0
Netherlands Eredivisie 2022/2023
zaterdag, 08 april 2023
20:00
1

WEDSTRIJD: AZ - Sparta Rotterdam


Losse verkoop

Voor deze wedstrijd is er sprake van vrije verkoop. Je kunt voor deze wedstrijd online of via het AZ Fancentrum een onbeperkt aantal kaarten kopen. Voor de aanschaf van de wedstrijdkaarten heb je geen AZ Clubkaart of AZ Seizoenkaart nodig. Er is een gereduceerd tarief beschikbaar voor de jeugd t/m 18 jaar. Mix & Match, Meer voor Minder

Meer wedstrijdkaarten bestellen en steeds minder betalen? Dat kan! Met Mix & Match, Meer voor Minder kan jij voordeliger naar de thuisduels van AZ in de Eredivisie. Bestel wedstrijdkaarten in jouw Mixzone en profiteer van oplopende kortingen.

Klik hier voor meer informatie over Mix & Match, Meer voor Minder.


Parkeren

Parkeerkaarten voor P8 en P9 zijn in de voorverkoop tegen een gereduceerd tarief online en via het AZ Fancentrum verkrijgbaar. Op de wedstrijddag is het mogelijk om bij het oprijden van P8 of P9 een parkeerticket aan te schaffen, indien nog beschikbaar. Voor meer informatie over parkeerkaarten in de voorverkoop of om deze te bestellen, klik hier.


ALKMAAR- AZ heeft in het eigen AFAS Stadion met 0-1 verloren van Sparta Rotterdam. In de blessuretijd van de eerste helft was Tobias Lauritsen trefzeker voor de Rotterdammers. Voor Mexx Meerdink betekende het duel zijn basisdebuut in de Alkmaarse hoofdmacht. 

Meerdink verving daarmee Vangelis Pavlidis, die niet fit genoeg was om vanaf de aftrap te beginnen. Jesper Karlsson maakte geen deel uit van de wedstrijdselectie vanwege een lichte bovenbeenspierblessure. Hierdoor werd Djordje Mihailovic in de basiself opgenomen.

Reünie
Voordat het startsignaal van scheidsrechter Danny Makkelie klonk, werd het kampioenselftal van het seizoen 1980-1981 verwelkomd met een fotomoment op het veld als onderdeel van een reünie. Dit Gouden AZ sleepte niet alleen de landstitel in de wacht, maar won ook de KNVB Beker en reikte tot de finale van de UEFA Cup. Een mooi erkenningsmoment!

Beginfase
In de beginfase van de wedstrijd was AZ direct dreigend via Tijjani Reijnders die vanaf het middenveld kwam opstormen. In zijn sprint wist hij Meerdink te vinden, maar het schot in de korte hoek dat daarop volgde was voor Sparta-doelman Nick Olij. Even later schoot Sven Mijnans van afstand op het doel van zijn voormalige club, maar wederom redde de Sparta-keeper.

Kansen
Na een halfuur spelen veroverden de Spartanen een vrije trap net buiten de zestien van de jarige Mathew Ryan. Younes Namli pegelde ver over. Daarna probeerde de Rotterdamse ploeg het opnieuw, maar ook de kans van Vito van Crooij ging over het Alkmaarse doel heen. Aan de andere kant zette AZ weer aan via Milos Kerkez, die een voorzet van Meerdink net naast kopte.

Achterstand
Vlak voor rust heroverde Reijnders knap de bal en vond Odgaard. De Deen haalde uit, maar schoot naast. Daaropvolgend zette Sparta de aanval weer in en kon Lauritsen wel raak koppen. In de blessuretijd werd de ruststand daarmee bepaald op een 0-1 achterstand voor AZ. 

Lat
Het eerste kwartier na de pauze werden er aan beide kanten nauwelijks mogelijkheden gecreëerd. Sparta werd daarna enigszins dreigend via een schot van Lauritsen, maar zijn poging werd gekraakt door Ryan. Direct daarna mocht de aanvaller nogmaals uithalen. De lat voorkwam echter een uitbreiding van de Rotterdamse voorsprong.

Linkerflank
Kerkez wist via zijn bekende linkerflank gevaarlijk te worden, maar het één-tweetje met de ingevallen Pavlidis dat uitmondde in een schietkans voor Reijnders ging naast. Zo’n tien minuten voor tijd wist Kerkez de bal op het hoofd van Odgaard te krijgen, maar Olij redde diens inzet middels een katachtige redding.

Dubbel aluminium
In de ongelukkige slotfase leek de bal er nog steeds niet in te willen voor de Alkmaarders. Eerst trof een kopbal van Odgaard de paal. In de allerlaatste minuut van de officiële speeltijd vond vervolgens ook Yukinari Sugawara het aluminium. Zijn inzet raakte de paal en helaas bleef de eindstand daarmee steken op 0-1. 

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
AZ - Sparta Rotterdam 0-1 (0-1)
Eredivisie

Opstelling AZ: Mathew Ryan; Yukinara Sugawara, Pantelis Hatzidiakos (69. Riechedly Bazoer), Sam Beukema, Milos Kerkez; Jordy Clasie, Sven Mijnans, Tijjani Reijnders; Jens Odgaard, Mexx Meerdink (58. Vangelis Pavlidis), Djordje Mihailovic (58. Mayckel Lahdo).
Opstelling Sparta Rotterdam: Nick Olij; Shurandy Sambo (70. Rick Meissen - 84. Adil Auassar), Bart Vriends (46. Dirk Abels), Mike Eerdhuijzen, Mica Pinto (84. Aaron Meijers); Arno Verschueren, Joshua Kitolano, Younes Namli (70. Jeremy van Mullen); Vito van Crooij, Tobias Lauritsen, Koki Saito. 

Scoreverloop: Tobias Lauritsen (0-1).
Gele kaarten: Meerdink, Lahdo (AZ), Lauritsen, Abels (Sparta). 
Scheidsrechter: Danny Makkelie 
Aantal toeschouwers: 18.002