1
Eredivisie
zondag, 06 december 2020
14:30
2

WEDSTRIJD: AZ - FC Groningen

ZAANSTAD- Na het gelijke spel tegen Napoli (1-1) staat het vizier van Arne Slot en zijn ploeg op de competitiewedstrijd van zondag tegen FC Groningen. Vrijdagmiddag sprak de oefenmeester digitaal met de pers. "Passen zich goed aan."

Slot begon het persmoment met het opmaken van de fysieke balans van zijn ploeg. Onder meer Owen Wijndal kreeg in de slotfase tegen Napoli nog een forse charge te verwerken. “Hij hoefde niet gewisseld te worden en na die tijd heb ik ook niet gezien dat hij in het ijs zat. Dus ik denk dat hij die tackle prima heeft overleefd. Fredrik Midtsjø liep wat moeilijk, maar uiteindelijk kon hij door. Zaterdag gaan de spelers het veld weer op en dan moeten we kijken of ze in staat zijn om zondag te spelen.”

Kansen benutten
Tegen Napoli kwam AZ uitstekend voor de dag en had het zelfs kans op de overwinning. Desondanks keek het bij de eerste Italiaanse mogelijkheid tegen een 0-1-achterstand aan. Slot: “Het lukt ons bijna nooit om de eerste kans binnen te schieten. Wij creëren heel veel kansen en gaan daar niet goed genoeg mee om. Dat is een enorm verbeterpunt. Er zijn namelijk ploegen die de eerste drie kansen wél binnenschieten en dan heel makkelijk winnen.”

Fans
"Het is een heel mooi compliment dat we vinden dat we hadden moeten winnen van Napoli", voegde de trainer eraan toe. "Het zegt veel over de ontwikkeling van dit team. Het is ongelofelijk zonde voor de AZ-supporters dat ze tijdens deze wedstrijden niet op de tribune zitten. Alhoewel we met het vuurwerk buiten het stadion af en toe wel het gevoel krijgen dat ze erbij zijn. Ik had het ze gegund dat ze er tegen Sociedad en Napoli bij waren."

Groningen
Zondag wacht voor AZ de volgende uitdaging: FC Groningen komt op bezoek in het AFAS Stadion. “Het is een geduchte tegenstander", zei Slot over de Noorderlingen. "Ik ben er niet van overtuigd dat zij massaal gaan inzakken tegen ons. Vorig jaar kozen ze ervoor om ons fanatiek onder druk te zetten. Van Groningen is bekend dat ze zich goed inlezen in de tegenstander en altijd een goed speelplan hebben. Ze passen zich aan en kunnen het daardoor elke ploeg heel lastig maken. FC Groningen kan verschillende systemen hanteren en ze kunnen die zelfs tijdens een wedstrijd omzetten.”

Robben
Aan Groningse zijde is Arjen Robben er in ieder geval niet bij. Dit kalenderjaar komt de linkspoot niet meer in actie. Slot: “Heel jammer, vooral voor hemzelf. Iedereen had heel veel zin om hem in de Nederlandse competitie te zien spelen."

Live
AZ - FC Groningen begint zondag om 14:30 uur en is live te zien op FOX Sports. Ook kun je de wedstrijd volgen via het Twitter-kanaal van AZ.


ALKMAAR- AZ heeft zondagmiddag een 1-2-nederlaag geleden tegen FC Groningen. In het AFAS Stadion verspeelden de Alkmaarders een voorsprong. Na een klein uur moest Fredrik Midtsjø met rood naar de kant. Vlak voor tijd kregen ook Bruno Martins Indi en Mo El Hankouri (FC Groningen) een rode kaart.

De wedstrijd tegen Groningen was de afsluiting van een turbulent AZ-weekend. Zaterdagochtend werd duidelijk dat de club afscheid had genomen van Arne Slot. Assistent-trainer Pascal Jansen neemt tot het einde van seizoen het stokje over.

Koopmeiners
De wedstrijd begon tam en zonder echte kansen voor één van de beide ploegen. Het was AZ dat in de 21e minuut op voorsprong kwam. Na een hoekschop legde Bruno Martins Indi de bal met zijn hoofd terug, waarna Teun Koopmeiners de bal tegen het net knikte: 1-0. Voor Koopmeiners was het zijn eerste doelpunt met zijn hoofd, de 22 Eredivisie-goals ervoor waren allemaal met zijn linkervoet.

Redding Bizot
Veel meer viel er in de eerste helft niet te noteren. Alleen Jørgen Strand Larsen deed nog een noemenswaardige doelpoging. Die inzet werd gered door Marco Bizot.

Rood Midtsjø
Na de rust nam Groningen wat meer initiatief en moest AZ achteruit. Dat werd nog erger toen Midtsjø na 57 minuten rood kreeg. De Noor zette een sliding in, probeerde vervolgens nog in te houden, maar gleed zijn tegenstander hard onderuit. Dat leverde hem zijn tweede gele kaart op en dus rood.

Gelijkmaker
Niet lang daarna was Groningen dicht bij de gelijkmaker. Damil Dankerlui legde de bal vanaf de rechterkant terug, waarna Patrick Joosten van een meter of veertien op de lat schoot. Twee minuten later was het wel raak. Joosten haalde na een kort genomen hoekschop uit en Ahmed El Messaoudi verlengde dat schot met zijn hoofd: 1-1. 

El Messaoudi
In de 74e minuut zette diezelfde El Messaoudi de Groningers op 1-2. Azor Matusiwa veroverde de bal rond de middenlijn. Bij dat duel raakte Dani de Wit geblesseerd en moest zelfs gewisseld worden. Het spel ging echter door en Matusiwa leverde de bal af bij de Belgische Marokkaan. Die liep nog even door en schoof ‘m diagonaal in de hoek.

Rode kaarten
In de slotfase gaf scheidsrechter Serdar Gözübüyük nog tweemaal rood. Eerst kreeg Martins Indi zijn tweede gele kaart voor gevaarlijk spel, in blessuretijd ging Groningen-speler El Hankouri met rood naar de kant na een opstootje. Gescoord werd er niet meer.

Europa League
Voor AZ gaat het vizier nu op de Europa League. Woensdag reist de ploeg van Jansen naar Kroatië voor de wedstrijd tegen HNK Rijeka. Bij winst gaat AZ naar de laatste 32 van het Europese toernooi.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN 
AZ - FC Groningen 1-2 (1-0)

Eredivisie 

Opstelling AZ: Marco Bizot; Yukinari Sugawara, Pantelis Hatzidiakos, Bruno Martins Indi, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Dani de Wit, Teun Koopmeiners; Calvin Stengs, Myron Boadu, Jesper Karlsson (62. Zakaria Aboukhlal).
Opstelling FC Groningen: Sergio Padt; Damil Dankerlui, Ko Itakura, Bart van Hintum, Gabriel Gudmundsson (90+3. Wessel Dammers); Tomas Suslov (46. Remco Balk), Azor Matusiwa, Ahmed El Messaoudi; Daniël van Kaam, Jørgen Strand Larsen (83. Ramon Pascal Lundqvist), Patrick Joosten (83. Mo El Hankouri).

Scoreverloop: 21. Koopmeiners 1-0, 69. El Messaoudi 1-1, 74. El Messaoudi 1-2.
Gele kaarten: Midtsjø, Martins Indi, Koopmeiners, Wijndal (AZ), Joosten, Balk, El Hankouri (FC Groningen).
Rode kaarten: 57. Midtsjø (2x geel), 85. Martins Indi (2x geel)(AZ), 90+5. El Hankouri (FC Groningen)
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük 
Toeschouwers: 0

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

ALKMAAR- Het turbulente AZ-weekend is zondag afgesloten met een thuisnederlaag tegen FC Groningen. Een terugblik in beeld.

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl