijk en leerzaam’

WK-duo AZ: ‘Pijnlijk en leerzaam’

Gepubliceerd op 22 november 19, 09:04

ZAANSTAD- Het is even omschakelen voor Soulyman Allouch en Mo Taabouni. Na vier weken zomers Brazilië zijn de AZ’ers van Oranje Onder 18 terug in het ijzig koude Nederland. Het mislopen van de wereldtitel ligt bovendien nog vers in het geheugen, maar voorzichtig komt ook het besef dat unieke ervaringen zijn opgedaan.

Vol goede hoop reisde Oranje Onder 18 een maand geleden af naar het land van de Goddelijke Kanaries. Logisch, want de ploeg kroonde zich in het voorjaar – toen ook met Taabouni en Allouch in de gelederen – tot Europees kampioen. Maar na twee groepsduels op het WK leek nieuw mondiaal succes al uit het zicht verdwenen.

Over en uit
“We wilden voor de eerste plek gaan, maar we begonnen niet bepaald goed aan het WK”, zegt Allouch, die de ploeg zag verliezen van Japan (3-0) en Senegal (3-1). “Ik dacht na die twee nederlagen dat het over en uit zou zijn met onze droom, maar er bleek toch nog een kans te zijn om door te gaan.”

Geluk
Het laatste groepsduel met de VS werd ruim gewonnen en Oranje ging als een van de beste nummers drie naar de achtste finales. Taabouni: “Eigenlijk verdien je het niet om naar de tweede ronde te gaan als je twee keer verliest, dus we mochten echt van geluk spreken. Maar het heeft ons wel sterker gemaakt als team.”

Met beide handen
“Toen we begrepen dat er nog een kans was om door te gaan, hebben we die ook met beide handen aangegrepen”, vervolgt Taabouni, die in twee duels de aanvoerdersband droeg. “We groeiden in het toernooi en strandden uiteindelijk in de halve finales. En dan baal je gewoon, want er zat zeker weten meer in. Als je zover komt wil je ook goud pakken.”

Taabouni met de aanvoerdersband in de halve finale tegen Mexico.

Trots
Mexico schakelde Oranje uiteindelijk na strafschoppen uit, na een wedstrijd waarin de Nederlandse talenten zichzelf tekortdeden met een 1-1 gelijkspel. “Het zure gevoel van niet de WK-finale halen overheerst op dit moment nog steeds”, zegt Allouch. “Maar ik denk dat we allemaal ook zeker een trots gevoel hebben na dit toernooi.”

Beide kanten
Taabouni onderschrijft dat en wijst ook op de lessen die het rijke interlandjaar geboden hebben. “Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze een EK hebben gewonnen en op een WK hebben gespeeld. We hebben nu ook beide kanten meegemaakt. Op het EK hebben we ervaren hoe het is om een groot toernooi te winnen, nu maakten we in Brazilië ook het verdriet van uitschakeling mee. Dat is heel pijnlijk en natuurlijk hadden we véél liever gewonnen, maar dit was wel heel leerzaam.”

Favela
In kuststad Vitória was het overigens niet alleen voetbal wat de klok sloeg. Allouch: “We hebben met het team een favela bezocht, een achterstandswijk. Het laat je beseffen hoe goed we het in Nederland hebben, maar het was ook mooi te zien hoe de mensen daar in het leven staan. Zij hebben een ander leven, maar dat betekent niet dat ze niet blij zijn.”

Waardering
Ook Taabouni was onder de indruk van het inkijkje in het leven van arme Brazilianen. “De kinderen daar keken echt tegen ons op, je zag de waardering.  We hebben met ze gevoetbald op straat en het was mooi om ze blij te maken. Voor ons dit dat normaal, maar zij waarderen een klein gebaar al heel erg. Ik heb ze ook tips gegeven, zoals dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en dat je dan veel kunt bereiken in het leven. Het was mooi om ze iets mee te geven.”

Focus op AZ
Daags na terugkeer in Nederland ligt de focus weer op AZ. Taabouni richt de blik op Jong AZ, dat vrijdag op bezoek gaat bij Jong FC Utrecht en maandag thuis De Graafschap treft. Ook Allouch maakte al zijn profdebuut, maar kijkt in eerste instantie uit naar een belangrijke periode met AZ Onder 19. De ploeg kan zich in de komende periode plaatsen voor de kampioenspoule. Klik hier voor het AZ Jeugd-programma van deze week.

Tekst: AZ Media / Sven Bersee
Foto's: AZ Media & Soccrates Images