2
Keuken Kampioen Divisie
vrijdag, 07 april 2023
20:00
1

WEDSTRIJD: Almere City FC - Jong AZ

Eigen vervoer

Je kunt je kaart voor eigen vervoer tot en met donderdag 6 april 2023 12.00u aanvragen via uitwedstrijdenjongAZ@AZ.nl onder vermelding van de betreffende wedstrijd, je naam, klantnummer
en emailadres.

Informatie hoe je in het bezit komt van de kaart(en) wordt per email toegezonden na het bestellen van de kaart(en).

ZAANSTAD- Jong AZ reist vrijdag af naar Flevoland. De ploeg van trainer Maarten Martens staat dan in het Yanmar Stadion tegenover Almere City FC, dat onlangs de derde periode op zijn naam schreef. De aftrap is om 20:00 uur. 

De Alkmaarders gingen maandag met een minimaal verschil onderuit tegen De Graafschap. Op het AFAS Trainingscomplex was een strafschop vlak voor rust beslissend: 0-1. 


Eerste goal
Twee dagen voor de wedstrijd tegen De Graafschap maakte Mexx Meerdink zijn eerste goal voor de Alkmaarse hoofdmacht. De Jong AZ-spits kwam in het Eredivisieduel met sc Heerenveen (1-1) in de 64e minuut binnen de lijnen en was tien minuten later - na het ingrijpen van de VAR - goed voor de gelijkmaker. 

Verlenging Kasim
AZ verlengde dinsdag het contract van Dijar Kasim. De assistent-trainer van het beloftenteam - een rol die hij al sinds januari 2022 vervult - zette onder het AFAS Trainingscomplex zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis tot medio 2025. 

Periodetitel
Almere City FC schreef maandag de Derde Periode van de Keuken Kampioen Divisie op zijn naam. In een inhaalduel met Jong FC Utrecht - een speelronde die nog altijd onder de Derde Periode viel - werd met 1-0 gewonnen door een treffer van Damian van Bruggen. 

Hoge notering
De formatie van Alex Pastoor heeft zich met de periodewinst verzekerd van deelname aan de play-offs voor promotie naar de Eredivisie. Almere City was ook op basis van de ranglijst al goed op weg zich hiervoor te plaatsen. Ally bezet momenteel de derde plaats met 56 punten. Ondanks de hoge notering lijkt directe promotie - door eerste of tweede te worden - al onhaalbaar. Nummer twee Heracles Almelo heeft namelijk elf punten meer. 

Jacobs, Hilterman & Wildeboer
Drie spelers van Almere City hebben een verleden bij AZ: Joey Jacobs, Jeredy Hilterman en Tijmen Wildeboer. Eerstgenoemde speelde van 2011 tot 2022 in de AZ Jeugdopleiding. Hij kwam tot 65 wedstrijden voor Jong AZ, waar hij ook een tijdje één van de aanvoerders was. Ook Wildeboer schopte het tot de Alkmaarse beloften. Hij maakte in Jong AZ - waarvoor hij vier keer speelde - zijn profdebuut. Hilterman was van 2013 tot 2015 actief in de AZ Jeugd, alvorens hij de overstap maakte naar de jeugdopleiding van Willem II. 

Laatste drie ontmoetingen
Jong AZ en Almere City stonden elf keer eerder tegenover elkaar, waarvan eerstgenoemde team er vijf won. Drie daarvan waren in de laatste drie ontmoetingen tussen de ploegen. Almere City won er zes. In de laatste ontmoeting - op 22 augustus 2022 - trok Jong AZ aan het langste eind. In Zaanstad werd het toen 3-2 door goals van Iman Griffith, Maxim Dekker en Fedde de Jong. De thuisploeg kwam op een 3-0 voorsprong, maar zag de bezoekers in de slotfase nog voor enige spanning zorgen. 


Arbiter
Wouter Wiersma heeft de leiding over Almere City FC - Jong AZ. De arbiter wordt langs de lijnen bijgestaan door Ko van de Ven en Jeremy van der Ley. Eric van der Vaart is aangesteld als vierde official. 

Live
De wedstrijd is vrijdag te volgen via AZ's Twitter-account en het schakelprogramma van ESPN, waar later die avond ook highlights te zien zijn. 

Beloftenclash
Na de ontmoeting met Almere City staat Jong AZ op maandag 17 april tegenover Jong FC Utrecht. Op het AFAS Trainingscomplex wordt de beloftenclash om 20:00 uur afgetrapt. 

Programma Keuken Kampioen Divisie
Vrijdag:
Roda JC - ADO Den Haag
De Graafschap - Heracles Almelo
Almere City FC - Jong AZ
Helmond Sport - MVV Maastricht
SC Telstar - Jong Ajax
FC Eindhoven - PEC Zwolle
NAC Breda - FC Den Bosch
FC Dordrecht - Jong PSV

Zondag:
Willem II - VVV-Venlo

Maandag:
Jong FC Utrecht - TOP Oss

ALMERE- Jong AZ heeft vrijdagavond verloren van Almere City FC. De formatie van Maarten Martens kwam in het Yanmar Stadion op voorsprong door een treffer van Yusuf Barasi, maar zag de thuisploeg nog voor rust het heft in handen nemen. In het restant wisten de Alkmaarders het tij niet te keren: 2-1. 

Na een kleine twintig minuten ontstonden voor beide teams de eerste kansen. Almere City gaf het startschot met een grote mogelijkheid voor Hamdi Akujobi. De aanvaller werd na vlot combinatiespel van de thuisploeg vrijgespeeld, maar schoot onder druk van Rome-Jayden Owusu-Oduro hoog over.

Vrij voor de keeper
Kort daarna kwam het eerste Alkmaarse gevaar van Barasi. De spits kwam vrij voor Nordin Bakker, maar schoot tegen het been van doelman. In de 28e minuut was het wel raak voor Barasi. Na een dieptepass van Loek Postma kwam hij andermaal vrij voor de keeper en dit keer had hij wel succes: 0-1.

Goals Akujobi en Resink
Jong AZ wist die voorsprong niet lang te handhaven, want in de 38e minuut zorgde Akujobi voor de gelijkmaker. Owusu-Oduro had aanvankelijk nog een antwoord op een inzet van Kornelius Hansen, maar de rebound viel daarna voor Akujobi. Vier minuten later was het opnieuw raak en zag het er opeens heel anders uit voor Jong AZ. Stije Resink schoot van randje zestien op doel en vond de hoek: 2-1.

Afstandspogingen
Na de pauze was het vooral Almere City dat het balbezit had. Wel kwam Jong AZ in de zestigste minuut tot afstandspogingen van Ricuenio Kewal en Fedde de Jong. De poging van eerstgenoemde ging naast, waarna het schot van De Jong werd gevangen door Bakker. 

Bakker in de weg
In de laatste tien minuten waren er plots weer kansen over en weer. Zo was Almere City dichtbij met een kopbal van Thomas Poll en Lance Duijvestijn, maar Owusu-Oduro had op beide inzetten een antwoord. Namens Jong AZ kreeg Damienus Reverson een enorme kans op de gelijkmaker. Na goed doorkoppen van Barasi kon de invaller vrij uithalen, maar opnieuw lag Bakker in de weg. 

Geen doorbraak
De Alkmaarse beloften wisten in de slotfase geen doorbraak te forceren. Wel was de ploeg meermaals gevaarlijk met voorzetten, maar een tweede goal viel niet. 

Martens: 'Lieten we te weinig zien'
"We speelden niet overtuigend genoeg om aanspraak te maken op een overwinning", vond Martens. "Qua mentaliteit zat het goed, maar we waren onzuiver aan de bal. Na de wedstrijd heb ik de jongens ook verteld dat ik daarin een hoger niveau verwacht, zodat we voetballend tot kansen kunnen komen. Dat is namelijk waar onze kwaliteit ligt. Dat lieten we te weinig zien."

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Almere City FC - Jong AZ 2-1 (2-1)

Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Almere City FC: Nordin Bakker; Joey Jacobs, Damian van Bruggen, Théo Barbet, Thomas Poll (84. Manel Royo); Álvaro Peña, Lance Duijvestijn (84. Ilias Alhaft), Stije Resink; Hamdi Akujobi (72. Marcelencio Esajas), Kornelius Hansen, José Pascual (67. Milan Corryn / 72. Niciano Grootfaam). 

Opstelling Jong AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Jurre van Aken (76. Jayen Gerold, Loek Postma, Misha Engel, Finn Stam (62. Daniël Beukers); Nick Twisk (76. Damienus Reverson), Fedde de Jong, Lewis Schouten (83. Dave Kwakman); Iman Griffith, Yusuf Barasi, Ricuenio Kewal (62. Ro-Zangelo Daal). 

Scoreverloop: 28. Barasi 0-1, 38. Akujobi 1-1, 42. Resink 2-1.
Gele kaarten: Schouten, Postma, Gerold (Jong AZ).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Wouter Wiersma.

Foto: Orange Pictures