2
Eredivisie
zaterdag, 23 april 2022
18:45
1

WEDSTRIJD: AZ - SC Heerenveen

De start van de kaartverkoop is nog niet bekend.

Losse verkoop

Vrije verkoop. Je kunt voor deze wedstrijd online of via het AZ Fancentrum een onbeperkt aantal kaarten kopen. Voor de aanschaf van de wedstrijdkaarten heb je geen AZ Clubkaart of AZ Seizoenkaart nodig.


Tot 20% stapelkorting bij AZ*

Ben jij van plan om dit seizoen thuiswedstrijden van AZ te bezoeken? Of wil je met een groep vrienden of familie naar een thuisduel? Als je jouw kaarten in één keer bestelt, ontvang je bij afname van vier of meer kaarten een aantrekkelijke stapelkorting. Hoe meer kaarten je afneemt, hoe meer korting je scoort. Jouw korting kan daarbij oplopen tot wel 20%! Meer informatie over de stapelkorting.

Tarieven

Vak Ouder dan 18 jaar Tot en met 18 jaar
K • M € 27,50 € 19,50
J • N • V • W • X1 • X2 • X3 • Y € 29 € 20
A • G • H • T • U • Z € 31 € 21,50
O • S € 35 € 25
P • Q • R € 37,50 € 27
B • F € 37,50 € 37,50
C • E € 45 € 45

Parkeren

Parkeerkaarten voor P8 of P9 zijn verkrijgbaar in de voorverkoop online en via het AZ Fancentrum verkrijgbaar. Het is mogelijk om op de wedstrijddag bij het oprijden van P8 of P9 een parkeerticket aan te schaffen, indien nog beschikbaar.


Tarief voorverkoop Tarief bij oprijden
P8 € 10 € 15
P9 € 7,50 € 12,50


Bovenstaande informatie is onder voor behoud van wijzigingen in het coronabeleid van de overheid.

ZAANSTAD- AZ maakt zich op voor de finale fase van het seizoen. Die wordt zaterdag in het AFAS Stadion afgetrapt tegen sc Heerenveen. Pascal Jansen blikt vooruit: "Daarover hebben we indringend met elkaar gesproken."

"Tegen PEC was ik vanzelfsprekend over een aantal dingen absoluut niet tevreden", blikt Jansen terug op de nederlaag in de vorige speelronde. "We hebben daarom gekeken of we dingen anders willen doen in de laatste vijf wedstrijden, maar dat moet je dan vooral zoeken in personele wijzigingen. Mogelijk dat ik dus ergens een aanpassing doorvoer."

Passagiersstoel
“We zijn gedurende het seizoen vanuit de achterbank op de passagiersstoel terechtgekomen, maar recent hebben we ervoor gezorgd dat we weer achterin zitten. We hebben nog vijf wedstrijden waarin we nog vijftien punten kunnen pakken, dus we kunnen het nog omdraaien. Maar met dat doel in ogenschouw hebben we wel nadrukkelijk gesproken over onze attitude tegen Zwolle. Die was uitermate zwak en moet dus absoluut anders.”

Attitude
“Dat is het meest simpele aspect in voetbal", gaat Jansen door over de attitude van zijn ploeg. "Zelf heb je dat voor honderd procent onder controle: het heeft niks met tactiek of de tegenstander te maken, maar alles met bereidheid. Simpel voorbeeld: Zwolle won tegen ons meer directe duels. Een indicatie dat je onvoldoende scoort op dat vlak, en dat je dus betere duels moet spelen om de bovenliggende partij te zijn. Daarover hebben we indringend met elkaar gesproken en dan zie je dat ook terug in alle trainingsvormen.”

Ruimte voor verbetering
"Je kan verliezen of gelijkspelen, maar de manier waarop is voor mij als trainer leidend. En de manier waarop tegen PEC kan ik niet accepteren. Het kon op vele vlakken in onze houding beter: denk aan tactische discipline, honger naar goals, bespelen van tweede ballen, elkaar ondersteunen en het bieden van opties in positiespel. Er is dus enorm veel ruimte voor verbetering in ons duel met Heerenveen."

Focus op Heerenveen
"Onze focus ligt volledig op Heerenveen en het winnen van de eerstvolgende wedstrijd. Die houding heeft ons dit seizoen al vaak geholpen: niet rekenen of verder kijken dan de volgende wedstrijd. We doen de dingen die we nodig achten en zijn daardoor op alle scenario’s voorbereid."

Geen Taabouni
Mo Taabouni moet het duel met Heerenveen sowieso missen. “Hij traint al een paar dagen niet mee, maar het gaat weer de goede kant op. Ik verwacht hem na het weekend terug. Pantelis Hatzidiakos is een vraagteken voor morgen, Bruno Martins Indi is er wel weer bij. Ook goed nieuws is dat Jelle Duin en Yusuf Barasi weer volledig meetrainen. Het wachten is op een go van de medische staf omtrent wanneer zij weer speeltijd kunnen krijgen."


Live
De aftrap in het AFAS Stadion is zaterdag om 18:45 uur. Er zijn nog kaarten beschikbaar, dus scoor jouw tickets en help AZ in de eindfase van het seizoen! De wedstrijd is bovendien te zien op ESPN en te volgen via AZ’s Twitter. Ook is het mogelijk via Juke mee te luisteren naar AZ Radio.

ALKMAAR- AZ heeft zaterdagavond drie punten gepakt tegen sc Heerenveen. De ploeg poetste een vroege achterstand weg en greep in de slotfase de voorsprong via Tijjani Reijnders. Hij bracht zo de 2-1 eindstand op het scorebord.

Voorafgaand aan AZ - Heerenveen werd de vijf miljoenste bezoeker van het AFAS Stadion verrast. Hij werd direct bij binnenkomst belaagd met een partypopper, kreeg een AZ-sjaaltje en mocht tijdens de wedstrijd plaatsnemen in de AFAS Dugout.

Aboukhlal
Aan AZ-zijde was Pantelis Hatzidiakos afwezig door lichte fysieke klachten. Daartegenover stond de terugkeer van Bruno Martins Indi, die het uitduel met PEC moest missen. Ook Zakaria Aboukhlal kreeg een basisplaats toebedeeld van Pascal Jansen.

Slechte start
AZ kende een slechte start, want al in de zevende minuut was het raak voor de bezoekers. Amin Sarr werd diep gestuurd door Tibor Halilovic, voorkwam dat Sam Beukema kon ingrijpen en prikte raak in de verre hoek: 0-1.

Achtervolging
De thuisploeg kon direct in de achtervolging en kreeg een eerste kans via Dani de Wit. Aboukhlal hield de bal nog net binnen en zette vanaf de achterlijn voor. Vervolgens redde Erwin Mulder op de inzet van De Wit, waarna Vangelis Pavlidis de bal in de rebound niet meer op doel kreeg.

Specialist
Op de counter bleef ook Heerenveen echter dreigend. Zo kreeg de ploeg van oud-AZ’er Ole Tobiasen een vrije trap op een aantrekkelijke plek nadat Jordy Clasie aan de noodrem trok en geel pakte. De inzet van specialist Sydney van Hooijdonk belandde op de vuisten van Peter Vindahl.

Slim chipje
De volgende mogelijkheid was voor Aboukhlal. Fredrik Midtsjø vond hem met een slim chipje achter de laatste linie, waar de Marokkaans international het à la Robin van Persie ineens probeerde met het hoofd. De kopbal miste echter kracht en richting.

Mulder
Hetzelfde gold even later voor een kopbal van Pavlidis. Mulder kon deze pakken en de doelman onderscheidde zich vervolgens ook toen Jesper Karlsson de bal van net buiten het zestienmetergebied uit een vrije trap de hoek in stuurde.

Karlsson maakt gelijk
Nadat Pavlidis uit een voorzet van Karlsson naast kopte, stevende AZ steeds meer af op een achterstand bij rust. Kort voor het einde van de eerste helft viel de gelijkmaker echter toch nog. Midtsjø sneed de bal perfect aan vanaf rechts en Karlsson punterde in één keer raak: 1-1.

Venijnig
Na de pauze ging AZ direct fanatiek op jacht naar de voorsprong. Zo ging een poeier van Aboukhlal op de vuisten van Mulder en de keeper kon een venijnig schot van Sugawara nog net naast tikken. Een vrije trap van Karlsson landde op het dak van het doel.

Oog in oog
Heerenveen moest het in de tweede helft hebben van een sporadische uitbraak. Sarr stond weliswaar duidelijk buitenspel na voorwerk van AZ-jeugdexponent Thom Haye, maar mocht door. Oog in oog met Vindahl kwam de Deense goalie evenwel als winnaar uit de bus.

Vrijheid
Aan de overzijde kreeg ook Tijjani Reijnders – die halverwege was ingevallen voor De Wit – veel vrijheid. Zijn inzet ging hard en laag voorlangs. Twee minuten later dook Owen Wijndal voor het doel op, maar kreeg Mulder nog een hand in de baan van het schot.

Foxwild
In een spannende slotfase werden beide teams nog uiterst gevaarlijk. Sam Beukema kreeg uit een vrije trap van Karlsson een grote kopkans, maar knikte naast. In de tegenstoot kwam Anthony Musaba behendig door, maar hij schoot foxwild over.

Koelbloedig
Weer één minuut later liet Reijnders zien hoe het wel moet. De mee opgekomen Beukema gaf vanaf rechts voor en vond de middenvelder. Die bedacht zich geen moment en schoot koelbloedig raak: 2-1. In blessuretijd raakte Arjen van der Heide nog de paal, maar AZ bleef overeind.

In het spoor
Door de 2-1 zege blijft AZ in het spoor van Feyenoord en FC Twente. Op zaterdag 30 april vervolgt AZ de eindfase van de Eredivisie met een bezoek aan Sparta Rotterdam. Op Het Kasteel wordt om 21:00 uur afgetrapt. Klik hier voor uitvak-tickets.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - sc Heerenveen 2-1 (1-1)

Eredivisie

Opstelling AZ: Peter Vindahl; Yukinari Sugawara, Sam Beukema, Bruno Martins Indi, Owen Wijndal (90. Aslak Witry); Fredrik Midtsjø, Dani de Wit (46. Tijjani Reijnders), Jordy Clasie; Zakaria Aboukhlal (72. Håkon Evjen), Vangelis Pavlidis (90. Kamal Sowah), Jesper Karlsson.
Opstelling sc Heerenveen: Erwin Mulder; Hamdi Akujobi (79. Timo Zaal), Sven van Beek, Nick Bakker, Syb van Ottele, Lucas Woudenberg; Tibor Halilovic (76. Arjen van der Heide), Thom Haye, Anas Tahiri; Sydney van Hooijdonk (63. Anthony Musaba), Amin Sarr.

Scoreverloop: 7. Sarr 0-1, 44. Karlsson 1-1, 87. Reijnders 2-1.
Gele kaarten: Clasie (AZ), Mulder (sc Heerenveen).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Marc Nagtegaal.
Toeschouwers: 17.198.

ALKMAAR- Op pure wilskracht pakte AZ zaterdag de volle buit tegen sc Heerenveen. Drie minuten voor tijd schoot Tijjani Reijnders de winnende binnen: 2-1. Een belangrijke zege in beeld.

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl