2
Eredivisie
zondag, 25 oktober 2020
20:00
2

WEDSTRIJD: ADO Den Haag - AZ

DEN HAAG- AZ heeft zondagavond opnieuw een Eredivisie-voorsprong niet over de streep weten te trekken. In het Cars Jeans Stadion werd het 2-2 tegen ADO Den Haag. Albert Gudmundsson en Jesper Karlsson maakten de Alkmaarse goals.

Arne Slot moest ten opzichte van de gewonnen Europa League-wedstrijd tegen Napoli noodgedwongen één wijziging in zijn elftal doorvoeren. Jonas Svensson zat een schorsing uit, waardoor Yukinari Sugawara naar de rechtsback-positie verhuisde en Albert Gudmundsson in de spits begon.

Afgekeurd
AZ leek al vroeg in het duel op voorsprong te komen, toen Calvin Stengs na breed leggen van Gudmundsson de bal achter ADO-keeper Luuk Koopmans schoot. De IJslander leverde de assist vanuit buitenspelpositie en dus keurde scheidsrechter Allard Lindhout het doelpunt af.

Openingstreffer
De gasten bleven de bovenliggende partij, wat resulteerde in kansen voor Gudmundsson (schot geblokt) en Stengs (over). Pas in de 33e minuut braken de Alkmaarders de ban. ADO verdedigde ongelukkig uit bij een AZ-hoekschop, waarna De Wit kon terugleggen op Gudmunddson. Die veegde de bal op zijn beurt met buitenkantrechts in de winkelhaak: 0-1.

Redding
Ook na de rust was AZ de bovenliggende partij, maar was het aan de slordigheid te danken dat het lang 0-1 bleef. Na iets meer dan 50 minuten moest Marco Bizot nog aan de bak. ADO kreeg een hoekschop en Peet Bijen mocht vrij inkoppen. Met het hoofd bracht Bizot redding.

Karlsson
In de 64e minuut werd het wel 1-1. Milan van Ewijk stond bij een corner helemaal vrij bij de tweede paal en schoot hard raak. Lang konden de hofstedelingen er niet van genieten, want Peet Bijen schoof twee minuten later de bal zo in de voeten van Karlsson. De Zweed bleef kalm en maakte de 1-2 door in de korte hoek raak te schieten.

Kansenregen
AZ stapelde vervolgens kans op kans, maar scoorde niet. Sugawara onderschepte een Haagse aanval, liep door en gaf Gudmundsson een niet te missen kans. Toch wist de IJslander de bal op een halve meter van de doellijn naast te tikken. Ook Karlsson schoot in kansrijke positie (hoog) over.

ADO
Terwijl AZ onzorgvuldig bleef omspringen met de kansen, kwam ADO er aan de andere kant zo nu en dan uit. Zo kroop David Philipp voor zijn man, maar tikte hij een voorzet van Vicente Besuijen rakelings naast.

Gelijk
Net als in de laatste drie Eredivisie-duels gaven de Alkmaarders de voorsprong uiteindelijk weg in de slotfase. Van Ewijk slingerde de bal nog maar eens voor het doel en zijn voorzet kwam uiteindelijk bij Michiel Kramer terecht. De invaller raakte de bal niet vol, maar goed genoeg om de 2-2 te maken.

Eredivisie
De ploeg van Slot wacht na vijf speelronden nog steeds op de eerste competitiezege van het seizoen. Alle Eredivisie-wedstrijden eindigden in een gelijkspel.

Oranje
Tijdens ADO - AZ maakte bondscoach Frank de Boer zijn voorselectie voor het Nederlands elftal bekend. Onder meer Marco Bizot, Owen Wijndal, Teun Koopmeiners en Calvin Stengs zitten bij de eerste schifting van Oranje. Myron Boadu en Dani de Wit zitten in de voorselectie van Jong Oranje.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
ADO Den Haag - AZ 2-2 (0-1)

Eredivisie

Opstelling ADO Den Haag: Luuk Koopmans; Milan van Ewijk, Peet Bijen, Shaquille Pinas, Lassana Faye; Kees de Boer (59. Ilay Elmkies), Dante Rigo, John Goossens (82. Ravel Morrison); David Philipp (82. Michiel Kramer), Jonas Arweiler (71. Nikos Karelis), Amar Ćatić (46. Vicente Besuijen).
Opstelling AZ: Marco Bizot; Yukinari Sugawara, Pantelis Hatzidiakos, Bruno Martins Indi, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Dani de Wit, Teun Koopmeiners; Calvin Stengs, Albert Gudmundsson (82. Ramon Leeuwin), Jesper Karlsson.

Scoreverloop: 33. Gudmundsson 0-1, 64 Van Ewijk 1-1, 66. Karlsson 1-2, 87 Kramer 2-2.
Gele kaarten: De Boer, Besuijen (ADO Den Haag), De Wit (AZ).
Rode kaarten: - 
Scheidsrechter: Allard Lindhout
Video Assistent Referee (VAR): Dennis Higler
Toeschouwers: 0

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl