Wonderboyz: met code geel naar AZ

Gepubliceerd op 22 september 17, 14:13
ZAANSTAD- Een flinke regenbui daalt neer op het AFAS Trainingscomplex en wie niet buiten hoeft te zijn zit dan ook warm binnen. Behalve dan de Wonderboyz, de jongens die het AZ-terrein schoonhouden. Dat doen zij altijd met een glimlach, weer of geen weer.

In de zomer van 2016 zocht initiator en begeleider Marc van Wonderen contact met AZ’s Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg. Niet om herinneringen op te halen over hun gezamenlijke tijd als voetballers bij AFC’34, maar met een doelgerichte vraag. “Of AZ al iemand had om de prullenbakken te legen, sigaretten op te ruimen, onkruid te schoffelen en de tribune netjes te houden.”

Snel beklonken
Het hypermoderne AFAS Trainingscomplex in Zaanstad was indertijd pas net open en AZ had inderdaad nog geen team dat het hele terrein schoon hield. “Dat was de club een doorn in het oog. Nadat ik mijn plan uit de doeken deed, was het snel beklonken en een paar weken later ben ik begonnen met twee jongens.”

Schot in de roos
Het bleek een schot in de roos, want inmiddels werkt de in Heerhugowaard wonende Alkmaarder met tien jongens, allen met een lichte intelligentie-achterstand. “Ze zijn hartstikke goed inzetbaar, maar hebben door verschillende ‘beperkinkjes’ wel goede begeleiding nodig. Maar als ze die krijgen op de juiste locatie, dan kunnen ze heel erg goed werken. Het moet dus een duwtje krijgen om eruit te komen en dat dat hier lukt, is in het eerste seizoen wel gebleken.”

AZ-jas
Toen Van Wonderen merkte dat het voor beide partijen werkte (zowel AZ als de Wonderboyz zelf plukken er merkbaar de vruchten van) zocht hij contact met twee voortgezet speciaal onderwijs-scholen: het Zaandamse Dynamica XL en de Martin Luther Kingschool in Purmerend. “De laatstejaarsstudenten - jongens van zeventien, achttien jaar - moeten stage lopen. Als je gek bent op voetbal, dan is er niets mooier dan dat hier te doen in een echte AZ-jas.”

Sneltreinvaart
Het concept is inmiddels zo’n succes dat het aantal stagiairs met ingang van het nieuwe seizoen is uitgebreid en er langere dagen worden gemaakt. Ondertussen start Van Wonderen met hetzelfde initiatief ook bij FC Volendam en is hij in gesprek met Almere City. “Dat onderstreept nog maar eens dat het goed aanslaat. Het gaat allemaal in sneltreinvaart.”

Trots
De hoofdtrainer van zondagtweedeklasser Teylingen uit Sassenheim merkt dat rondlopen bij een profclub motiveert in de uitvoering van de werkzaamheden. “Het AZ-logo op de borst helpt. De jongens zijn enorm trots dat zij hier kunnen werken. Het is onwijs leuk om te zien hoe zij het hele terrein enthousiast schoonmaken en hoe zij ook opbloeien door alle sociale contacten. Trainers komen even een praatje maken, spelers van AZ 1 zeggen altijd gedag en gaan graag met ze op de foto. Heel waardevol.”

Code geel
Van Wonderen ziet zijn team duidelijk vooruitgaan. “Bij de een is dat een kleine stap, de ander gaat met sprongen vooruit. Ze voeren de activiteiten bijvoorbeeld steeds beter uit en kunnen ze zich steeds langer concentreren. En ze halen er duidelijk veel plezier uit. Zo is er een jongen die een uur op de fiets zit om hier te komen. Ik vroeg hem wat hij doet als het regent, waarop hij antwoordde zelfs met code geel nog naar AZ te komen. Die is apetrots dat hij hier aan de slag kan en daar moet alles voor wijken. Fantastisch.”

Topsport
Ook zelf haalt hij er enorme voldoening uit. “Ik moest helaas al vroeg stoppen als profvoetballer”, zegt de oud-speler van Haarlem. “Maar ik heb altijd gezocht naar een combinatie van het werken met deze groep en iets doen in de voetballerij. Dat ik dat nu dan hier kan doen, is waanzinnig. Als voetballer loop je graag op een complex rond waar topsport bedreven wordt. Ik voel mij hier als een vis in het water.”

Dos Santos
“Om daar met schoonmaakwerkzaamheden een steentje aan bij te dragen is mooi”, vervolgt Van Wonderen zijn verhaal met een glimlach. “Ook voor mijn mannen, de Wonderboyz. Het is geweldig om te zien hoeveel voldoening zij uit kleine dingen kunnen halen. Zo ging een jongen op de foto met Dabney Dos Santos. Zijn hele week was goed.”

Meubilair
De waardering is overigens wederzijds, vertelt Van Wonderen. “Iemand van de club complimenteerde ons laatst door te zeggen dat wij niet meer weg te denken zijn van het AFAS Trainingscomplex. Wij behoren hier nu al tot het meubilair, iedereen weet wie we zijn. Dat is leuk en maakt trots. Dit hele concept werkt geweldig. Ons zie je hier dus nog wel een tijdje rondlopen.”

Contact
In contact komen met Marc van Wonderen over de Wonderboyz? Mail dan naar info@wonderboyz.nl, bel naar 0615517773 of bezoek www.wonderboyz.nl.