1
Europa League
donderdag, 22 augustus 2019
20:30
1

WEDSTRIJD: AZ - Royal Antwerp FC

Voor meer informatie over deze wedstrijd klik hier.

AZ wordt donderdagavond in Enschede gesteund door circa 4.000 supporters. Er is inmiddels geen plek meer op de gereserveerde bussen, die vanaf 16:45 uur naar De Grolsch Veste vertrekken. Er is op de wedstrijddag geen kaartverkoop meer voor het Europa League-duel AZ - Royal Antwerp FC.


ENSCHEDE- AZ werkte woensdagavond in de Grolsch Veste haar laatste training af richting het Europa League-duel met Royal Antwerp van donderdag. Voorafgaand aan die oefensessie schoof Arne Slot aan bij de persconferentie. "Is een vechtmachine."

“We kennen het stadion natuurlijk wel”, begon Slot over het uitwijken naar de Grolsch Veste. “We hebben hier met AZ al veel vaker gespeeld. Het veld ligt er goed bij, dus wat dat betreft zijn het prima omstandigheden. Wij hebben ontzettend veel zin om te trainen.”

Vechtmachine
Over Royal Antwerp: “Ze hebben Viktoria Plzen uitgeschakeld. Die ploeg speelde dit seizoen nog in de voorronde van de Champions League. Dat is denk ik een heel knappe prestatie. Antwerp is een ervaren ploeg met jongens die hun sporen hebben verdiend in het Europese voetbal, denk aan Sinan Bolat, Dieumerci Mbokani en Lior Refaelov. Het is een vechtmachine, die keihard werkt om tegengoals te voorkomen.”

Fitheid
Stijn Wuytens en Ron Vlaar waren tegen Groningen nog afwezig, dinsdag stapten ze wel weer het veld op. Slot: “Stijn en Ron hebben dinsdag weer meegetraind. Vandaag zal dat ook het geval zijn. We moeten bekijken hoe dat gaat en welke reactie daarop volgt. Maar ik heb bij beiden goede hoop dat ze inzetbaar zijn. Dat zal de training uitwijzen.”

'Thuiswedstrijden'
“In Den Haag hebben onze supporters ons fantastisch gesteund", zei Slot over de kilometers die de AZ-fans afleggen. "Dat voelde bij beide wedstrijden echt als een thuisduel. Ik begrijp dat Enschede nog een stuk verder weg is dan Den Haag, maar ik hoop dat ze desondanks in groten getale komen.”

Burgemeester
Antwerp heeft helemaal geen supporters bij zich. Slot: “Wij respecteren het besluit van de burgemeester en zijn vooral heel blij dat we hier twee dagen mogen voetballen. Het is vooral uniek dat twee clubs niet thuisspelen. Dus ik weet niet of iemand daar echt een voordeel bij heeft."

Live
AZ - Royal Antwerp FC begint donderdag om 20:30 uur in de Grolsch Veste. Het duel is live te zien via Kijk.nl.

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

ENSCHEDE- AZ heeft donderdagavond een gelijkspel overgehouden aan het thuisduel met Royal Antwerp FC. In de Grolsch Veste werd het 1-1. Myron Boadu maakte in de slotfase de enige Alkmaarse treffer. Volgende week is de return in het Koning Bouwedewijnstadion in Brussel.

Arne Slot voerde na het thuisduel met FC Groningen één wijziging door in zijn basiself. Ron Vlaar keerde terug, waardoor Teun Koopmeiners doorschoof naar het middenveld en Jordy Clasie op de bank begon.

Punter Boadu
De eerste grote kans was voor de ploeg uit Alkmaar. Fredrik Midtsjø legde de bal subtiel achter de Antwerpse verdediging, waarna Myron Boadu ‘m richting Sinan Bolat punterde. Zijn inzet miste echter kracht.

Redding Bizot
Na een klein kwartier kon ook Marco Bizot voor het eerst aan de bak. Een afgeslagen corner belandde voor de voeten van linksback Simen Juklerød, maar zijn snoeiharde pegel vond de vuisten van de AZ-doelman.

Alkmaarse mogelijkheden
Niet veel later zeilde een afstandsschot van Stengs net langs de goal. Een slalom van de linkspoot ging via een Belgisch been naast. Vervolgens ging een poeier van Midtsjø op de vuisten van Bolat. 

Achterstand
Ondanks het overwicht waren het de gasten die vlak voor de rust op voorsprong kwamen. Een corner viel na doorkoppen van Dieumerci Mbokani voor de voeten van verdediger Dylan Batubinsika en hij tikte van dichtbij raak: 0-1. Het was voor het eerst in 691 minuten dat AZ een tegendoelpunt moest slikken.

Paal
Terwijl AZ op zoek ging naar de gelijkmaker in de tweede helft, was Royal Antwerp dicht bij de 0-2. Een combinatie tussen Ivo Rodriques en Lior Refaelov eindigde met een schot op de paal van laatstgenoemde.

Aanval
Met 54 minuten op de klok kreeg Calvin Stengs een prima kans om AZ naast de Belgen te zetten. De rechtsbuiten schoot een voorzet vanaf links helaas hoog over. Oussama Idrissi trok niet veel later naar binnen en haalde uit in de verre hoek. Bolat kon ternauwernood redding brengen.

Rood
Met nog een kwartier te gaan moest Antwerp met tien man verder. Buta haalde Owen Wijndal vlak over de middenlijn naar de grond en kreeg zijn tweede gele kaart van de Servische scheidsrechter Srdjan Jovanovic.

Gelijkmaker
In de 82e minuut kreeg AZ dan eindelijk waar het recht op had. Idrissi zette opnieuw een actie in, passeerde zijn tegenstander buitenom en gaf laag voor. Daar vond hij Boadu en de jongeling gleed eindelijk de bal tegen het net: 1-1.

Return
Ondanks een slotoffensief van AZ bleef het steken op 1-1 in de Grolsch Veste. Volgende week donderdag wacht de return in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
AZ - Royal Antwerp FC 1-1 (0-1)

Play-offs Europa League

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson (76. Bjørn Johnsen), Pantelis Hatzidiakos (69. Yukinari Sugawara), Ron Vlaar, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Teun Koopmeiners, Thomas Ouwejan (60. Albert Gudmundsson); Calvin Stengs, Myron Boadu, Oussama Idrissi.
Opstelling Royal Antwerp FC: Sinan Bolat; Buta, Dylan Batubinsika, Ritchie De Laet, Simen Juklerød; Ivo Rodriques (66. Geoffrey Hairemans), Faris Haroun, Lior Refaelov (75. Dino Arslanagic), Martin Hongla Yma Li, Didier Lamkel Ze (90+2. Alexis De Sart); Dieumerci Mbokani.

Scoreverloop: 38. Batubinsika 0-1, 82. Boadu 1-1.
Gele kaarten: Koopmeiners, Stengs, Vlaar, Idrissi (AZ), Buta, Mbokani, Bolat, Lamkel Ze (Royal Antwerp FC).
Rode kaarten: 74. Buta (2x geel)
Scheidsrechter: Srdjan Jovanovic (Ser)
Toeschouwers: 4.014


Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

ENSCHEDE- In De Grolsch Veste hield AZ donderdag een gelijkspel over aan het treffen met Royal Antwerp FC (1-1). AZ Media was erbij tijdens dit Europa League-duel en legde de wedstrijd vast in een fotoverslag.


Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl