1
Landelijke Onder 16 competitie
dinsdag, 12 november 2019
18:00
1

WEDSTRIJD: Ajax O16 - Onder 16

AMSTERDAM- AZ Onder 16 heeft dinsdagavond met 1-1 gelijk gespeeld bij Ajax. Daarmee deed de als tiental geëindigde ploeg van trainer Gijs Luirink zichzelf - zeker gezien de kansenverhouding - tekort.

De hoofdstedelingen begonnen beter aan de wedstrijd en kregen op een ijzig koud Sportpark De Toekomst de eerste mogelijkheid. Sarfo schoot net naast. Kort daarna tikte AZ-captain Wouter Goes rakelings voorlangs uit een vrije trap van Ro-Zangelo Daal.

Dreigende vrije trappen
Gaandeweg de eerste helft vorderde namen de bezoekers meer het heft in handen. De beste kansen ontstonden uit vrije trappen van Daal en Jayden Addai. Dave Kwakman, Ernest Poku en Goes roken aan 0-1.

Sterke fase
Direct na rust onderscheidde AZ-keeper Rome-Jayden Owusu-Oduro zich door een penalty van Bobson te keren. Hierna volgde een sterke Alkmaarse fase en na een kans voor Daniël Beukers was het even later uit een vrije trap wel raak. Maxim Dekker schoot in de rebound binnen.

Gelijkmaker
AZ bleef vrij moeiteloos op de been, totdat Aethan Yohannes zijn tweede gele kaart pakte. In de slotfase drong Ajax aanvankelijk zonder succes aan, maar vijf minuten voor tijd viel de gelijkmaker toch. Viereck profiteerde van een dekkingsfout.

Luirink: 'Soms betere keuzes'
"In de eerste twintig minuten hadden wij het moeilijk", zag Luirink. "Ajax was goed aan de bal en wij hadden er moeite mee daar druk op te krijgen. In de loop van de eerste helft en vooral de eerste twintig minuten na rust waren wij stukken beter in zowel het verdedigen als aanvallen. In de laatste fase hadden we soms wel betere keuzes kunnen maken." 

Leergeld
Volgens Luirink, die de dertienjarige Enoch Mastoras zijn Onder 16-debuut gunde, deed zijn ploeg na de 0-1 ook te weinig om de voorsprong uit te bouwen. "We waren te veel bezig met het verdedigen van de voorsprong. Wel kwamen wij amper in de problemen, maar daar bracht de rode kaart verandering in. Met geel mag je nooit zo'n overtreding maken; laat dit leergeld zijn voor Aethan."

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Ajax Onder 16 - AZ Onder 16 1-1 (0-0)

Opstelling AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Daniël Beukers, Wouter Goes, Maxim Dekker, Jesse Buurmeester; Job Kalisvaart, Dave Kwakman (58. Tom Kerssens), Aethan Yohannes; Jayden Addai (67. Teun Gijselhart), Ernest Poku, Ro-Zangelo Daal (70. Enoch Mastoras). 

Scoreverloop: 50. Dekker 0-1, 75. Viereck 1-1.

Rode kaart: 70. Yohannes (AZ, 2x geel).