1
Eredivisie
zaterdag, 30 maart 2019
20:45
0

WEDSTRIJD: AZ - FC Groningen

Kaartverkoop

Vrije verkoop. Je kunt voor deze wedstrijd online of via het AZ Fancentrum een onbeperkt aantal kaarten kopen. Voor de aanschaf van de wedstrijdkaarten heb je geen AZ Clubkaart of AZ Seizoenkaart nodig.

Tot 20% stapelkorting bij AZ*

Ben jij van plan om dit seizoen meerdere thuiswedstrijden van AZ te bezoeken? Of wil je met een groep vrienden of familie naar een thuisduel? Het is nu al mogelijk om voor alle thuiswedstrijden in de Eredivisie kaarten te reserveren. En als je jouw kaarten in één keer bestelt, ontvang je bij afname van vijf of meer kaarten een aantrekkelijke stapelkorting. Hoe meer kaarten je afneemt, hoe meer korting je scoort. Jouw korting kan daarbij oplopen tot wel 20%!

Ideaal dus als je met vrienden een aantal gezellige (zaterdag-)avonden bij AZ wilt beleven inclusief een bezoek aan het Sportcafé. Deze duels kun je nu al reserveren en daarbij direct profiteren van de stapelkorting. Ga je liever met familie en (klein-)kinderen naar wedstrijden op zondagmiddag of een keer met jouw complete elftal naar een wedstrijd in het AFAS Stadion? Ook dan scoor je stapelkorting bij AZ.

De stapelkorting geldt voor alle Eredivisiewedstrijden dus ook voor de toppers tegen Ajax, PSV en Feyenoord. Alle combinaties van aantal kaarten en wedstrijden zijn mogelijk. De korting wordt automatisch toegepast in je winkelmandje. Bestel dus nu jouw kaarten voor één of meer thuisduels, neem je vrienden en familie mee en profiteer optimaal van deze actie!

Meer informatie over de stapelkorting.

Tarieven

Vak Ouder dan 18 jaar Tot en met 18 jaar
K,M € 25 € 17,50
J,N,V,W,X1,X2,X3,Y € 26 € 18,50
A,G,H,T,U,Z € 29 € 20
B1,F2 € 29 € 29
O,S € 32,50 € 22,50
P,Q,R € 35 € 25
B2,F1 € 35 € 35
C,E € 40 € 40
D € 42,50 € 42,50

Sta-zone

De vakken W en X1 zijn gereserveerd voor de supporters die de wedstrijd staand willen volgen.

Rookvrij

De vakken H, J en P zijn rookvrij.

Parkeren

Parkeerkaarten voor P9 (à € 5) zijn verkrijgbaar via het AZ Fancentrum en op de wedstrijddag bij het oprijden van P9.

Supporters van de tegenstander worden verzocht de eigen website te raadplegen voor de kaartverkoop.

* Deze actie geldt niet in combinatie met andere acties.

ZAANSTAD- Na de lentetraining nam John van den Brom vrijdagmiddag plaats bij de pers. Hij keek terug op de interlandperiode, sprak over de fysieke gesteldheid van zijn ploeg en blikte vooruit op het thuisduel met FC Groningen.

“Plezier, een hoog niveau én mooi weer”, vatte Van den Brom de training samen. “Heerlijk om te zien. Maar die hoge kwaliteit, daar gaat het mij natuurlijk om.”

Interlandbreak
Van den Brom moest het anderhalve week met een kleine selectie doen op het trainingsveld. “Sinds donderdag heb ik alle spelers weer bij elkaar. De jongens zijn fit teruggekomen van interlands. Voor een groot aantal internationals is het goed geweest. De enige die eigenlijk niet gespeeld heeft, is Jonas Svensson. Maar daar maak ik me geen zorgen over als ik zie hoe hij traint. Die staat er echt wel weer tegen FC Groningen.”

Vorm
Zaterdag treffen de nummer één (AZ) en twee van de ranglijst in 2019 elkaar in het AFAS Stadion. “Ik vind die ranglijst onzin. Het gaat mij om het hele seizoen. Het enige dat je er uit kunt opmaken is dat beide ploegen in vorm zijn. Er staat nu ook een heel ander FC Groningen na alle jongens die ze er in de winter hebben bij gehaald. Dat heeft goed uitgepakt voor ze.”

Vlaar
“Ja, Ron is fit. Hij speelt goed en straalt dat ook uit”, zei Van den Brom desgevraagd over Vlaar. “Hij is op zijn 34e al weken goud waard voor ons elftal. Hij mist geen training en heeft vorige week ook de oefenwedstrijd tegen Malmö FF meegedaan. Vind ik knap.”

Boadu
Over de van een enkelblessure herstellende Myron Boadu zei de AZ-trainer: “Hij traint gedeeltes met de groep mee. Dat gaat goed. Of hij eerst minuten bij Jong AZ gaat maken? Qua leeftijd zou dat kunnen, maar zover is hij nu nog niet.”

Aftrap
AZ - FC Groningen begint zaterdag om 20:45 uur. Er zijn nog tickets (zonder clubkaartverplichting).

AZ TV
Bekijk hieronder de voorbeschouwing die AZ TV donderdag maakte.

ALKMAAR- AZ heeft zaterdagavond gewonnen van FC Groningen. In het AFAS Stadion kopte Ron Vlaar na 70 minuten het enige doelpunt tegen de touwen. AZ blijft door de overwinning volop in de race om plek 3 in de Eredivisie.

John van den Brom koos voor het duel met Groningen voor dezelfde elf namen als twee weken eerder tegen Ajax (1-0). Bij de Noorderlingen stond AZ-huurling Iliass Bel Hassani in de basis.

Redding Padt
Na een rustig begin kreeg de thuisclub met een klein kwartier op de klok de eerste mogelijkheid. Calvin Stengs gaf een prachtige steekbal richting Mats Seuntjens, waarna de spits alleen richting Sergio Padt ging. Seuntjens wilde de keeper uitspelen, maar de Groningse doelman dook goed op de bal.

Omgedraaid
Bij de volgende kans draaiden Stengs en Seuntjens de rollen om. Laatstgenoemde gaf een prima steekbal op Stengs, maar hij schoot in kansrijke positie ruim naast.

Bizot
Aan de andere kant werd Ritsu Doan gevaarlijk. De Japanner slalomde subtiel door de Alkmaarse defensie, haalde uit in de korte hoek en zag hoe Marco Bizot de bal uit de hoek dook.

Noorse combinatie
Na de rust veerde het AFAS Stadion op voor een Noorse combinatie. Jonas Svensson speelde Fredrik Midtsjø aan, die de bal met een hakje terug bezorgde bij de rechtsback. Die schoot echter van dichtbij tegen Padt aan.

Zijnet
De grootste kans tot dan toe kwam op naam van Oussama Idrissi. In de 60e minuut kon AZ razendsnel omschakelen na balverlies van Mimoun Mahi. Guus Til stuurde de kersvers Marokkaans international diep en hij omspeelde Groningers Padt en Deyovaisio Zeefuik. Idrissi haalde iets te gehaast de trekker over en schoot vanuit een moeilijke hoek in het zijnet.

Op de lijn
Enkele minuten later werd FC Groningen via een hoekschop gevaarlijk. Mike te Wierik kon een uitdraaiende corner inkoppen, maar voor de doellijn was het Teun Koopmeiners die opruimde.

Vlaar
De eerst volgende hoekschop was voor AZ en die brak de score open. Stengs draaide de bal richting de penaltystip, waar Vlaar stond om hem achter Padt te knikken: 1-0. Voor de verdediger was het zijn eerste goal sinds februari 2016, toen hij ook scoorde tegen Groningen.

Plek 3
Uiteindelijk bleef de ploeg van Van den Brom gemakkelijk overeind en trok het de minimale voorsprong over de streep. AZ staat daardoor alleen op de derde plaats, met een voorsprong van drie punten op Feyenoord. De Rotterdammers komen zondag in actie.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - FC Groningen 1-0 (0-0)

Eredivisie

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Ron Vlaar, Teun Koopmeiners, Thomas Ouwejan; Fredrik Midtsjø, Guus Til, Adam Maher; Calvin Stengs (73. Albert Gudmundsson), Mats Seuntjens (89. Stijn Wuytens), Oussama Idrissi (67. Bjørn Maars Johnsen).
Opstelling FC Groningen: Sergio Padt; Deyovaisio Zeefuik, Mike te Wierik (75. Kaj Sierhuis), Samir Memisevic, Jeffrey Chabot, Tim Handwerker; Ludovit Reis, Ritsu Doan (64. Mo El Hankouri), Thomas Bruns (59. Django Warmerdam); Iliass Bel Hassani, Mimoun Mahi.

Scoreverloop: 70. Vlaar 1-0.
Gele kaarten: Maher (AZ), Bruns, Chabot, El Hankouri, Zeefuik (FC Groningen).
Rode kaarten:
Scheidsrechter: Pol van Boekel
Toeschouwers: 15.404
AFAS Man of the Match: Ron Vlaar

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl 

ALKMAAR- Met een rake kopbal bezorgde Ron Vlaar AZ zaterdagavond de zege op FC Groningen. In het AFAS Stadion bleef het bij die 1-0. AZ Media was erbij en legde het duel vast in een fotoverslag.

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

ALKMAAR- 'Ron doet Ronaldootje', kopt het Algemeen Dagblad. Wat wordt er allemaal geschreven over de wedstrijd AZ - FC Groningen (1-0) in het AFAS Stadion? Je leest het in de rubriek AZ in de media.

'AZ was zaterdag ook te sterk voor FC Groningen en bulkt van het vertrouwen voor de strijd om plek drie en Europees voetbal. Met Ron Vlaar als rots in de branding én als kundig imitator,' schrijft het AD.

'Proestend van de lach sprak Van den Brom over hoe Vlaar zijn doelpunt vierde, juichend als de Portugese sterspeler van Juventus. 'Dat past nou weer net niet bij Ron,' zei de trainer in het AD van AZ. 'Maar ik ben ongelofelijk blij voor hem. Ron is 34 jaar, een rots in de branding. Ook tegen Groningen zag iedereen, nog los van zijn doelpunt, hoe belangrijk hij voor onze jonge ploeg is,' vertelt Van den Brom over Vlaar.

Noordhollands Dagblad: 'AZ en FC Groningen zijn de twee meest succesvolle ploegen van dit kalenderjaar. Een garantie voor een attractieve wedstrijd bleek die status zeker voor rust niet te zijn. De bezoekers, die in het nieuwe jaar zes treffers incasseerden, waren niet van plan hier een doelpunt aan toe te laten voegen door AZ en trokken zich ver terug op eigen helft. Omdat de Alkmaarders er maar weinig keren in slaagden om een gaatje te vinden in de zwarte muur waren de eerste 45 minuten weinig verheffend.'

'Mats Seuntjens produceerde na tien minuten een half schot en later schoot Calvin Stengs naast na een uitstekende steekbal van Seuntjens. Aan de overkant werd Ritsu Doan een keer gevaarlijk met een goede individuele actie. De Japanner stak Fredrik Midtsjø, Adam Maher en Thomas Ouwejan voorbij en dwong doelman Marco Bizot vervolgens tot een redding. Daar bleef het echter bij: aanvalspartner Mimoun Mahi kwam nauwelijks in het stuk voor', aldus VI.nl.

VI.nl vervolgt: 'AZ opende het bal na rust. Een prima combinatie tussen Midtsjø en Jonas Svensson leverde nog geen goal op en ook Oussama Idrissi kwam niet verder dan een schot naast, maar Vlaar redde zijn team twintig minuten voor tijd. De man die als enige aan AZ-zijde dit seizoen nog niet had gescoord zette het hoofd tegen een hoekschop en knikte raak in de linkerhoek.'

Vlaar in De Telegraaf: 'Het was wel een beetje de tsjoe,' maakte hij na afloop op verzoek ook nog het geluid dat Ronaldo bij het juichen produceert. 'Weet ik veel wat ik deed. Ik was uitzinnig van vreugde. Ik voelde de afgelopen weken al een beetje dat mijn doelpunt in de lucht hing en nu viel het gelukkig een keer. Doordat Bjørn Johnsen erin kwam, was er bij FC Groningen wat twijfel. Daarom ging ik er vol voor en kreeg ik de bal precies op mijn kanis.”

'Het beslissende doelpunt, Vlaars eerste van het seizoen, is de beloning voor de wederopstanding van de bronzen WK-ganger van 2014 na de winterstop. Waar Vlaar in de eerste seizoenshelft werd geplaagd door kleine blessures en menigeen zich openlijk afvroeg of hij zo wel moest willen doorgaan, begon hij in januari aan zijn tweede jeugd. Zijn fanatisme en leven als een prof – bijna even obsessief als Ronaldo – zijn een voorbeeld voor zijn jonge ploeggenoten. Na de klinkende zege op Ajax, twee weken geleden, gaf Van den Brom zijn spelers vrij, maar Vlaar meldde zich op het trainingscomplex in Wijdewormer om zich te laten verzorgen en om te trainen in het krachthonk.,' vervolgt De Telegraaf.

Vlaar in het AD: 'Elf punten, wist Vlaar, was het verschil met Feyenoord in de winterstop. Hoe anders zijn die verhoudingen nu. Regeert in Rotterdam al maandenlang het chagrijn, gisteren nog eens versterkt door een nieuwe nederlaag in Utrecht - in Alkmaar wordt vrijwel wekelijks een nieuwe zege bijgeschreven. Zo is AZ nu Feyenoord voorbijgedenderd en lijkt plek drie voor het oprapen. De voorsprong is drie punten. 'Uiteindelijk valt het elftal op een bepaalde manier in elkaar', zei Vlaar over de opmars van de afgelopen maanden. 'Met Teun en ik achterin. Met Adam Maher op het middenveld en met Mats Seuntjens in de spits - noem maar op. Ondertussen kregen we steeds meer vertrouwen omdat we onze wedstrijden bleven winnen. Momenteel trekken we die lijn lekker door. We spraken in de winterstop helemaal niet over de derde plek. Maar nu is dat wél een reëel doel.' 

'AZ: 42 miljoen minder dan Feyenoord en toch derde,' kopt De Volkskrant. 'AZ is aanzienlijk beter gaan presteren sinds Van den Brom liet weten na vijf jaar toe te zijn aan een nieuwe uitdaging: 1,47 punten tegenover 2,33 punten gemiddeld per wedstrijd. Sterker: AZ is sinds het aangekondigde afscheid van zijn trainer de best presterende ploeg van de Eredivisie.

'Het vertrek van de trainer is bij ons nooit een thema geweest,' zegt aanvoerder Guus Til in de Volkskrant. 'Hij heeft het ons in december medegedeeld, dat was het. Verder is alles hetzelfde gebleven. Volgens Til zijn er andere redenen waarom het de laatste tijd beter gaat met AZ. Na het vertrek van topscorers Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh was het zoeken naar automatismen. Van den Brom husselde zijn ploeg meermaals door elkaar. Nu staat er een vast team. Daarnaast keerde toptalent Calvin Stengs in november na ruim veertien maanden terug van een blessure en laat Adam Maher steeds vaker zien waarom hij als tiener bij AZ ooit te boek stond als grootste talent van Nederland. Tegen Groningen speelde hij misschien wel zijn beste wedstrijd sinds hij in september na vijf jaar terugkeerde in Alkmaar.'

'AZ mag met 25 miljoen euro nog altijd een veel lagere begroting hebben dan Feyenoord (67 miljoen), op het veld zijn de verschillen genivelleerd. Beide clubs werden de laatste seizoenen één keer landskampioen. AZ eindigde het afgelopen decennium vier keer boven Feyenoord. Vorig seizoen eindigde AZ als derde en Feyenoord als vierde. 'Het gat met Ajax en PSV is de laatste jaren te groot geweest. Dat moeten we nu proberen te dichten,' zegt Til in de Volkskrant verder.

AZ
# Speler
Wissels
FC Groningen
# Speler
Wissels