ZaansFit AZ Zomerkamp ‘inspireert enorm’

Gepubliceerd op 24 augustus 17, 08:25
ZAANSTAD- Op het AFAS Trainingscomplex is een geslaagd ZaansFit AZ Zomerkamp gehouden. Drie dagen lang kregen 40 kinderen met overgewicht een programma aangeboden waarin plezier, sport, spel en gezonder leven centraal stond.

Het voetbalkamp werd afgelopen januari voor het eerst georganiseerd door AZ, Sportbedrijf Zaanstad, Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) Zaanstad en gemeente Zaanstad. Net als tijdens het ZaansFit AZ Winterkamp kregen de deelnemende meisjes en jongens van 8 tot en met 12 jaar ook tijdens de zomervariant een op maat gemaakt programma om iets aan hun overgewicht te doen.

Gezonde leestijl
Christine Eggenkamp-Vink van JOGG-Zaanstad noemt voetbal ‘een mooi middel om een gezonde leefstijl te promoten’. “Door deze samenwerking krijgen de kinderen hier een kans om op een leuke manier aan een gezonde leefstijl te werken. Om ouders ook te betrekken bij de gezonde leefstijl, geeft een jeugdverpleegkundige van GGD Zaanstreek Waterland elke ochtend een workshop. Bijvoorbeeld over het belang van water drinken in plaats van gezoete dranken en het omgaan met verleidingen. Met deze tips worden ouders gestimuleerd om ook thuis samen met de kinderen gezond te eten, drinken en bewegen.”

Op speelse wijze
Onder leiding van AZ-trainers en sportbuurtwerkers van Sportbedrijf Zaanstad worden gevarieerde voetbaltrainingen gegeven en sportieve (voetbal)spelletjes gedaan, De deelnemers krijgen onder meer een officieel AZ-trainingsshirt en gezonde en lekkere maaltijden. Zo stond dinsdag rijst met kip en sperziebonen op het lunchmenu. Verder ging de diëtist van AZ 1 op speelse wijze met de kinderen in gesprek over gezond eten en drinken en brachten selectiespelers Alireza Jahanbakhsh, Owen Wijndal en Teun Koopmeiners een bezoekje aan de groep.

Sportstimulering
“Dit is een fantastisch initiatief”, vindt Mirjam Preusterink van Sportbedrijf Zaanstad, “omdat wij sporten voor iedereen in Zaanstad willen stimuleren. Deze activiteit richt zich op kinderen met overgewicht, want zij kunnen op het gebied van sporten een extra steuntje in de rug gebruiken. Wij vinden het belangrijk dat breedte- en topsport samen komen. Daarom is het zo goed dat spelers van AZ 1 iets over sporten en bewegen komen vertellen. Dat inspireert enorm, want de deelnemers kijken natuurlijk op tegen deze profvoetballers. Mooi dat AZ op deze manier gebruik maakt van zijn voorbeeldfunctie.”

Bewustwording
Ook bij Dennis Zwagerman van AZ overheerste een voldaan gevoel na het ZaansFit AZ Zomerkamp. “Het is belangrijk om te helpen bij de activering van een gezonde leefstijl van kinderen. Dat zij bewust zijn van wat ze eten en drinken, en hoe het best aan beweging te doen. Ik ben heel tevreden dat wij weer een bijdrage hebben geleverd aan die bewustwording.”

Winterkamp
Het initiatief wordt door de betrokken partijen ervaren als een succes en zal in januari 2018 dan ook een vervolg krijgen. Dan wordt op het AFAS Trainingscomplex het tweede ZaansFit AZ Winterkamp georganiseerd.

Foto's nabestellen
Wil jij foto's van dit evenement nabestellen? Klik dan op deze link.