4
Europa League
donderdag, 15 augustus 2019
20:30
0

WEDSTRIJD: AZ - FC Mariupol

AZ neemt het in de derde voorronde van de UEFA Europa League op tegen FC Mariupol (Oekraïne). Zorg dat jij op 15 augustus het duel niet mist en juich AZ naar de play-offs!

Deze wedstrijd wordt in het stadion van ADO Den Haag gespeeld. Klik hier voor meer informatie over de wedstrijden in Den Haag.


Kaartverkoop


Op de wedstrijddag is géén verkoop meer online. Er is ook geen verkoop bij het stadion van ADO Den Haag.

Er zijn geen parkeerkaarten beschikbaar.

DEN HAAG- In de persruimte van het stadion van ADO Den Haag schoof Arne Slot woensdagmiddag aan bij de media. De AZ-trainer over het thuisduel op vreemde bodem, de fysieke gesteldheid van zijn selectie en de opponent uit Oekraïne.

“We hebben hier bewust op tijd verzameld, om alvast te wennen aan de nieuwe omgeving”, vertelde Slot. “Wat we direct merken, is de grote gastvrijheid van ADO en de enorme werkzaamheden die de mensen uit de AZ-organisatie al hebben uitgevoerd. Bijzonder dat dit stadion in zo’n korte tijd een AZ-look heeft gekregen.”

Thuisgevoel
Slot – die beschikt over een volledig fitte selectie – verwacht dat het ook op de wedstrijddag met het ‘thuisgevoel’ goed zal zitten. “Ik hoorde dat er 8.000 à 9.000 mensen vanuit Alkmaar komen. Dat zou fantastisch zijn. Ik verwacht dat de fans ons morgen enorm gaan steunen en ons het gevoel van een thuiswedstrijd geven.”

Kunstgras
De trainer werd door de pers ook gevraagd of het spelen op kunstgras een extra hindernis vormt. “Onze jongens zijn gewend om op kunstgras te spelen. We spelen daar natuurlijk regelmatig op in de Eredivisie en hebben daar op het AFAS Trainingscomplex ook de beschikking over. Maar het grootste verschil in een wedstrijd wordt gemaakt door de spelers, veel meer dan de ondergrond.”

Wedstrijdbeeld
Uiteraard ging Slot ook in op de tegenstander van donderdag. “In Odessa zagen we dat zij ons in de beginfase onder druk probeerden te zetten, maar dat zij vervolgens meer voor de eigen goal gingen hangen. Ik verwacht morgen hetzelfde wedstrijdbeeld, met een Mariupol dat op de counter gokt.”

Enorme drive
“Het zou prettig zijn als we net als vorige week een veldoverwicht creëren, en deze kunnen omzetten in meer grote kansen”, besloot Slot. “We hadden het graag in de heenwedstrijd al beslist, maar we leven wel met een goed gevoel naar de return toe. Er zit een enorme drive in deze groep om iets bijzonders te presteren en we zijn goed aan het seizoen begonnen. Van onderschatting is absoluut geen sprake, maar wij zitten wel vol vertrouwen.” 

Aftrap
AZ - FC Mariupol begint donderdag om 20:30 uur. Niet in het ADO-stadion aanwezig? Deze wedstrijd is ook live te volgen via het Twitter-account van AZ en is te zien via AZ.nl/Europa en SBS9.

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl


DEN HAAG- AZ heeft donderdag op overtuigende wijze een plek in de play-offs van de Europa League afgedwongen. In het Cars Jeans Stadion werd FC Mariupol met 4-0 aan de kant gezet en een achttien jaar oud record geëvenaard.

AZ was al vroeg dreigend via Oussama Idrissi en Myron Boadu. Na een een-twee werd een schot van eerstgenoemde geblokt. Even later kon Mariupol- een indraaiende vrije trap van Calvin Stengs weg gestompt door Rustam Khudzhamov en werd een afstandsschot van Fredrik Midtsjø gekraakt.

Verdiende voorsprong
In de twintigste minuut kwam de verdiende voorsprong alsnog op het scorebord. Calvin Stengs werd gevonden met een subtiel steekpassje van Jonas Svensson en schoot met links in de verre hoek raak. Boadu was even later met het hoofd dicht bij 2-0, maar stond buitenspel.

Ouwejan
Mariupol werd in korte fases dreigend, maar doelpogingen bleven uit en Marco Bizot kwam dus geen moment serieus in de problemen. Dat kon van zijn Oekraïense collega niet gezegd worden. Op slag van rust zag hij Thomas Ouwejan er – na terug leggen van Stengs – via de binnenkant van de paal 2-0 van maken.

Startschot
De bezoekers kwamen fel uit de rust en zetten druk naar voren. Het resulteerde in een listig schot van Vyacheslav Churko, waarop Bizot met moeite kon redden. De eerste doelpoging van Mariupol bleek ook het startschot van een nieuwe AZ-aanvalsgolf, met kansen voor Ouwejan (rakelings naast) en Teun Koopmeiners (in handen Khudzhamov).

Haags feestje
Na ruim een uur was het Stijn Wuytens die het duel gevoelsmatig in het slot gooide. De verdediger kopte binnen uit een corner van Stengs, die dus bij drie goals betrokken was. In de slotminuut werd het Haagse feestje van AZ nog mooier toen Sergiy Yavorskyy uit een voorzet van Owen Wijndal

Record
De formatie van trainer Oleksandr Babych slaagde er niet in Bizot te passeren. Dat betekende voor AZ de zesde clean sheet op rij, een evenaring van een achttien jaar oud record. Vitesse presteerde dat begin deze eeuw al; zondag krijgt AZ tegen FC Groningen de kans het record alleen in handen te krijgen.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ – FC Mariupol 4-0 (2-0)

Derde kwalificatieronde Europa League

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Ron Vlaar (80. Pantelis Hatzidiakos), Stijn Wuytens (75. Jordy Clasie), Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Teun Koopmeiners, Thomas Ouwejan; Calvin Stengs, Myron Boadu (69. Ferdy Druijf), Oussama Idrissi.
Opstelling FC Mariupol: Rustam Khudzhamov; Pavlo Polehenko, Sergiy Chobotenko, Sergiy Yavorskyy, Oleksii Bykov (46. Viktor Korniienko); Vyacheslav Tankovskiy, Valeriy Fedorchuk; Vyacheslav Churko (69. Dmytro Topalov), Dmytro Myshnov (83. Olexiy Kashchuk), Ihor Kyryukhantsev; Vladyslav Vakula.

Scoreverloop: 20. Stengs 1-0, 44. Ouwejan 2-0, 62. Wuytens 3-0, 90. Yavorskyy 4-0 (e.d.).
Gele kaarten: Idrissi, Svensson, Midtsjø (AZ), Myshnov (FC Mariupol).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Bartosz Frankowski.
Toeschouwers: 8.018.

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

DEN HAAG- Begeleid door een rode massa op de Haagse tribunes won AZ donderdag het 'thuisduel' met FC Mariupol (4-0). AZ Media legde de Europa League-wedstrijd vast in een fotoverslag.

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl