Zonnepanelen op dak AFAS Stadion

Gepubliceerd op 02 november 15, 11:00
ALKMAAR- Het dak van het AFAS Stadion krijgt 1.725 zonnepanelen waarmee AZ schone en duurzame energie gaat opwekken. Met de zonnepanelen wordt jaarlijks 250.000 kWh opgewekt, vergelijkbaar met het verbruik van 125 Alkmaarse huishoudens. Het project levert een besparing op van 142 ton CO2 uitstoot.

Het Eredivisieduel AZ – NEC van afgelopen weekend stond in het teken van AZ Doet Mee(r). AZ steunt structureel diverse maatschappelijke projecten en verduurzaming is, naast gezondheid en participatie, één van de maatschappelijke pijlers waar AZ groot op in zet. Het AZ GreenTeam is daar een voorbeeld van. Bij hét knooppunt voor energietransitie en duurzaamheid in Noord-Holland gaven de meewerkende partijen het project vorm.

Project
Verantwoordelijk voor de komst van de zonnepanelen zijn hoofdaannemer Sunprojects en zonnepanelenfabrikant Hanergy. De financiering wordt voor rekening genomen door Rabobank. De gemeente Alkmaar en stichting Energy Valley hebben ondersteuning verleend in het doorrekenen van het businessmodel en het voorbereiden van de besluitvorming en inzet van de subsidieregeling SDE (Stimulering Duurzame Energieproductie).

Eenhoorn: ‘Innovatief’
Directeur Algemene Zaken van AZ Robert Eenhoorn toont zich verheugd met deze volgende stap naar verduurzaming van het AFAS Stadion. “Duurzaamheid speelt een belangrijke rol binnen de bedrijfsvoering van AZ. Met het aanbrengen van zonnepanelen maken we een nieuwe stap in de richting van een duurzaam stadion. AZ is graag innovatief, we zijn er trots op dat we als club vooroplopen in het opwekken van zonne-energie.”

Lambrechts: ‘Prachtige stap’
Hans Lambrechts, directeur van Sunprojects en partner van het AZ GreenTeam, die de ontwikkeling van het project vorm geeft, ziet het ook als een prachtige stap naar verdere verduurzaming in Noord-Holland. “AZ heeft als Eredivisieclub natuurlijk een fantastische uitstraling en een voorbeeldfunctie naar de rest van de regio. Het is mooi om te zien dat ze ook hier weer die voortrekkersrol pakken.”

Van Soomeren: ‘Schoolvoorbeeld’
“Voor Rabobank is het bijdragen aan een duurzame regio een belangrijk speerpunt”, aldus Directievoorzitter Rabobank Alkmaar e.o. Ralph van Soomeren. “Met financiële oplossingen, inzichten, kennis en de toegang tot netwerken als het AZ GreenTeam ondersteunen we onze zakelijke klanten bij duurzame ontwikkelingen. De samenwerking tussen Rabobank Alkmaar e.o. en AZ in het kader van de financiering van de zonnepanelen is hiervan een schoolvoorbeeld waar we samen met de andere partners trots op zijn.”

Li Ming: ‘Buitengewoon trots’
Ook zonnepanelenfabrikant Hanergy werkt als lid van het AZ GreenTeam mee aan het project. Hanergy’s Europese CEO Li Ming is trots op de ontwikkelingen in het AFAS Stadion. “Ook voor ons is dit een prachtig project en een uitgelezen kans om met bestaande én nieuwe partners bij te dragen aan een duurzamere wereld. Wij zijn, hier in Nederland én op het hoofdkantoor in China, buitengewoon trots dat Hanergy de zonnepanelen voor het AFAS Stadion mag leveren.”

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl