Zwagerman: ‘Fris terug van vakantie’

Gepubliceerd op 25 oktober 18, 14:19
ZAANSTAD- In de afgelopen maanden kwam veel op de spelers van AZ Onder 11 af. In de herfstvakantie konden zij daarvan even bijkomen en de batterij opladen voor de start van de competitie, aanstaande zaterdag bij PSV. Trainer Dennis Zwagerman vertelt over zijn team.

“Met twintig spelers zijn we begonnen aan een heel mooi avontuur waarin alles nieuw en spannend is”, vertelt Zwagerman. “Er komt veel op ze af en alles is anders dan wat zij gewend zijn bij de amateurvereniging waar zij hiervoor speelden. Dan heb ik het bijvoorbeeld over het aantal trainingen, de duur en intensiteit daarvan, de hoge verwachtingen die passen bij deze club. De jongens moeten wennen aan de clubcultuur en de manier waarop alles binnen AZ gaat.”

Hongerig
Deze donderdag staan de ploeg, Zwagerman en zijn assistent Tim Appel na vijf vrije dagen weer op het trainingsveld. “Voor het eerst sinds de start van de voorbereiding hadden we een paar dagen vrij. Het is goed dat de jongens even de gedachten konden verleggen. Met vriendjes spelen, bij de oude voetbalclub kijken. Dat komt ieder kind ten goede. Om vervolgens weer fris en hongerig terug te keren op het trainingsveld.”

Eredivisie Hoog
Dat de reguliere competitie voor AZ Onder 11 nu pas gaat beginnen, heeft te maken met een nieuwe opzet vanuit de KNVB. In de afgelopen twee maanden werden eerst enkele kwalificatiedrieluiken gespeeld en naar aanleiding van de hierin behaalde resultaten een competitie-indeling gemaakt. De jongste AZ’ers kwalificeerden zich voor de Eredivisie Hoog en treffen daarin behalve PSV ook Sparta Rotterdam, FC Utrecht en Ajax.

Juiste weerstand
“Ik ben blij dat we ons via de kwalificatiewedstrijden hebben geplaatst voor de Eredivisie Hoog. De AZ Jeugdopleiding in zijn geheel behoort tot de top van Nederland, maar voor AZ Onder 11 is het spelen op dit niveau nieuw. Dat we desondanks gelijk al mee battlen op dit niveau, is heel mooi. Hier hebben wij de juiste weerstand en uitdaging voor onze spelers in wedstrijden die er echt om gaan. Ik ben zeer benieuwd hoe wij het gaan doen.”

Ambitieus
Het bezoek aan De Herdgang van deze zaterdag is gelijk een mooie test. “Ik ben benieuwd hoe de jongens uit de vakantie komen en of we de lijn doortrekken waar we laatste weken mee bezig waren. Deze jongens zijn heel ambitieus en hebben de doelstelling uitgesproken om aan het einde van het seizoen de beste Onder 11-ploeg van de wereld te zijn. Dat zijn ze nog niet, maar dit soort wedstrijden zijn geweldige kansen om weer nieuwe stappen in onze ontwikkeling te zetten.”

Ups en downs
“Als je ziet waar wij een paar maanden geleden begonnen, dan kan ik concluderen dat wij al grote vooruitgang hebben geboekt. Zowel als team als op individueel vlak. In de eerste weken hebben de spelers ervaren wat van ze verwacht wordt: hard werken, uitblinken, het logo op de borst verdedigen, doorzetten, lef tonen. Daar moesten we aan werken. Nu groeit ook het spel. We willen superieur aan de bal worden en moeten ook verdedigend groeien. Dat gaat natuurlijk met ups en downs, maar stap voor stap wordt het steeds beter.”

Programma AZ Jeugd
AZ Onder 11 trapt zaterdag om 10:00 uur af in Eindhoven. Ook voor AZ Onder 12 gaat die ochtend de Eredivisie Hoog van start. Bekijk hier het volledige AZ Jeugd-programma van komend weekend.

Foto's: Barathi van Elst