1
Eredivisie
zaterdag, 19 september 2020
16:30
1

WEDSTRIJD: AZ - PEC Zwolle

In verband met corona worden er geen losse kaarten voor de wedstrijd verkocht. De beschikbare plaatsen worden verdeeld onder de Victorie Goud seizoenkaarthouders. Deze seizoenkaarthouders zijn per email geïnformeerd of zij de wedstrijd wel of niet kunnen bezoeken. Wegens overheidsmaatregelen en de bouw van het nieuwe stadiondak, verloopt het wedstrijdbezoek anders dan normaal. Bekijk hier de informatiepagina over het wedstrijdbezoek.


Parkeren P9

Parkeren van de auto is alleen mogelijk op vertoon van een vooraf aangeschafte parkeerkaart. Het is dus niet mogelijk om bij de parkeerplaats je parkeerkaart te kopen. De parkeerplaatsen op P9 zijn beperkt en enkel vooraf online te koop. Klik hier om jouw parkeerticket te bestellen.

 

ALKMAAR- Voor AZ start zaterdag het Eredivisie-seizoen. Wat verwacht Arne Slot van het thuisduel met PEC Zwolle? Hoe staat zijn ploeg er fysiek voor? En hoe verwerken ze de uitschakeling in Kiev?

“Ik was donderdag benieuwd hoe de training zou zijn”, doelde Slot op de naweeën van de nederlaag in Kiev. “Maar er zat meteen veel fanatisme en scherpte in. Daaruit maak ik op dat ze er klaar voor zijn om weer vooruit te kijken en niet in de teleurstelling van dinsdag blijven hangen. Ik kan niet in hun hoofd kijken, maar wel zien hoe ze op het trainingsveld staan. Dat zag er dus goed uit.”

Dynamo Kiev
Slot: “We hebben tegen Dynamo Kiev goed gespeeld, tot aan de tegengoal. Vervolgens is balbezit hebben en af en toe een kans creëren niet genoeg. De teleurstelling is groot bij mij, omdat ik het gevoel had dat we deze wedstrijd konden winnen. Er zat iets in en het is zonde dat we dat er niet uit hebben gehaald. Dat niet de beste ploeg wint, is ook inherent aan een knock-out-wedstrijd.”

Blessures
Tegen PEC kan Slot geen beroep doen op Oussama Idrissi, die tegen Dynamo Kiev als invaller in actie kwam. “Hij heeft een terugslag na dat duel. En Ron Vlaar is er ook niet bij. Jammer dat we opnieuw deze jongens zien afhaken, maar dat begint wel een beetje het verhaal van de afgelopen weken te worden. Je ziet het overigens bij veel clubs sinds de corona-stop: de toename aan blessures.” Jordy Clasie verliet de training vroegtijdig. Achter zijn naam staat nog een vraagteken.

Aftrap
AZ - PEC Zwolle begint zaterdag om 16:30 uur in het AFAS Stadion. Ben je er niet bij? Volg het duel live via het Twitter- en Instagram-account van AZ.

AZ TV
Bekijk hieronder de voorbeschouwing die AZ TV donderdag met Slot maakte.

ALKMAAR- AZ heeft zich in een verhitte wedstrijd tegen PEC Zwolle naar een punt geknokt. In het eerste Eredivisie-duel van het seizoen maakte Myron Boadu de enige Alkmaarse treffer in het AFAS Stadion. Calvin Stengs moest na ruim een kwartier met rood naar de kant.

Bij AZ keerde Pantelis Hatzidiakos terug in de basis. De Griek stond bijna tien maanden aan de kant met een zware knieblessure en maakte tegen Zwolle zijn eerste minuten van het seizoen. Hij werd geflankeerd door Timo Letschert, die debuteerde voor de Alkmaarders.

Teruggedraaid 
Het duel was zeven minuten oud toen Serdar Gözübüyük een penalty gaf aan PEC Zwolle voor een vermeende overtreding van Fredrik Midtsjø. De Video Assistent Referee greep echter in en zag dat er buiten de zestien een overtreding was begaan. Oud-AZ'er Thomas Lam schoot de vrije trap vervolgens in de muur.

Rood Stengs
Tien minuten later greep de VAR opnieuw in. Nu gleed Stengs in op Kenneth Paal, maar dit ontging de scheidsrechter. Na het bestuderen van de beelden kreeg de rechtsbuiten alsnog een rode kaart en moest AZ verder met tien man.

Paal
Na een klein halfuur viel de eerste kans te noteren en die was voor de bezoekers. Een vroege voorzet vanaf links leek voor het inkoppen voor Clint Leemans, maar met een schitterende reflex voorkwam Marco Bizot een doelpunt. Aan de andere kant was Albert Gudmundsson na een snel genomen vrije trap dicht bij de openingstreffer, alleen trof zijn schot met links de buitenkant van de paal.

Leemans 0-1
Niet veel later was het Leemans die de score alsnog opende. De linkspoot kreeg op de rand van het strafschopgebied de bal voor zijn voeten, haalde uit en via Boadu's been zeilde de bal tegen de touwen: 0-1.

Initiatief
Na rust waren het de tien AZ'ers die het initiatief namen. Gudmundsson zag eerst een schot stranden in een Zwolse benen-massa, vervolgens pareerde doelman Michael Zetterer een laag schot van de IJslander.

Counter
De bezoekers moesten het vooral doen met een spaarzame counter. Zo schoot Eliano Reijnders, broer van AZ'er Tijjani, recht op de vuisten van Bizot.

Gelijk
Ondanks een man minder kwam AZ op gelijke hoogte. Eerst was het Tijjani Reijnders die de bal op de vuisten van Zetterer roste, in de rebound was het via Boadu wél raak. De spits draaide op een meter of elf naar zijn linker en schoot 'm via de binnenkant van de paal binnen: 1-1.

Verhit
De wedstrijd ontplofte vervolgens en in de slotfase moest ook PEC met tien man verder. Thomas Lam trapte in een duel met Ferdy Druijf na en kon ook zijn biezen pakken. Voor de thuisploeg het teken om nog alles op alles te zetten voor een driepunter. Doelpunten vielen er uiteindelijk niet meer.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
AZ - PEC Zwolle 1-1 (0-1)

Eredivisie

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Pantelis Hatzidiakos (69. Ferdy Druijf), Timo Letschert, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Dani de Wit, Teun Koopmeiners; Calvin Stengs, Myron Boadu, Albert Gudmundsson (63. Tijjani Reijnders).
Opstelling PEC Zwolle: Michael Zetterer; Sai van Wermeskerken, Bram van Polen, Sam Kersten, Kenneth Paal; Dean Huiberts (76. Yuta Nakayama), Thomas Lam; Clint Leemans (58. Mustafa Saymak), Jesper Drost (76. Immanuel Pherai), Mike van Duinen; Reza Ghoochannejhad (58. Eliano Reijnders). 

Scoreverloop: 39. Leemans 0-1, 68. Boadu 1-1.
Gele kaarten: Gudmundsson, Svensson (AZ), Van Duinen, Huiberts, Van Polen, Lam, Paal (PEC Zwolle)
Rode kaarten: 17. Stengs (AZ), 83. Lam (PEC Zwolle).
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük 
VAR: Edgar Bijl
Toeschouwers: 3.500

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

ALKMAAR- AZ is het seizoen zaterdag teleurstellend gestart met een gelijkspel tegen PEC Zwolle. AZ Media legde het eerste duel met beperkt publiek vast in een fotoverslag.

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl