1
Eredivisie
dinsdag, 21 december 2021
21:00
0

WEDSTRIJD: AZ - FC Groningen

AZ speelt op dinsdag 21 december de thuiswedstrijd in de eredivisie tegen FC Groningen.

Om toegang te krijgen tot dit duel moet je in het bezit zijn van een seizoenkaart of een wedstrijdkaart, een coronatoegangsbewijs (vanaf 13 jaar en ouder) en een geldig legitimatiebewijs.

Tijdslots

Aan elke seizoenkaart of wedstrijdkaart is een tijdslot gekoppeld. Je kunt het stadion betreden binnen het gekoppelde tijdslot. Seizoenkaarthouders krijgen nog nader bericht over het tijdslot waarin zij worden ingedeeld. Er zijn 4 tijdslots die per wedstrijd wisselen, elke seizoenkaarthouder is wordt naar rato een keer in elk tijdslot ingedeeld. Losse ticketkopers kunnen hun tijdslot terugvinden op hun toegangskaart.

Coronatoegangsbewijs

Het coronatoegangsbewijs kun je verkrijgen wanneer:

- Je vanaf 24 uur voor de wedstrijd een negatief testbewijs kunt overleggen. Een testafspraak kun je hier maken;

- Je sinds minimaal twee weken volledig gevaccineerd bent.

- Je een geldig herstelbewijs hebt. 

Hoe je in het bezit komt van een coronatoegangsbewijs kun je hier nalezen. 

We adviseren om je coronatoegangsbewijs bij aankomst gereed te houden. Toon de QR-code via de CoronaCheck-app op je mobiele telefoon. Je kunt de CoronaCheck-app gratis downloaden in jouw appstore.

Maak je toch gebruik van een papieren coronatoegangsbewijs?
Print dan alleen het bewijs voor Nederland. Het internationaal bewijs is niet bruikbaar. Print het bewijs voor Nederland op A4 papier, volgens de instructies in het document. Pas het formaat van het document

niet aan, de QR code is dan ca 8 bij 8 cm. Verkleind of vergroot is de QR code niet bruikbaar.

Uitleg (incl. demo) over de werking van de CoronaCheck-app

Let op: het gele vaccinatieboekje of een vaccinatiebewijs is geen coronatoegangsbewijs. 

Losse verkoop

Vrije verkoop. Je kunt voor deze wedstrijd online of via het AZ Fancentrum een onbeperkt aantal kaarten kopen. Voor de aanschaf van de wedstrijdkaarten heb je geen AZ Clubkaart of AZ Seizoenkaart nodig.


Mix & Match, Meer voor Minder

Meer wedstrijdkaarten bestellen en steeds minder betalen? Dat kan! Met Mix & Match, Meer voor Minder kan jij voordeliger naar de thuisduels van AZ in de Eredivisie. Bestel wedstrijdkaarten in jouw Mixzone en profiteer van oplopende kortingen.
Meer informatie.

Tarieven

Vak Ouder dan 18 jaar Tot en met 18 jaar
K • M € 25 € 17,50
J • N • V • W • X1 • X2 • X3 • Y € 26 € 18,50
A • G • H • T • U • Z € 29 € 20
O • S € 32,50 € 22,50
P • Q • R € 35 € 25
B • F € 35 € 35
C • E € 40 € 40

Parkeren

Parkeerkaarten voor P8 of P9 zijn verkrijgbaar in de voorverkoop online en via het AZ Fancentrum verkrijgbaar. Het is mogelijk om op de wedstrijddag bij het oprijden van P8 of P9 een parkeerticket aan te schaffen, indien nog beschikbaar.


Tarief voorverkoop Tarief bij oprijden
P8 € 10 € 15
P9 € 7,50 € 12,50


Bovenstaande informatie is onder voor behoud van wijzigingen in het coronabeleid van de overheid.

AZ speelt op dinsdag 21 december de thuiswedstrijd in de eredivisie tegen FC Groningen.

In verband met de maatregelen om het coronavirus in te dammen wordt deze wedstrijd zonder publiek gespeeld.

ZAANSTAD- AZ sluit het jaar 2021 dinsdag af in een leeg AFAS Stadion. Om 21:00 uur wordt het Eredivisie-duel met FC Groningen afgetrapt. Pascal Jansen schoof maandag aan bij de pers voor een vooruitblik. Hij stond stil bij de eerste seizoenshelft, de fitheid van zijn ploeg en de aanstaande winterstop.

Zaterdag werd de zeventiende competitiewedstrijd van het seizoen gespeeld, waarmee de Eredivisie precies op de helft is. "We kenden een goede voorbereiding, maar liepen daarna helaas tegen wat teleurstellingen aan. Gelukkig zijn we inmiddels weer aan de beterende hand. We hebben de weg omhoog gevonden, maar zijn nog steeds druk doende om ervoor te zorgen dat we samen stabieler gaan presteren."

Lessen
Tegen werd tegen Willem II de vierde competitiezege op rij geboekt. De ploeg is inmiddels naar de zesde plaats geklommen, met uitzicht op de top vier. "Je staat waar je hoort op basis van je prestaties. Wij hebben ook wedstrijden gehad waarin we het hebben laten liggen, maar het heeft weinig zin daar lang bij stil te staan. Ik trek daar liever lessen uit, zodat we vervolgens beter presteren."

Midtsjø
Fredrik Midtsjø viel zaterdag uit. Hij mist net als de langdurig geblesseerde Jelle Duin het laatste duel van het jaar. "Fredrik kreeg opeens rond zijn ribben last van een stekende pijn. Hij is twee dagen intensief behandeld en vanmorgen nog getest. De conclusie is dat hij er morgen niet bij."

Ziel en zaligheid
De blessure van Midtsjø ten spijt: bij AZ valt doorgaans juist de fitheid op. Ondanks een druk programma oogt de ploeg eind december nog altijd fris en gretig. "Dat zie ik als een mooi compliment. Het is ook bijzonder te zien dat de spelers op dit moment nog heel eager zijn. We spelen zoveel wedstrijden en toch slagen zij erin hun ziel en zaligheid erin te blijven leggen. Veel spelers blijven na iedere training nog buiten voordat ze voor extra verzorging naar binnen gaan. Het is een kenmerk van deze groep dat ze daar optimaal gebruik van maken."

Beste van twee werelden
Ondanks de goede vorm waarin AZ nu steekt, baalt Jansen niet van de aanstaande winterstop. "In de Premier League voetballen ze met kerst door, maar juist daar roepen trainers vaak om een winterstop. Hier hebben we 'the best of both worlds': spelers hebben zin om te spelen en krijgen ook hun noodgedwongen rust. Het is namelijk ook belangrijk om niet overbevraagd worden in het leveren van topprestaties."

Wereldgoal
Eerder dit seizoen verloor AZ met 2-0 bij FC Groningen, mede door een wereldgoal van Cyril Ngonge. "Wij verzuimden toen in het eerste kwartier één of twee keer af te drukken. Doe je dat wel, dan krijg je waarschijnlijk een meer open wedstrijd. Slaag je daar niet in, dan versterk je Groningen in hun spelopvatting en strategie, die niet oneerbiedig bedoeld gefocust is op ontregelen."

Intens genieten
Jansen staat inmiddels ruim een jaar aan het roer bij AZ. "Toen ik in december vorig jaar deze job mocht gaan doen, heb ik mij voorgenomen er vooral super van te blijven genieten. Dat doe ik ook, ongeacht wat er gebeurt. Of het nu goed gaat of even wat minder: ik wil overal lessen uit trekken en er intens van genieten."


Live
AZ - FC Groningen begint dinsdag om 21:00 uur. Bij deze wedstrijd zullen geen supporters aanwezig zijn vanwege de coronamaatregelen. De wedstrijd is live te zien bij ESPN en ook te volgen via de AZ-Twitter. Daarnaast luister je via AZ Radio ook live mee.

ALKMAAR- AZ heeft het kalenderjaar 2021 afgesloten in stijl. In het AFAS Stadion werd FC Groningen verslagen met 1-0, wat de zevende overwinning op rij betekende. Jesper Karlsson maakte op spectaculaire wijze de enige treffer. Voor AZ is nu de winterstop aangebroken.

AZ nam het in de laatste wedstrijd voor de winterstop op tegen Groningen. Het betekende competitieduel achttien en dus ontmoette beide ploegen elkaar voor de tweede keer dit seizoen. En AZ had nog wel wat recht te zetten, na de onfortuinlijke 2-0 nederlaag in oktober van dit jaar. 

Rode start
Het duel, waarin AZ met rouwbanden speelde vanwege het overlijden van oud-trainer Jan Fransz, kende een turbulent begin. Want al binnen vier minuten toonde arbiter Martin van den Kerkhof de rode kaart aan Neraysho Kasanwirjo. Hij moest vertrekken na een tackle op de benen van Dani de Wit.

VAR
AZ leek in de tiende minuut op voorsprong te komen. Yukinari Sugawara schoot een voorzet van Jesper Karlsson gedecideerd tegen de touwen. Enkele minuten na de treffer werd het doelpunt na tussenkomst van de VAR geannuleerd. Eerder in de aanval bleek De Wit buitenspel te hebben gestaan.

Mogelijkheden
In het restant van de eerste helft, waarin AZ nadrukkelijk het overwicht had, ging een schot van Sugawara naast en zag Karlsson zijn schot gestopt worden door FC Groningen-doelman Peter Leeuwenburgh. Op slag van rust schoot Aslak Witry een afgeslagen bal hard maar hoog over. 

Tweede helft
In de tweede helft was het spelbeeld onveranderd. AZ drukte en voor het met tien man staande FC Groningen was het vooral tegenhouden en hopen op een spaarzame uitbraak.

Zijnet
Na een uur spelen kwam AZ weer eens echt gevaarlijk voor het Groningen-doel. De bal kwam na een goede aanval bij Sugawara. De Japanner zette strak voor en vond de kort daarvoor ingevallen Yusuf Barasi. De spits toucheerde de bal, maar vond het zijnet. Een paar minuten later nam Tijjani Reijnders het doel onder vuur. FC Groningen-goalie Leeuwenburgh keerde de poging van Reijnders met moeite. Weer een aanval later probeerde Reijnders het opnieuw. En opnieuw kon de doelman keren.

Verwoestend schot
Het derde afstandsschot in korte tijd was wel doeltreffend. Karlsson dribbelde, na een combinatie met Owen Wijndal, naar binnen. Hij haalde verwoestend uit en zag de bal in de bovenhoek vliegen: 1-1. 

Winterstop

Voor AZ is na het duel met FC Groningen de winterstop begonnen. Op zondag 2 januari komt de selectie weer bijeen. Het eerstvolgende competitieduel is op zondag 16 januari. Dan gaat AZ op bezoek bij Fortuna Sittard.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
AZ - FC Groningen 1-0 (0-0)

Eredivisie

Opstelling AZ: Peter Vindahl; Aslak Witry (53. Yusuf Barasi), Pantelis Hatzidiakos (46. Sam Beukema), Bruno Martins Indi, Owen Wijndal (83. Zakaria Aboukhlal); Tijjani Reijnders, Dani de Wit, Jordy Clasie; Yukinari Sugawara, Albert Gudmundsson, Jesper Karlsson.
Opstelling FC Groningen: Peter Leeuwenburgh; Mike te Wierik, Neraysho Kasanwirjo, Bjorn Meijer, Bart van Hintum (83. Marin Sverko); Daniël van Kaam (68. Wessel Dammers), Michael de Leeuw (68. Romano Postema), Laros Duarte (83. Cyril Ngonge), Tomas Suslov; Jørgen Strand Larsen, Paulos Abraham (11. Damil Dankerlui).

Scoreverloop: 68. Karlsson 1-0
Gele kaarten: Buijs, De Leeuw, Dammers (FC Groningen)
Rode kaarten: 4. Kasanwirjo (FC Groningen)
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof.

ALKMAAR- AZ sloot het jaar in stijl af met de zevende overwinning op rij. Daarmee behield de ploeg de foutloze status in de maand december. De laatste wedstrijd van 2021 in een flitsend beelverslag.

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl